nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast in Nooit Meer Slapen: schrijfster Marja Vuijsje, rapper Fresku, schrijver en columnist Thomas Verbogt, journalist Jelle Brandt Corstius en schrijfster Isabelle Rossaert. Verder varen we mee met de derde Full Metal Cruise en we bespreken de slaaphandleiding. Gastschrijver deze week is Cathelijn Schilder; dichter Bernard Wesseling draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 31 augustus
Schrijfster Marja Vuijsje over Iran en migratie
Marja Vuijsje is schrijver van een klein, maar bejubeld oeuvre. Ze publiceerde onder meer de biografie van feministe Joke Smit. En in Ons kamp beschreef ze de geschiedenis van haar (Joodse) familie. In haar nieuwe boek Het rijbewijs van Nematollah vertelt ze het verhaal van een gewone Iraanse familie. Een gezin dat in de jaren zestig net als miljoenen anderen naar Peyton Place keek. Hun lotgevallen staan centraal in deze ruim een eeuw omvattende kroniek. Daarin komt ook de geschiedenis van Iran voorbij, met als apotheose de Iraanse Revolutie en de diaspora van talloze families. Pieter van der Wielen spreekt met Marja Vuijsje.
De invloed van prikkeldraad op de wereldgeschiedenis
Prikkeldraad, het lijkt zo ouderwets, maar het wordt nog steeds met miljoenen kilometers per jaar geproduceerd. Schrijver en journalist Dick Wittenberg is geobsedeerd door prikkeldraad en beschrijft in zijn nieuwe boek hoe het gevaarlijk uitziende ijzerdraad meerdere malen een beslissende wending aan de geschiedenis gaf en nog steeds een grote rol speelt in oorlogen en bij grensbewaking. Nu dagelijks duizenden mensen Fort Europa proberen te bereiken is zijn boek over insluiting en uitsluiting hoogst actueel. Emmie Kollau spreekt met Dick Wittenberg over zijn boek Prikkeldraad.
Luxueus headbangen op een cruiseschip
Liefhebbers van heavy metal muziek zijn niet langer gebonden aan duistere zaaltjes, of aan enorme festivalweides met modder en stinkende toiletten. Sinds kort bestaat de Full Metal Cruise: een vijfdaagse volledig verzorgde boottocht, met optredens van metalbands in elke mogelijke hoek van het schip. En, uiteraard: dagtochtjes naar bijvoorbeeld Kopenhagen. Verslaggever Jan Paul de Bondt begrijpt helemaal niets van de combinatie metalmuziek en een cruiseschip. Daarom voer hij afgelopen weekend mee langs de Duitse, de Deense en de Zweedse kust.
Onze nachtcorrespondent bericht over het verschijnen van de langverwachte roman van de Amerikaanse schrijver Jonathan Franzen.
dinsdag 1 september
rapper fresku over angst en controverses
Fresku stormde vijf jaar geleden de Nederlandse hiphopscène binnen. Even leek het stil rondom de Eindhovense rapper, maar deze week verschijnt zijn derde album Nooit Meer Terug; de opvolger van zijn, ondertussen klassieke, album Maskerade. Zelf zegt Fresku dat zijn nieuwe nummers over angst gaan: angst om als artiest niet meer mee te tellen, om teveel projecten tegelijk te willen, om als vader tekort te schieten, om niet mee te komen in de Hilversumse media-wereld (de spraakmakende single en videoclip Zo doe je dat). Pieter van der Wielen spreekt met Roy Michael Reymound, zoals Fresku echt heet.
tsead bruinja over de schoonheid van een boom
Vanaf december vorig jaar fotografeert dichter Tsead Bruinja iedere dag het uitzicht vanuit zijn werkkamer en post dat dan op Facebook. Bij het verschijnen van zijn nieuwe dichtbundel Binnenwereld, Buitenwijk, Natuurlijke Omstandigheden spreekt verslaggever Mathijs Deen met hem over aandacht, toewijding, poëzie en de populier op zijn binnentuin, die hij iedere dag op de foto zet.
laura hospes' zelfportretten
Fotografie-studente Laura Hospes werd een tijd opgenomen in een psychiatrische ziekenhuis in Groningen. Ze was suïcidaal, depressief en had een eetstoornis. Ze begon op enig moment zichzelf te fotograferen in verschillende omstandigheden en gemoedstoestanden. Het maken van die portretten groeide uit tot een soort reddingsboei. De fotoserie UCP-UMCG, vernoemd naar de afdeling waar ze verbleef, werd na publicatie internationaal opgepikt. Ze schopte het zelfs tot de Lens Culture Emerging Talent Awards, een lijst voor de 50 grootste opkomende talenten in de fotografie. Emmie Kollau spreekt de fotografe over haar werk.
Onze nachtcorrespondent was bij de bekendmaking van de nominaties voor De Gouden Kalveren.
woensdag 2 september
thomas verbogt schrijft over schuld en schaamte
Thomas Verbogt debuteerde in 1981 met de verhalenbundel De feestavond. Sindsdien schreef hij vele romans, verhalenbundels en toneelstukken. Verbogt staat bekend om zijn melancholieke en lichte toon en zijn filmische manier van vertellen. Bekende titels van zijn hand zijn onder andere Perfecte stilte en Kleur van geluk. Zijn nieuwe roman Als de winter voorbij is is een verhaal over schuld en schaamte, en het besef dat we allemaal voorbijgangers zijn die elkaar even aankijken of aanraken. De hoofdpersoon in het boek leeft jaren met de herinnering aan zo’n moment. Ester Naomi Perquin spreekt met schrijver en columnist Thomas Verbogt.
publicist karin spaink over grip op onze privacy
Of het nu gaat om bewakingscamera’s, het delen van informatie via internet, de toenemende bevoegdheden van de overheid om te beschikken over onze data, het besef groeit dat we grip op onze privacy kwijtraken. In de tentoonstelling (No) Privacy geven verschillende fotografen en kunstenaars hun visie op het onderwerp. Verslaggever Nicole Terborg bezoekt samen met publicist Karin Spaink de expositie in Fotodok te Utrecht.
taco bos en eus van someren over slaap, dromen en creativiteit
Slapen doen we allemaal, maar velen doen het verkeerd. Reden voor de mensen van bureau Slaapmakend om een slaaphandleiding te schrijven. Maarten Westerveen spreekt onderzoeker en handleidingschrijver Taco Bos, en oud gitarist van de Scene en hoofd van de afdeling slaap en cognitie van het Nederlands herseninstituut, Eus van Someren over slaap, dromen en creativiteit.
donderdag 3 september
jelle brandt corstius bezoekt de buren van rusland
Journalist Jelle Brandt Corstius is vanaf zondag 6 september met een nieuwe serie te zien bij de VPRO: Grensland. In acht afleveringen reist hij door het gebied tussen Europa en Rusland en onderzoekt welk beeld de Russen en hun buren hebben van elkaar. Hij bezoekt Moldavië, Letland, Wit-Rusland, Kazachstan en Oekraïne. Hoe zijn de verhoudingen tussen het machtige Rusland en de andere ex-Sovjetrepublieken? En in hoeverre zijn er eigenlijk grenzen? Propaganda en eigen identiteit zijn belangrijke thema’s die terugkomen. Al eerder maakte Jelle Brandt Corstius belangwekkende reisprogramma’s over Rusland, de Kaukasus en India. Ester Naomi Perquin spreekt met Jelle Brandt Corstius.
bas jan ader en ger van elk: in search of
Van de beeldend kunstenaars Bas Jan Ader en Ger van Elk is in de Amsterdamse Grimm Galery momenteel werk te zien in de expositie In Search Of.... Ader neemt een belangrijke plaats in in Niña Weijers' roman De Consequenties, waarvoor zij afgelopen week de Opzij Literatuurprijs 2015 ontving. In het werk van Ader en in het boek van Weijers gaat het over 'de keuze tussen verdwijnen en overleven, en het grote verlangen door een ander gezien te worden'. Anton de Goede ontmoet schrijfster Niña Weijers (1987) naar aanleiding van de expositie.
hafid bouazza's pamflet over de vrouw en de islam
'Dit boek biedt geen oplossingen; het is een schorre kreet tegen onrecht en gruwelpraktijken, een treurnis met een brok in de keel.’ Zo begint Hafid Bouazza zijn pamflet De akker en de mantel over vrouwen in de Islam. Bouazza schreef eerder romans als Paravion en Meriswin en vertaalde veel -vaak erotische- Arabische poëzie. Hij kwam op zijn zevende naar Nederland en werd met de koran opgevoed. Emmie Kollau spreekt de schrijver.
vrijdag 4 september
isabella rossaert's romandebuut dat is wat ik bemin
Isabelle Rossaert studeerde psychologie en doet journalistiek onderzoekswerk. Daarnaast doceert ze journalistieke schrijftechnieken aan de Universiteit Antwerpen. Eerder publiceerde ze het non-fictieboek De verdwaalde ooievaar, dat over vruchtbaarheidsproblemen gaat, en een brieven- en verhalenbundel in samenwerking met Paul Verhaeghen. Nu verschijnt haar romandebuut Dat is wat ik bemin; de geschiedenis van een liefde die nooit heeft kunnen bestaan, en van de poging daarmee in het reine te komen. Floortje Smit spreekt met de Vlaamse schrijfster Isabelle Rossaert.
fotograaf henk wildschut over vluchtelingenproblematiek
De foto van het Syrische jongetje Aylan gaat op dit moment de wereld over. Eenzaam aangespoeld aan het Turkse strand werpt de foto van zijn levenloze lijfje vooral vragen op. Waarom zien we dit? Waarom doet de fotograaf niets? Waarom doen wij niets? Maarten Westerveen spreekt met fotograaf Henk Wildschut, zelf net terug van een vluchtelingenreportage. Als we de door dit soort beelden de afgrond in turen, staart de afgrond dan terug?
william turner in museum de fundatie
In Museum De Fundatie in Zwolle opent dit weekend een grote tentoonstelling over en met werk van de Britse schilder William Turner (1775-1851). Botte Jellema ging er alvast naar toe, met kunstenaar Elise van der Linden, van wie een installatie in de expositie is te zien en die vorig jaar haar afstudeerscriptie over Turner schreef.