Bij de producties van films, theater en tentoonstellingen werken tal van mensen achter de schermen. Deze week plaatsen we ze in Nooit Meer Slapen op de voorgrond: filmproducent Frans van Gestel, scenograaf Theun Mosk, kunstproducent Jeroen Everaert, muziekuitgever Ferry Roseboom en cabaretregisseur Jessica Borst. Verder onder meer de Amy Winehouse documentaire. Gastschrijver deze week is Don Duyns; dichter Nyk de Vries draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 10 augustus
Filmproducent Frans van Gestel
Frans van Gestel is sinds 1996 actief als zelfstandig filmproducent en verantwoordelijk voor meer dan 70 speelfilms, waaronder succestitels als De Poolse bruid, In Oranje, Zwartboek, Alles is liefde, Joy en Black Butterflies. Daarnaast produceerde hij talloze dramaseries en was hij coproducent van een groot aantal buitenlandse titels. Pieter van der Wielen spreekt met producent Frans van Gestel.
Etsen Charles Donker in Museum Oud-Amelisweerd
De graficus Charles Donker heeft al meer dan veertig jaar een atelier bij Fort Rhijnauwen, even buiten Utrecht. Een keuze uit de etsen die hij maakte van het landschap daar is momenteel te zien in Museum Oud-Amelisweerd. Gijsbert van der Wal wandelde met Donker van zijn atelier naar het museum.
Toendra #7: De voorlichting van Eva
Veel mensen proberen werk en privé gescheiden te houden. Maar het wordt lastig als je woont op de plek waar je werkt. En vooral als op die werkplek dingen gebeuren die niet geschikt zijn voor de ogen van je negenjarige dochter. Maurice en Laura besluiten van hun grote boerderij te verhuizen naar een plek waar Eva minder wordt geconfronteerd met hun beroep. Maar of het ze helemaal lukt om werk en privé gescheiden te houden? Een verhaal gemaakt door Laura Stek.
Onze nachtcorrespondent bespreekt het gebruik van instagram in de kunsthandel.
dinsdag 11 augustus
Scenograaf Theun Mosk
Theun Mosk maakt ontwerpen voor (muziek)theater, opera, dans, tentoonstellingen en maakt ook autonome installaties. Hij heeft vaste samenwerkingsverbanden met theaterregisseurs als Marcus Azzini, Paul Koek, Boukje Schweigman. Daarnaast ontwerpt hij voor o.a. mode-illustrator Piet Paris en componist en regisseur Michel van der Aa. Pieter van der Wielen spreekt met scenograaf Theun Mosk.
janne schra over documentaire amy winehouse
De documentaire Amy, over het leven van de Britse zangeres Amy Winehouse, trekt in Groot-Britannie al enorm veel bezoekers naar de bioscoop. Vanaf donderdag is de film van Asif Kapadi te zien in Nederland. Tjitske Mussche zag de film al, samen met zangeres Janne Schra.
Toendra #8: Omvallen
Als muzikant en acteur Eddy B. Wahr leukemie blijkt te hebben, zeggen zijn artsen dat hij zijn broers moet bellen. Een stamceltransplantie van een familielid kan zijn leven redden. Maar Eddy heeft een ingewikkelde verhouding met zijn broers. Twee van de drie spreekt hij vaak tijden niet omdat ze ruziën over geld. Er is altijd wel een broer die claimt nog geld te krijgen van een andere broer. Een verhaal gemaakt door Tjitske Mussche.
Onze nachtcorrespondent bespreekt de ophef over de film Stonewall.
woensdag 12 augustus
Kunstproducent Jeroen Everaert
Van ondernemer naar kunstenaar naar cultureel bemiddelaar: de loopbaan van Jeroen Everaert is bijzonder veelzijdig. Met Mothership, de onderneming waarvan hij oprichter en directeur is, heeft hij een vergaande invloed op het beeld van de stad. Door heel Nederland realiseerde Mothership honderden beelden. Pieter van der Wielen spreekt met kunstproducent Jeroen Everaert.
ontdekking nederlandse leerlinge matisse
Vlak voordat de grote Matisse tentoonstelling in het Stedelijk haar deuren sluit is een kwestie opgehelderd die Nederlandse kenners van de schilder een halve eeuw heeft bezig gehouden: wie was de Nederlandse die in 1907 naar Parijs toog om bij Matisse les te nemen? Conservator Maurice Rummens, die de tentoonstelling inrichtte kwam haar eindelijk op het spoor. Ze noemde zich Beatrice de Waard. Of ze goed schilderde blijft een open vraag, want geen van haar doeken is overgeleverd. Mathijs Deen praat met Maurice Rummens.
Toendra #9: een warme plek
Voor de klas draagt hij een baard, witte kleren en een tulband. Hij geeft Kundalini-yoga, helpt mensen om dichter bij zichzelf te komen en hun problemen te verwerken. Jennifer Pettersson bezoekt de yogi tijdens de les, ze is erbij als hij zich klaarmaakt om Nederland te verlaten en ze keert met hem terug naar de tijd dat er geen ontsnappen was aan de kou.
Onze nachtcorrespondent vertelt over dopingebruik op gametoernooien.
donderdag 13 augustus
Muziekuitgever Ferry Roseboom
Ferry Roseboom is oprichter van Excelsior Recordings, de onafhankelijke platenmaatschappij die volgende jaar haar twintigjarig bestaan viert. In die tijd groeide het label, met artiesten als Spinvis, Johan, Daryll-Ann en Tim Knol, uit tot een muzikale fijnproeverij. Daarnaast is hij een van de organisatoren van Into The Great Wide Open, het jaarlijkse muziekfestival op Vlieland. Pieter van der Wielen spreekt met muziekuitgever Ferry Roseboom.
Koken met Van Boven
De kookboeken van Yvette van Boven behoren al jaren tot de best verkochte van Nederland. Vanaf 17 augustus heeft de kok, culinair schrijver en food stylist een eigen televisieprogramma Koken met Van Boven op NPO2. Nooit Meer Slapen spreekt Yvette in haar eigen keuken in Amsterdam.
Toendra #10: de hoofdrol
Sander studeert aan de filmacademie aan New York en laat een dakloos meisje, Emily, de hoofdrol spelen in zijn afstudeerfilm. Tien jaar later besluit hij op zoek te gaan naar haar, maar vindt haar niet. Als hij wordt uitgenodigd om over de zoektocht te vertellen in het KRO-programma Memories, gebeurt er iets eigenaardigs. Na de tv-uitzending wordt Sander overspoeld door reacties, die hem niet dichter bij Emily brengen, maar wel bij vele andere vrouwen.
Onze nachtcorrespondent besprekt het allereerste werk van J.R.R. Tolkien.
vrijdag 14 augustus
Cabaretregisseur Jessica Borst
Jessica Borst regisseert cabaretiers als Brigitte Kaandorp, Dolf Jansen, Sarah Kroos en Pieter Derks. Borst: ‘Regisseren is structureren: van gedachten, beelden. Regisseurs ordenen de chaos. Mooie dingen worden uit chaos geboren, maar in chaos zit geen verhaal.’ Anton de Goede spreekt met cabaretregisseur Jessica Borst.
eelco smits: song from far away
Een bankier uit New York verliest zijn jongere broer. Het verlies probeert hij te verwerken met het schrijven van brieven in zijn geboortestad Amsterdam. Daar gaat Song from Far Away van Toneelgroep Amsterdam over. Acteur Eelco Smits (38) speelt hiermee zijn eerste solovoorstelling; en Botte Jellema ontmoet hem aan de vooravond van de Nederlandse première.
Toendra #11: Nooit meer verliefd
Wat als je niet verliefd wordt maar toch een partner wilt? Wat als je een relatie zoekt zonder romantische gevoelens? Hoe is seks zonder emotie? Dit verhaal gaat over twee mensen die om verschillende redenen niet meer verliefd worden en die een relatie willen zonder lastige emoties. Een verhaal over mislukte internetdates, een verstandshuwelijk en sexual kungfu, gemaakt door Prosper de Roos.