3-7 augustus
Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: LuckyTV-bedenker Sander van de Pavert, acteur Huub Stapel, ontwerper Maarten Baas, videokunstenaar Guido van der Werve en schrijver Wil Boesten. Verder onder meer Toendra documentaires en de Vadermoord zomerserie. Gastschrijver deze week is Rutger Lemm; dichter Hannah van Wieringen draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 3 augustus
luckytv-bedenker Sander van de Pavert
Sinds 2002 maakt Sander van de Pavert de korte satirische filmpjes waarmee iedere uitzending van De Wereld Draait Door wordt afgesloten; LuckyTV. In de filmpjes reageert Van de Pavert op luchtige wijze op de actualiteit. Meestal maakt hij hierbij gebruik van bestaande beelden, die op onwelvoeglijke wijze worden verknipt, bewerkt en verminkt. Fragmenten uit televisie-interviews en talkshows worden dusdanig gemanipuleerd dat het absurde of pijnlijke gesprekken lijken. Bekende creaties van LuckyTV zijn o.a. de parodieën op Willem-Alexander als Haagse Willy en de filmpjes over Boer Zoekt Vrouw. Pieter van der Wielen spreekt met Sander van de Pavert.
Vadermoord zomerserie: Bas Lubberhuizen
Iedere schrijver of kunstenaar heeft in de zoektocht naar een eigen stijl, een eigen vorm of een eigen stem een moment gehad dat hij of zij zich moest bevrijden van een voorbeeld. Mathijs Deen maakte, op zoek naar deze momenten de zomerserie Vadermoord. Vandaag deel 3: de vadermoord van uitgever en jeneverstoker Bas Lubberhuizen, over zijn vader de verzetsheld en oprichter van de Bezige Bij: Geert Lubberhuizen.
Toendra #1: Een lastige figuur
In de eerste aflevering van Toendra, Een lastige figuur, horen we de worstelingen van Bas, een man die zo lastig is om mee om te gaan dat er eigenlijk nauwelijks met hem te werken of te leven valt. Als oplossing voor zijn problemen gaat hij op zoek naar een gebruiksaanwijzing voor zichzelf. Een verhaal gemaakt door Jair Stein.
Onze nachtcorrespondent bespreekt de nieuwe 3lab serie De thuiszorgman.
dinsdag 4 augustus
Huub Stapel: MV²
Acteur Huub Stapel brak begin jaren tachtig door met zijn hoofdrol als nieuwsgierige liftmonteur in de filmklassieker De lift. Daarna speelde hij in films als Flodder, Amsterdamned en Van God los. Binnenkort is hij in de theaters te zien met MV², zijn solovoorstelling die over relaties en liefde gaat. Herkenbare verhalen over de onhandigheden en ongemakken tussen mannen en vrouwen, over de valkuilen, waar je tot je eigen verbazing elke keer weer invalt en ook hoe je het misschien een stukje beter kan doen. Pieter van der Wielen spreekt met Huub Stapel.
Annemieke Koster over Enschede als textielstad
Enschede was ooit de op een na grootste textielstad ter wereld, met talloze fabrieken en een bevolking die er grotendeels van afhankelijk was. Tot eind jaren zestig, toen de productie naar de lage lonenlanden verplaatst werd. De jonge onderneemster Annemieke Koster wil van Enschede weer een textielstad maken en hoopt er binnenkort weer een textielfabriek te openen. Tjitske Mussche zocht haar op.
toendra #2: leven met bel
Bij haar geboorte heeft Bel zoveel aangeboren afwijkingen dat ze een levensverwachting krijgt van zes maanden. Maar na ruim twee jaar is het meisje nog steeds springlevend, terwijl ze nog altijd doodziek is. Maar hoe lang kan dit nog duren? Jennifer Pettersson en Jair Stein maakten Leven met Bel, via de muziek die moeder Neeltje draait om overeind te blijven: van de verstilde tonen van Arvo Pärt tot de scheurende rock van Jack White.
Onze nachtcorrespondent bespreekt binnenschrijvers en buitenschrijvers.
woensdag 5 augustus
Ontwerper Maarten Baas
Ontwerper Maarten Baas volgde zijn opleiding aan de Design Academy Eindhoven. Hij ontwerpt het liefst zonder vooraf opgelegde beperkingen en zonder voorkennis. Zijn afstudeeropdracht Smoke, bestaande uit een serie verbrande designklassiekers, betekende meteen zijn doorbraak. Ook met zijn Clay meubelen en de serie Real time uurwerken oogst hij (internationaal) veel lof. Zijn werk is onder andere opgenomen in collecties van het Rijksmuseum, het Victoria & Albert Museum in Londen en het MoMa in New York. Pieter van der Wielen spreekt met Maarten Baas.
Wim Vandekeybus: Speak Low If You Speak Love
Speak Low If You Speak Love is meer dan een dansvoorstelling. Muzikaal drama, noemt de Vlaamse choreograaf en cineast Wim Vandekeybus het zelf liever, gebaseerd op mythologische liefdesverhalen, waarin diepe gevoelens gezongen en gedanst worden. Theaterfestival Boulevard in Den Bosch opent aanstaande donderdag met de voorstelling; wij zijn bij de laatste repetities in Brussel.
toendra #3: winterstorm
Dirk, filosoof, loopt ’s nachts door de Jordaan als hij een pistool tegen de borst gedrukt krijgt door twee jongemannen. Hij geeft zijn portemonnee, maar in plaats van weg te lopen, vraagt hij de jongens waar ze het geld voor nodig hebben. Prosper de Roos sprak met Dirk en maakte zo Toendra #3: Winterstorm; een verhaal over de kracht van een goed gesprek, de troostende werking van opera, bijzondere daders en een opmerkelijk slachtoffer.
Onze nachtcorrespondent bespreekt de aankondiging van het nieuwe Dr. Dre album.
donderdag 6 augustus
Guido van der Werve's videowerken
Beeldend kunstenaar Guido van der Werve is internationaal bekend geworden met zijn in volgorde van productie genummerde (video)werken, waarin hij zelf de hoofdrol heeft. Zo liep hij voor Nummer acht over een bevroren ijszee voor een ijsbreker uit, en stond hij voor Nummer negen 24 uur lang op de Noordpool. Terugkerende elementen in zijn oeuvre zijn thema’s als melancholie, vervreemding en zelf gecomponeerde klassieke muziek. Van der Werve's werk kan worden opgevat als een aanklacht tegen het gevoelloze rationalisme van de (post)moderne tijd. Pieter van der Wielen spreekt met Guido van der Werve.
Marnix de Nijs over technologie en waarneming
Grote apparaten die je een beetje duizelig maken. De werken van kunstenaar Marnix de Nijs zijn net kermisattracties maar hebben een serieus doel: hij wil zijn publiek laten ervaren hoe nieuwe technologieën onze waarneming beïnvloeden. Uit duizenden foto's van bekende gebouwen wereldwijd worden 3D creaties gemaakt waarin men kan navigeren. Adinda Akkermans sprak met Marnix over hoe ons beeld van de wereld bepaald wordt. Tot 20 september is zijn expositie Alternative Displays Displaying Alternatives nog te zien in MU Eindhoven.
toendra #4: verkeerde mond, verkeerde neus
Als Ties in de trein zit dan scant hij de gezichten van zijn medereizigers. Het is een tweede natuur, hij kan het niet laten. De jonge vrouw naast hem zou zomaar zijn halfzus kunnen zijn, en de oudere man achterin zijn biologische vader. Of toch niet? Ties is kind van een anonieme spermadonor en dus weet hij het nooit zeker. Maar hij blijft op zoek. Als blijkt dat de donor niet meer te traceren is, ziet hij maar één manier om dichter bij zijn vader te komen... Toendra #4: verkeerde mond, verkeerde neus is gemaakt door Bente Hamel.
Onze nachtcorrespondent bericht over de laatste Daily Show van Jon Stewart.
vrijdag 7 augustus
Wil Boesten: Grond
Wil Boesten is schrijver van de romans Spiltijd en Tot de regen komt. Zijn nieuwe roman Grond gaat over jazztrompettist Lucas Lels. Zijn gelatenheid verandert door een telefoontje: oom Louis is dood. Herinneringen aan de stiekeme bezoeken bij Louis voeren Lucas terug naar zijn jeugd: het fatale auto-ongeluk waarbij zijn ouders omkwamen, de kille opvoeding door zijn grootvader, de liefde voor de trompet die hem nu lijkt te ontglippen. Wanneer Lucas terugkeert naar zijn onbeminde geboortegrond wordt een confrontatie onafwendbaar. Ester Naomi Perquin spreekt met Wil Boesten.
Chrétien Breukers over het einde van De Contrabas
Tien jaar is een eeuwigheid op het internet, de meeste blogs en sites sterven naar een jaar of twee een stille dood op een verlaten server. Dat het literatuurblog De Contrabas een decenium lang bestaat is dan ook een klein wonder. Evenzogoed stopt schrijver en dichter Chrétien Breukers met zijn literatuurblog De Contrabas. Maarten Westerveen trof Breukers in boekhandel Bijlenveld om te praten over het digitale literaire leven.
Toendra #6: Jezus & de IND
De 26-jarige asielzoeker Dawood gaat elke zondag naar de kerk. In zijn geboorteland Afghanistan was hij moslim. Nu zingt Dawood mee met evangelische liederen en gaat hij naar bijbelstudie. De andere kerkgangers zijn ervan overtuigd: Dawood is geraakt door de Heilige Geest. Maar er is een instantie die twijfelt: de Immigratie-en Naturalisatiedienst. In Toendra #6: Jezus & de IND komen wer erachter of Dawood werkelijk is bekeerd, of dat hij het evangelie aangrijpt om in Nederland te blijven.