nooit meer slapen weekoverzicht
De eerste gasten van 2016 zijn: actrice en schrijfster Isa Hoes, dichter en schrijver Rodaan Al Galidi, acteur en toneelregisseur Jaap Spijkers, cabaretier en acteur Theo Maassen en schrijfster Bronja Prazdny. Gastschrijver deze week is F. Starik; dichter Guus Luijters draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 4 januari
Isa Hoes schreef kinderboek Engel met dochter
Actrice en schrijfster Isa Hoes volgde de Toneelacademie van Maastricht en brak begin jaren negentig bij het grote publiek door als Myriam in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden. Daarna speelde ze in series en films als Medisch Centrum West, Rozengeur & Wodka Lime en All Stars. Over de zelfverkozen dood van haar man, acteur Antonie Kamerling, schreef ze het boek Toen ik je zag. Afgelopen oktober, precies vijf jaar na zijn dood, sprak Hoes openhartig over hem in de documentaire Antonie Kamerling: De dood van een vage prins. Binnenkort verschijnt het kinderboek Engel, dat ze samen met haar dochter Vlinder schreef. Dit boek zal ook worden verfilmd. Pieter van der Wielen spreekt met Isa Hoes.
Stripverhaal: wreed spel in een donker sprookje
Kinderen zijn in staat tot gruwelijke dingen. Zit dat in ze of worden ze zo door de veranderende wereld? Daarover gaat de voorstelling Stripverhaal van toneelgroep De Gemeenschap, die morgen in première gaat in theater Frascati in Amsterdam. Verslaggever Tjitske Mussche is aanwezig bij de repetities van dit donkere sprookje.
Open Kaart: Hanna Bervoets
Het tweede uur van Nooit Meer Slapen is een nieuwe rubriek rijker: Open Kaart. Een schrijver, muzikant, regisseur of andere kunstenaar vertelt niet alleen over recent werk, maar trekt ook kaarten uit een stapel waarop prikkelende, persoonlijke vragen staan afgedrukt. Er is slechts een voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is schrijfster Hanna Bervoets te gast n.a.v. haar vijfde roman Ivanov.
Onze nachtcorrespondent bericht over de true crime-serie Making a Murderer, de nieuwste hype op Netflix.
dinsdag 5 januari
Rodaan Al Galidi: Hoe ik talent voor het leven kreeg
Dichter en schrijver Rodaan Al Galidi begon met schrijven en dichten om de donkere Nederlandse dagen te overleven. Hij studeerde in zijn geboorteland Irak af als bouwkundig ingenieur. Na zijn studie vluchtte hij echter om de dienstplicht te ontlopen. In 1998 arriveerde hij in Nederland. Jarenlang streed Rodaan voor een verblijfsvergunning. Die kreeg hij uiteindelijk in 2007, via het generaal pardon. In 2011 ontving hij voor de roman De autist en de postduif de Literatuurprijs van de Europese Unie; datzelfde jaar zakte hij voor de inburgeringscursus en dreigde hij zijn verblijfsvergunning kwijt te raken. Sinds eind 2013 is hij officieel ingeburgerd. Zijn nieuwe roman Hoe ik talent voor het leven kreeg is gebaseerd op zijn ervaringen in Irak en Nederland. Pieter van der Wielen spreekt met Rodaan Al Galidi.
De oude drukpers van de Hof van Jan uit Haarlem
Tegen de stroom van de tijd in zijn her en der in Nederland oude drukpersen met bijbehorende loden letters van de sloop gered om er bibliofiele boekjes mee te produceren. Om het ambacht en misschien ook wel vanwege de geur. In Haarlem drukt een collectief dat zich inzet voor het behoud van (typo)grafisch erfgoed met de oude drukpers van Bas Lubberhuizen. Hun marge-drukkerij heet de Hof van Jan en geeft werkjes uit van onder meer Arnon Grunberg, Willem Jan Otten, Harry Mulisch en L.H. Wiener. Verslaggever Mathijs Deen spreekt met de initiatiefnemers.
Open Kaart: Vincent Bijlo
Het tweede uur van Nooit Meer Slapen is een nieuwe rubriek rijker: Open Kaart. Een schrijver, muzikant, regisseur of andere kunstenaar vertelt niet alleen over recent werk, maar trekt ook kaarten uit een stapel waarop prikkelende, persoonlijke vragen staan afgedrukt. Er is slechts een voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Dit keer is schrijver en cabaretier Vincent Bijlo te gast.
Onze nachtcorrespondent vraagt zich af wat virtual reality (VR) kan betekenen voor o.a. de journalistiek en onze nieuwservaring, nu de eerste hoogwaardige virtual reality-bril op de markt is gebracht.
woensdag 6 januari
Jaap Spijkers over politieke komedie De revisor
Voor zijn eerste filmrol in 1000 Rosen won acteur Jaap Spijkers direct een Gouden Kalf. Zes jaar eerder, in 1988, studeerde hij af aan de Toneelschool in Arnhem, waarna hij voor theatercollectief De Trust speelde. Hierna volgden vele films, zoals Karakter, De Poolse Bruid en New Kids Turbo. In het theater was hij te zien in o.a. Mijn hondenmond, Lange dagreis naar de nacht en De ideale man. Spijkers regisseert voorstellingen bij Het Toneel Speelt en is sinds 2009 vaste acteur bij het Nationale Toneel. Volgende week gaat daar de voorstelling De revisor in première, een komedie over hebzucht en ijdelheid in de politiek. Pieter van der Wielen spreekt met Jaap Spijkers.
De weg naar het 500ste sterfjaar in Jheronimus Bosch, Touched by the Devil
Het is dit jaar vijfhonderd jaar geleden dat de schilder Jheronimus Bosch stierf. Daarom organiseert het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch vanaf 13 februari een grote tentoonstelling over de schilder. Documentairemaker Pieter van Huystee volgde vijf jaar lang een team van Bosch-experts dat de 25 resterende werken van Bosch systematisch heeft onderzocht en tegelijkertijd musea als het Louvre en het Prado moest overtuigen hun schilderijen uit te lenen. Het resultaat is de film Jheronimus Bosch, Touched by the Devil, een eerbetoon aan de ‘duivelskunstenaar’ en een politiek steekspel ineen. Verslaggever Floortje Smit spreekt met Pieter van Huystee.
Open Kaart: Joep Bertrams
Het tweede uur van Nooit Meer Slapen is een nieuwe rubriek rijker: Open Kaart. Een schrijver, muzikant, regisseur of andere kunstenaar vertelt niet alleen over recent werk, maar trekt ook kaarten uit een stapel waarop prikkelende, persoonlijke vragen staan afgedrukt. Er is slechts een voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is cartoonist Joep Bertrams te gast n.a.v. de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, vandaag één jaar geleden.
Onze nachtcorrespondent verdiept zich in de comeback van de western naar aanleiding van de première van The Hateful Eight van Quentin Tarantino.
donderdag 7 januari
1 uur met… Theo Maassen
Neuk het systeem, Ruwe pit en Functioneel naakt zijn enkele theatervoorstellingen waar cabaretier en acteur Theo Maassen mee doorbrak. Maassen staat bekend om zijn harde grappen over onderwerpen als religie, het koningshuis, vrouwen en Volendammers. Zijn eerste grote filmrol speelde hij in 2001 in Minoes. Daarna volgden o.a. Interview, TBS, De Bende van Oss en Bro’s Before Ho’s. Komende zondag start een nieuw seizoen van het televisieprogramma 24 uur met..., waarvan Maassen sinds 2014 presentator is. Hierin ontvangt hij onder meer Fred Teeven, Fresku en Mounir Samuel. Pieter van der Wielen spreekt met Theo Maassen.
Ode aan Jasper: cadeau van een vader aan zijn gehandicapte zoon
Gisteren werd Jasper achttien jaar. Mark Wijnen brengt als cadeau de voorstelling Ode aan Jasper, een monoloog over hoe zijn meervoudig gehandicapte zoon zijn leven totaal op zijn kop zette maar uiteindelijk ook verrijkte. Jasper zelf vergezelt hem daarbij op het podium. Verslaggever Jan Paul de Bondt is aanwezig bij de première in theater Het Postkantoor in Bovenkarspel (FR).
Open Kaart: Coen Verbraak
Het tweede uur van Nooit Meer Slapen is een nieuwe rubriek rijker: Open Kaart. Een schrijver, muzikant, regisseur of andere kunstenaar vertelt niet alleen over recent werk, maar trekt ook kaarten uit een stapel waarop prikkelende, persoonlijke vragen staan afgedrukt. Er is slechts een voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Dit keer is journalist Coen Verbraak te gast n.a.v. de tweedelige tv-serie en het boek Kijken in de ziel: Op de drempel.
Onze nachtcorrespondent bericht over het hoorcollege van breinprofessor Erik Scherder over muziek en onze hersenen in het Concertgebouw in Amsterdam.
vrijdag 8 januari
De familiezoektocht van Bronja Prazdny in Verloren taal
Schrijfster en journalist Bronja Prazdny is een kind van vluchtelingen. Haar ouders verlieten eind jaren zestig hun geboorteland Tsjecho-Slowakije en ontmoetten elkaar bij een cursus Nederlands in Bilthoven. Ook de grootouders van Prazdny vluchtten; eerst voor de nazi’s en vervolgens voor de communisten. Zelf werd ze in Nederland geboren. In november verscheen haar boek Vrouwen met autisme, met portretten van dertien vrouwen. Haar nieuwste roman heet Verloren taal, waarin Prazdny op zoek gaat naar haar Joodse identiteit en haar verloren familie in Engeland, Israël, Tsjechië en Amerika. Ester Naomi Perquin spreekt met Bronja Prazdny.
Brieven van Nanne Tepper in De kunst is mijn slagveld
Schrijver Nanne Tepper was een grote belofte van de Nederlandse literatuur. Hij debuteerde in 1995 met de roman De eeuwige jachtvelden, maar schreef uiteindelijk nooit de ‘Grote Roman’ die hij zo vurig wenste. Drie jaar geleden maakte Tepper op vijftigjarige leeftijd een einde aan zijn leven. In zijn huis werden kopieën gevonden van duizenden brieven die hij schreef aan redacteuren van uitgeverijen en collega-schrijvers, zoals Kees ’t Hart. Een selectie is nu door tijdschriftredacteur en antiquaar Nick ter Wal gebundeld in het vuistdikke boek De kunst is mijn slagveld. Verslaggever Emmie Kollau spreekt met Kees ’t Hart over hun briefwisseling.
Open Kaart: Marita Mathijsen
Het tweede uur van Nooit Meer Slapen is een nieuwe rubriek rijker: Open Kaart. Een schrijver, muzikant, regisseur of andere kunstenaar vertelt niet alleen over recent werk, maar trekt ook kaarten uit een stapel waarop prikkelende, persoonlijke vragen staan afgedrukt. Er is slechts een voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is Marita Mathijsen te gast, emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde (UvA). Ze geeft in januari een hoorcollege in de Rode Hoed in Amsterdam over de obsessie met het verleden in de negentiende eeuw.
Onze nachtcorrespondent peilt de reacties naar aanleiding van de ophef over de Grote Prijs van het stripfestival in Angoulême, waarvoor geen enkele vrouwelijke striptekenaar is genomineerd.