nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: acteur en regisseur Kees Hulst, schrijfster en journaliste Marja Pruis, beeldend kunstenaar Theo Jansen, acteur en regisseur Marcel Hensema en de Vlaamse schrijfster Griet op de Beeck. Gastschrijver deze week is Ernest van der Kwast; schrijver en filosoof Jannah Loontjens draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 22 februari
Kees Hulst in Lulu: over liefde zonder angst
Acteur en regisseur Kees Hulst speelde in tal van speelfilms, televisieseries en theaterproducties. In 2008 ontving hij de Johan Kaartprijs voor zijn rol in het stuk Wuivend Graan van Wim T. Schippers en in 2010 de Louis d’Or voor zijn rol in Tirza, naar de roman van Arnon Grunberg. Nu speelt hij een van de hoofdrollen in Lulu, een voorstelling van Toneelgroep Oostpool die regisseur Marcus Azzini in samenwerking met schrijfster Hannah van Wieringen maakte. De voorstelling is een bewerking van Frank Wedekinds monstertragedie over de dubbelzinnige kracht van de liefde. Pieter van der Wielen spreekt met Kees Hulst.
All You Need Is Me: Het drama van de gebroeders Donker
De broers Aad, Gijs en Justus Donker verwierven begin jaren ’90 bekendheid met hun schilderijen. Ze trokken naar New York, waar Aad zijn grote liefde Amy, de schatrijke dochter van een miljardair, treft. Het lijkt op een sprookje, maar verandert na afloop van de relatie in een drama. Aad wordt beheerst door waanideeën en angsten en pleegt op 31-jarige leeftijd zelfmoord. Filmmaker Wim van der Aar besloot een documentaire over het leven van de broertjes Donker te maken. Verslaggever Elianne Meijer spreekt met van der Aar en met Gijs en Justus.
Open Kaart: Özcan Akyol
In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vandaag is schrijver Özcan Akyol te gast naar aanleiding van zijn nieuwe roman Turis.
Zangeres Lea Kliphuis is vannacht te gast in de uitzending. Ze speelt live nummers van haar nieuwe album: The World Owes Me Nothing.
En onze nachtcorrespondent spreekt de mannen van Beans & Fatback over hun nummer, 'Sally The Shape' dat in de nieuwe Apple-commercial te horen is.
dinsdag 23 februari
De moed om te schrijven: Marja Pruis over Zachte riten
Marja Pruis is criticus en columniste voor De Groene Amsterdammer. Over lezen en schrijven schreef ze in 2010 de essaybundel Kus me, straf me. Ook publiceerde ze de romans Boem, De vertrouweling en Atoomgeheimen. En in Als je weg bent: Over Patricia de Martelaere legde ze haar fascinatie vast voor werk en leven van de jong overleden Vlaamse schrijfster en filosofe. Haar nieuwe roman Zachte riten gaat over de conflictsituaties van de menselijke ziel, de betekenis van poëzie en de plaats van liefde in ons leven. Pieter van der Wielen spreekt met Marja Pruis.
Jong Berlijns geluid in The Revenant
Stargaze is een jong Berlijns orkest van muzikanten die graag het grensvlak opzoeken van klassiek, pop, folk en elektronische muziek. Ze componeren zelf, voeren werken van Bach uit maar staan ook geprogrammeerd op popfestivals. Vorig jaar werkte het orkest mee aan de soundtrack van The Revenant. Verslaggever Jan Paul de Bondt spreekt met dirigent André de Ridder en met één van de (talrijke) Nederlandse orkestleden.
Open Kaart: Felix Rottenberg
In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt Felix Rottenberg langs om te vertellen over de landbouwdebatten in debatcentrum de Rode Hoed.
En onze nachtcorrespondent sprak Wim Berkelaar en Roy Villevoye over een beeld van Hitler dat te zien zal zijn op kunstmanifestatie Hacking Habitat.
woensdag 24 februari
Theo Jansens Strandbeesten van tekening tot fossiel
Beeldend kunstenaar Theo Jansen is bekend van zijn wandelende sculpturen, en dan met name zijn Strandbeesten. Hij maakt ze al 25 jaar: immense constructies van PVC-buizen, die zich door middel van gewrichten, zenuwen en luchtaandrijving zelfstandig voort kunnen bewegen. De eerste stap in het evolutieproces van het Strandbeest begint vaak met potlood en papier. Vanaf komende vrijdag worden deze tekeningen getoond in een tentoonstelling bij galerie Heden in Den Haag. Pieter van der Wielen spreekt met Theo Jansen.
Maaike Hartjes versus de Stripschapsprijs
Maaike Hartjes (1972) krijgt dit jaar de Stripschapsprijs, de grote oeuvreprijs van de stripwereld. Opmerkelijk is het wel, want haar laatste boek dateert al van vijf jaar geleden. Nog wonderlijker is dat ze al jaren met de uitreikers van deze prijs, Het Stripschap, in de clinch ligt. Hartjes maakte van haar hart ook al geen moordkuil in haar autobiografische strips. Verslaggever Botte Jellema vindt dat het tijd is voor een gesprek over eerlijkheid, aan de vooravond van het verschijnen van haar eerste graphic novel.
Open Kaart: Marjolijn van Heemstra
In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht schuift Marjolijn van Heemstra aan om te vertellen over de voorstelling Bommenneef, over een aanslag die haar oom, Kapitein van Heemstra, in 1946 pleegde.
En onze nachtcorrespondent bericht over de nieuwe stop-motion film van Charlie Kaufman, Anomalisa.
donderdag 25 februari
Marcel Hensema als prediker in Knielen op een bed violen
Marcel Hensema is acteur en regisseur. Hij speelde in films als Wild Romance en Simon en in talloze televisieseries; Pleidooi, Penoza en Hollands Hoop. Net zo graag kiest hij de intimiteit van een theaterzaal, die hij met onder meer het Noord Nederlands Toneel (NNT) aandoet. Vanaf vandaag is hij te zien in Knielen op een bed violen, de verfilming van de roman van schrijver Jan Siebelink door regisseur Ben Sombogaart. De film vertelt het verhaal van een man die in handen valt van een extreem orthodox-protestantse sekte. Pieter van der Wielen spreekt met Marcel Hensema.
Poëzie in Carré: niet zomaar een poëzie-festival
Zondag is het 50 jaar geleden dat in Carré in Amsterdam een legendarische poëzie-avond plaatsvond. Tal van dichters kwamen op uitnodiging van Simon Vinkenoog hun gedichten voorlezen tijdens Poëzie in Carré. Adriaan Roland Holst, Gerard Reve en Jules Deelder; jong en oud stond naast elkaar op het podium voor een uitverkochte zaal. Het werd een keerpunt in de poëzie. Verslaggever Tjitske Mussche blikt terug met dichters K. Schippers en Erik Jan Harmens en met literatuurwetenschapper Kila van der Starre.
Open Kaart: Cyriel Guds
In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt Cyriel Guds vertellen over de toneelbewerking van de Franse film Intouchables, waarin hij de rol van Driss vertolkt.
Onze nachtcorrespondent is aanwezig bij de perspresentatie van kunstmanifestatie Hacking Habitat in de gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht.
vrijdag 26 februari
Een heftige wereld in Gij Nu van Griet Op de Beeck
De Vlaamse schrijfster Griet op de Beeck werkte aanvankelijk als dramaturg in het theater, voordat ze in 2013 met de roman Vele hemels boven de zevende debuteerde. Dit boek wordt verfilmd door Jan Matthys, voor wie Op de Beeck het scenario heeft ontwikkeld. Ook van haar tweede roman, de bestseller Kom hier dat ik u kus, zijn de filmrechten inmiddels verkocht. Nu verschijnt haar derde boek; Gij Nu. Geen roman, maar een bundeling van onderling samenhangende verhalen over mensen die op een kantelpunt in hun leven staan. Ester Naomi Perquin spreekt met Griet op de Beeck.
De zoektocht naar de waarheid van schrijver Arjan Visser
Journalist en schrijver Arjan Visser schrijft in zijn nieuwe boek God sta me bij want ik ben onschuldig over zijn eigen familie: over hoe zijn zus in een Spaanse gevangenis belandde vanwege drugshandel, over het Spaanse meisje dat vroeger bij hen thuis woonde en later vermoord werd en over zijn vader, want welke rol speelde die eigenlijk in dat drama? En waarom zwijgt zijn moeder daar zo stug over? Het zijn op de waarheid gebaseerde verhalen die dan ook onmiddellijk de aandacht trokken van kranten en tv-programma’s. Maar Visser maakte er niet voor niets een roman van, zegt hij, en die gaat over zoveel meer, bijvoorbeeld over de werking van het geheugen. Emmie Kollau spreekt de schrijver.
Open Kaart: Wim Daniëls
In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is schrijver en taalkundige Wim Daniëls te gast naar aanleiding van zijn nieuwe verhalenbundel: De tambour-maître.
En onze nachtcorrespondent denkt dat Leonardo DiCaprio dit jaar eindelijk een Oscar wint.