nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week veel aandacht voor het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Gasten: filmmaker Boudewijn Koole, regisseur David Verbeek, VSB Poëzieprijs-winnaar Ilja Leonard Pfeijffer, beeldend kunstenaar Jonas Staal en de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad. Gastschrijver deze week is Elfie Tromp; dichter Jan Baeke draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 25 januari

Boudewijn Koole waagde zich aan Nooit meer slapen

Eigenlijk studeerde filmmaker Boudewijn Koole af als industrieel ontwerper, maar hij ging jeugddocumentaires maken - zoals Tommie en Pierlala. De rode draad in zijn jeugdfilms is de fascinatie voor hoe kinderen omgaan met verdriet en de dood. Zo vindt een jongen troost in zijn band met een jonge vogel in zijn internationaal bekroonde speelfilm Kauwboy uit 2012. Koole heeft zich nu gewaagd aan de onverfilmbaar verklaarde roman Nooit meer slapen van W.F. Hermans. Het verhaal over de overlevingstocht van geoloog Alfred Issendorf opent woensdag het International Film Festival Rotterdam (IFFR) onder de titel Beyond Sleep. Pieter van der Wielen spreekt met Boudewijn Koole.

De Arabische storm: hoe de Lente ontaardde in chaos

Journalist Sinan Can en regisseur Thomas Blom maakten voor BNN/VARA de driedelige documentaireserie De Arabische storm. Op reis dwars door het Midden-Oosten en Noord-Afrika reconstrueren zij, aan de hand van persoonlijke verhalen, hoe de aanvankelijke Lente tot chaos en strijd heeft geleid. Verslaggever Jan Paul de Bondt spreekt de makers terwijl ze de laatste hand leggen aan de eerste aflevering, die aanstaande woensdagavond (NPO 2, om 20.25 uur) wordt uitgezonden. 

Open Kaart: Joris Linssen

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is presentator en zanger Joris Linssen te gast vanwege de theatervoorstelling Stroom met zijn band Caramba.

Onze nachtcorrespondent bericht over de voorzichtige trend van geëngageerd theater naar aanleiding van de voorstelling Polonium 210, over de voormalige Russische spion Alexander Litvinenko.

dinsdag 26 januari

David Verbeek dicht kloof tussen jager en prooi in Full Contact

Regisseur David Verbeek maakte eerder naam met films als R U There (2010) en How to Describe a Cloud (2013). Zijn nieuwe film Full Contact ging eerder in wereldpremière op het Filmfestival van Toronto en is in Nederland voor het eerst te zien op het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Verbeeks zesde speelfilm vertelt het verhaal van een drone piloot die vanuit de Nevada woestijn per ongeluk een school in Afghaans/Pakistaans grensgebied bombardeert waarna hij, gedreven door schuldgevoel, op zoek gaat naar de betekenis van zijn leven. Pieter van der Wielen spreekt met David Verbeek.

Joep Dohmen en Robert Chesal over eigen Spotlight-onthulling

Met het succes van de film Spotlight, over de onthulling van seksueel misbruik in de Amerikaanse katholieke kerk door onderzoeksjournalisten van The Boston Globe, staan ook de Nederlandse journalisten Joep Dohmen en Robert Chesal weer volop in de aandacht. Zij brachten in 2010 het misbruik op internaten in Nederland aan het licht. Verslaggever Mathijs Deen blikt met het tweetal terug op de eigen motieven, de journalistieke integriteit en de samenwerking gedurende hun onderzoek.

Open Kaart: Erik van Lieshout

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Dit keer is beeldend kunstenaar Erik van Lieshout te gast. Tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is zijn nieuwe video-installatie DOG in de Pauluskerk te zien; over de kwetsbare praktijk van het Europese vluchtelingen- en asielbeleid in Rotterdam.

Onze nachtcorrespondent bericht over Wakend over God, de postuum verschenen dichtbundel van Joost Zwagerman.

woensdag 27 januari

Ilja Leonard Pfeijffer wint VSB Poëzieprijs 2016

Ilja Leonard Pfeijffer is met Idyllen de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2016. Dat werd gisteravond bekend gemaakt in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. De prijs bekroont jaarlijks de beste Nederlandstalige dichtbundel van het voorgaande jaar. Genomineerd waren vier mannen en één vrouw, twee Vlamingen en drie Nederlanders. De andere genomineerde bundels waren Zelf van Pieter Boskma, Het was wat was van Geert van Istendael, De werkelijkheid van Toon Tellegen en Wij zijn evenwijdig van Maud Vanhauwaert. Pieter van der Wielen ontvangt Ilja Leonard Pfeijffer in de studio.

De urbex fotografie van Marjolein Loppies

Van gesloten kerncentrales, tot oude gevangenissen en verlaten huizen. Fotograaf Marjolein Loppies kruipt door de ramen en fotografeert wat er overblijft als mensen verdwijnen: testamenten, haarlokjes en heel veel klimop. Verslaggever Adinda Akkermans spreekt Marjolein Loppies bij galerie Patries van Dorst in Wassenaar, waar haar urbex foto’s te zien zijn.
 

Open Kaart: Djurre de Haan

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is singer-songwriter Djurre de Haan, alias awkward i, te gast. Hij schreef de muziek en speelt deze live bij de jeugdtheatervoorstelling Alice in Wonderland, onder regie van Moniek Merkx.

Onze nachtcorrespondent bericht over de springlevende nalatenschap van Herman Brood, die dit jaar zeventig zou zijn geworden.

donderdag 28 januari

de alternatieve democratie van jonas staal

Beeldend kunstenaar Jonas Staal wordt vanwege zijn politiek getinte werk weleens een radicaal denker genoemd. Een thema dat steeds terugkomt in zijn werk zijn politieke machtsstructuren. Hij laat het daarin niet bij denken, maar brengt alternatieve democratische structuren in de praktijk. De New World Summit, door Staal opgericht in 2012, bouwt alternatieve parlementen voor stateloze organisaties die van democratie uitgesloten zijn. Zo ontwierp hij afgelopen jaar een parlementsgebouw midden tussen de strijdende partijen in de autonome regio Rojava in Koerdisch-Syrië. Vrijdag opent de tentoonstelling Unstated (or, Living Without Approval) bij BAK in Utrecht. Pieter van der Wielen spreekt met Jonas Staal.

b-movie orchestra speelt soundtracks van nèt niet-films

Het twaalfkoppige B-Movie Orchestra speelt muziek uit B-films uit de jaren zestig en zeventig. Films die het nèt niet hebben door haastig geschoten scènes, geluid dat niet synchroon loopt, twijfelachtige acteerprestaties en niet zo’n goede special effects. Maar de soundtracks zijn geweldig, vindt bandleider Baz Mattie. Verslaggever Botte Jellema vraagt hem waar dat in zit.

open kaart: hans maarten van den brink

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Dit keer is journalist en schrijver Hans Maarten van den Brink te gast vanwege zijn nieuwe roman Dijk.

Onze nachtcorrespondent blikt vooruit op het Human Rights Film Festival, aankomend weekend in De Balie in Amsterdam.

vrijdag 29 januari

Hany Abu-Assad vertelt wonderlijk verhaal van Arab Idol

De Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad maakte eerder Paradise Now en Omar, beide films werden genomineerd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Zijn nieuwe film The Idol vertelt het waargebeurde verhaal van Mohammed Assaf, de Palestijnse zanger die in 2013 de talentenjacht Arab Idol won. Assaf reisde vanuit het vluchtelingenkamp in de Gazastrook naar Egypte om mee te doen aan het televisieprogramma. Hij was te laat voor de audities en besloot daarom in de lobby van het hotel te zingen, waarna hij alsnog mee mocht doen. Ester Naomi Perquin spreekt met Hany Abu-Assad.

NTGent speelt Dit zijn de namen Tommy Wieringa

Het is het verhaal van verloren mensen. Een man op zoek naar betekenis in zijn eigen leven en een groep vluchtelingen, die meer dood dan levend in het stadje Michailopol aankomt. Met zijn roman Dit zijn de namen won schrijver Tommy Wieringa in 2013 de Libris Literatuurprijs. Nu is er een toneelbewerking van het boek gemaakt, door dramaturg Koen Tachelet van NTGent en de jonge Duitse regisseur Philipp Becker. Verslaggever Tjitske Mussche is aanwezig bij de première in Gent en spreekt met hen.

Open Kaart: Hans Dulfer

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is saxofonist Hans Dulfer te gast vanwege het verschijnen van de biografie The Story of My Life, Young & Foolish.

Onze nachtcorrespondent bericht over het Nederlandse tintje aan de Oscars-jury.