nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: pianist Michiel Borstlap, zanger en tekstschrijver Frank Boeijen, fotograaf Ruben Terlou, schrijver Walter van den Berg en schrijver annex punkrocker Jerry Hormone. Gastschrijver deze week is Karin Amatmoekrim; dichter Fred Penninga draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 1 februari

Michiel Borstlap musiceert bij dansconcert Pas de Deux

Michiel Borstlap is een van Nederlands bekendste en meest veelzijdige pianisten. Hij werkte onder meer samen met artiesten als Herbie Hancock, George Duke, Wayne Shorter en Pat Metheny. Sinds 2010 richt hij zich op solowerk met albums als Blue (Songs from Father to Daughter), Reflective en Frames. Komende zaterdag gaat in Het Atrium in Den Haag Pas de Deux in première, een dansconcert van het Scapino Ballet Rotterdam waarbij de pianomuziek van Borstlap en de choreografie van Ed Wubbe samenkomen. Pieter van der Wielen spreekt met Michiel Borstlap.

Zeger van Herwaarden over nieuwe roman Inrichting

Schrijver Zeger van Herwaarden werd tijdens zijn studie in de jaren negentig drie keer getroffen door psychoses. Twee van die psychoses waren zo ernstig dat hij op gesloten afdelingen en isoleer moest worden opgenomen. In zijn nieuwe roman Inrichting beschrijft hij de eenzame tocht die hij maakte door de hel van een verstoorde werkelijkheid. Verslaggever Mathijs Deen spreekt met hem.
 

open kaart: erik rozing

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Dit keer is psychiater en schrijver Erik Rozing te gast vanwege zijn debuutroman De psychiater en het meisje.

Onze nachtcorrespondent doet verslag van een discussieavond over de toekomst van de journalistiek in de Rode Hoed in Amsterdam.

dinsdag 2 februari

frank boeijen gaat elektrisch op land van belofte

De Nijmeegse zanger en tekstschrijver Frank Boeijen neemt met zijn poëtische, persoonlijke teksten en karakteristiek hees stemgeluid al dertig jaar een belangrijke plaats in de Nederlandse popmuziek in. Eerst met de Frank Boeijen Groep, die in de jaren tachtig klassiekers voortbracht als 'Zwart wit', 'Kronenburger Park' en 'Zeg me dat het niet zo is'; later, vanaf de jaren negentig, als solo-artiest. Op zijn nieuwe album Land van belofte heeft hij de akoestiek ingeruild voor elektrische gitaren en werkt hij samen met o.a. Daniël Lohues, Stevie Ann en Paul de Munnik. Pieter van der Wielen sprak met Frank Boeijen.

d’ardennen: vlaamse film noir op iffr

In de Vlaamse misdaadthriller D'Ardennen, momenteel te zien op het International Film Festival Rotterdam (IFFR), gaat een brutale homejacking hopeloos fout. Dave, een van de twee overvallers, moet z'n broer Kenneth noodgedwongen achterlaten. Vier jaar later komt Kenneth vrij. Dave heeft z'n leven op de rails gekregen, maar moet met lede ogen toezien hoe zijn broer een ongeleid projectiel blijft. D'Ardennen is het regiedebuut van Robin Pront; hij werkte samen met hoofdrolspeler Jeroen Perceval aan het script. Verslaggever Floortje Smit spreekt de makers.

open kaart: cas jansen

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is acteur Cas Jansen te gast. Hij speelt de rol van klokkenluider Edward Snowden in de gelijknamige voorstelling Snowden van het nieuwe theatergezelschap F.C. De Volle Bak.

Onze nachtcorrespondent bericht over het Leerorkest naar aanleiding van de presentatie van het boek Violen in de Gymzaal in Amsterdam.

woensdag 3 februari

ruben terlou legt het alledaagse leven in china vast

De jonge fotograaf Ruben Terlou geeft in de nieuwe reisserie Langs de oevers van de Yangtze een gezicht aan het leven van alledag in China. De rode draad in het verhaal is de 6300 kilometer lange rivier de Yangtze, die dwars door het land loopt. Terlou won eerder meerdere Zilveren Camera-prijzen voor zijn werk, studeerde Chinees in Kunming en spreekt vloeiend Mandarijn. Door zijn lens portretteert hij de gewone Chinees en zijn dromen en angsten. Behalve fotograaf is hij ook arts. Pieter van der Wielen spreekt met Ruben Terlou.

a je to! 40 jaar buurman en buurman

De poppenserie Buurman en Buurman is in Nederland al jarenlang razend populair. Niet alleen kinderen, maar ook middelbare scholieren en volwassenen kijken met veel plezier naar de avonturen van de onhandige klusjesmannen. De serie bestaat dit jaar veertig jaar en komt oorspronkelijk uit communistisch Tsjecho-Slowakije. Verslaggever Emmie Kollau spreekt onder andere met Kees Prins, die een van de buurmannen van een stem voorziet en onderzoekt waarom juist uit voormalig communistische landen zoveel animatie komt.

open kaart: chris zegers

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Dit keer is het de beurt aan acteur, zanger en presentator Chris Zegers, die te gast is om te praten over de nieuwe grootbeeldfilm National Parks Adventure, waarvoor hij de voice-over insprak.

Onze nachtcorrespondent Tom Klaassen spreekt met stadsdichters naar aanleiding van de inhuldiging van K. Schippers als stadsdichter van Amsterdam.

donderdag 4 februari

walter van den berg over nieuwe roman schuld

Schrijver Walter van den Berg groeide op in een achterstandswijk, iets waarover hij schreef in zijn eerste twee romans: De Hondenkoning (2004) en West (2007). In de daaropvolgende roman, Van dode mannen win je niet (2013), schreef hij over zijn gewelddadige stiefvader. Nu verschijnt Schuld, een roman over de harde wereld in Amsterdam-West en over schulden die nooit worden afgelost. Ester Naomi Perquin spreekt met Walter van den Berg.

de verontrustende humor van jon ronson

De Britse bestseller auteur Jon Ronson werd bekend met grappige, maar verontrustende boeken over complotdenkers, psychopaten en een paranormale militie die werd ingezet in de strijd tegen terrorisme. Naast deze boeken schreef hij ook verhalen voor de Amerikaanse radio en maakt hij reportages voor de BBC. Ter gelegenheid van de Nederlandse vertalingen van zijn boeken, De psychopatentest en Dit is vernederend, was Ronson kort in Nederland. Correspondent Jaïr Stein zoekt hem op en spreekt met hem.

Open Kaart: Sana Valiulina

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Dit keer is schrijfster en vertaalster Sana Valiulina te gast vanwege haar nieuwe boek Winterse buien.

Onze nachtcorrespondent Tjitske Mussche bezoekt het Mauritshuis, dat stukken uit het depot tentoonstelt. 

vrijdag 5 februari

het is maar bloed: ellendige verhalen van jerry hormone

De verhalenbundel Het is maar bloed is het literaire debuut van de Rotterdamse schrijver annex punkrocker Jerry Hormone. Eerder schreef hij onder het pseudoniem Jeroen Aalbers de kinderboekenserie Borre, bestaande uit honderd titels en vertaald in het Chinees en Koreaans, en was hij jaren gitarist in de punkrockband The Apers. Het is maar bloed verhaalt over het lichamelijke en geestelijke geweld dat we elkaar, maar vooral ook onszelf dag in dag uit aandoen. Gewoon, omdat we niet beter weten. Ester Naomi Perquin spreekt met Jerry Hormone.

achter de schermen bij het nationale ballet: mata hari

De wereldberoemde Mata Hari werd met haar exotische dansen de Lady Gaga of Madonna van haar tijd. In 1917 kwam ze tragisch aan haar einde voor een Frans vuurpeloton. Onder leiding van choreograaf Ted Brandsen creëerde het Nationale Ballet een voorstelling rondom haar leven. Mata Hari is een megaproductie geworden met zestig dansers en meer dan driehonderd kostuums. De productie gaat dit weekend in première, maar verslaggever Emmie Kollau mocht alvast een dagje meelopen achter de schermen en doet hiervan verslag. Ze spreetk Brandsen en treft Wendeline Wijkstra, een van de leden van het corps de ballet, bij de grime.

open kaart: helmert woudenberg

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Dit keer is acteur en regisseur Helmert Woudenberg te gast vanwege zijn nieuwe voorstelling Landverrader.

Onze nachtcorrespondent bericht over het nog te openen museum voor outsiderkunst in de Hermitage in Amsterdam.