6-10 juli
Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: reclamemaker en fotografieverzamelaar Erik Kessels, non-fictieschrijver Frank Westerman, journalist en filosoof Rob Wijnberg, ontwerper Petra Blaisse en wildplukker Ellen Mookhoek. Verder onder meer aandacht voor het hedendaagse huishouden van Jan Steen, vadermoord zomerserie en Peyton Place opnieuw verschenen. Gastschrijver deze week is Carolina Trujillo; dichter Victor Vroomkoning draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 6 juli
erik kessels: unfinished father
Erik Kessels is medeoprichter en creatief directeur van het Amsterdamse communicatiebureau KesselsKramer. Naast zijn werk als reclamemaker verzamelt hij fotografie, publiceerde verschillende fotoboeken en stelde tentoonstellingen samen. Unfinished Father is een persoonlijk project van Kessels: zijn vader werd door een beroerte getroffen en kan sindsdien nauwelijks nog bewegen en spreken. Zijn vader restaureerde graag het Italiaanse icoon Fiat 500, alias Topolino. Voor de beroerte had hij vier van deze auto’s helemaal opgeknapt en hij werkte aan een vijfde. De restauratie daarvan bleef halverwege steken. Dit werk gaat over een man die – net als zijn voertuig – nooit voltooid zal zijn, maar voor altijd onderbroken. Anton de Goede spreekt met Erik Kessels.
Tahné Kleijns hedendaagse huishouden van jan steen
Nederlanders herkennen een huishouden van Jan Steen als ze het zien: vrolijk, slordig, onbezorgd met fatsoen. Fotografe Tahné Kleijn herkende het in haar familie en besloot voor haar afstudeerproject getiteld Soo d’oude songe, soo pypen de jonge de taferelen van Steen met haar eigen gezin te reproduceren. In haar portretten worden de mooie en lelijke kanten van de Kleijns met evenveel levenslust verbeeld. Nooit Meer Slapen zocht Tahné Kleijn op vlak voor de afstudeerceremonie.
jan benthem over nederlandse treinstations van nu
De architectuur van treinstations in Nederlandse steden is de laatste jaren imposanter geworden. Architect Jan Benthem is verantwoordelijk voor vier stations: Den Haag CS, Rotterdam CS, Utrecht CS, en Amsterdam CS. Nooit meer Slapen spreekt hem op de laatste.
Onze nachtcorrespondent kijkt terug op het leven van de overleden Pam Emmerik.
dinsdag 7 juli
frank westerman: de slag om srebrenica
Begin jaren negentig was Frank Westerman correspondent van de Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou. Als schrijver brak hij in 1999 door met De graanrepubliek. Daarna volgden boeken als El Negro en ik, Ararat, Dier, bovendier en Stikvallei. Voor zijn nieuwe boek De slag om Srebrenica keerde hij terug naar de Bosnische enclave die twintig jaar geleden - onder de ogen van Dutchbat-troepen – onder de voet werd gelopen door Bosnische Serviërs, waarbij duizenden moslimmannen werden vermoord. Naast zijn meest onthullende Balkan-werk bevat het boek ook een reisverslag over de kras op de volksziel die Srebrenica vandaag de dag nog altijd is. Anton de Goede spreekt met non-fictieschrijver Frank Westerman.
Do it yourself instructies in de Kunsthal Rotterdam
Voor de wereldberoemde conceptuele kunstenaar Sol LeWitt was niet het eindresultaat, maar het idee zelf het kunstwerk. Hij faxte gewoon een lijstje instructies voor een muurschildering naar zijn koper en liet het aan diegene over om de strepen op de juiste manier op de muur te krijgen. Zijn manier van werken kreeg veel navolging. In de Rotterdamse Kunsthal zijn vijftig van dit soort ‘Do it yourself’-instructies verzameld, en de bezoeker van de Kunsthal kan er nu zelf mee aan de slag. Nooit Meer Slapen voert de instructies uit samen met curator Jeroen Everaert.
eelco brands bewegende schilderijen
Eelco Brand maakt wat hij zelf noemt ‘bewegende schilderijen’: videoloops die helemaal ontstaan in een 3d-ontwerpprogramma. Galerie Torch in Amsterdam toont momenteel nieuwe videowerken van Brand, maar ook twee échte driedimensionale beelden – sculpturen die uit de films ontsnapt lijken te zijn. We bekeken het werk samen met de kunstenaar.
Onze nachtcorrespondent bespreekt de problemen van concertfotografen.
woensdag 8 juli
rob wijnberg: de correspondent
Rob Wijnberg is columnist, journalist, publicist, filosoof en initiator van De Correspondent. Hij begon als columnist bij De Telegraaf en werd in 2010 hoofdredacteur van nrc.next, de jongste chef van een landelijk dagblad. Na zijn vertrek bij nrc.next richtte hij het journalistieke platform De Correspondent op; ‘een dagelijks medicijn tegen de waan van de dag.’ De Correspondent richt zich niet op het nieuws van die dag, maar wil juist dieperliggende structuren en ontwikkelingen achter het nieuws in beeld brengen. Ook schreef Wijnberg boeken over filosofische vraagstukken zoals Nietzsche & Kant lezen de krant en over journalistiek zoals De nieuwsfabriek. Ester Naomi Perquin spreekt met Rob Wijnberg.
sun city II; een verandering van tijdperk
Revolutie! Het is er de tijd voor, zegt hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans. Dat inspireerde de theatermakers Jeek ten Velden en Ivo Schot voor het maken van Sun City II. Het werd de openingsvoorstelling van theaterfestival Over ’t IJ, dat nog tot en met volgend weekend in Amsterdam Noord loopt. Botte Jellema doet verslag van een muziekvoorstelling over de verandering van tijdperk.
Vadermoord zomerserie: Gabriël Kousbroek
Iedere schrijver of kunstenaar heeft in de zoektocht naar een eigen stijl, een eigen vorm of een eigen stem een moment gehad dat hij of zij zich moest bevrijden van een voorbeeld. Mathijs Deen maakte, op zoek naar deze momenten de zomerserie Vadermoord. Vandaag deel 1: de vadermoord van schrijver en beeldend kunstenaar Gabriël Kousbroek. Uit zijn beeldverhaal het Kousboek wordt al gauw duidelijk wie die rol in zijn leven heeft gespeeld, namelijk zijn vader Rudy Kousbroek.
Onze nachtcorrespondent bespreekt de nieuwe regels voor kindacteurs.
donderdag 9 juli
Petra Blaisse: Inside Out
De wieg van ontwerper Petra Blaisse stond in Londen, maar tijdens haar jeugd woonde ze ook in Lissabon, Wenen, Parijs en Stockholm. Na haar studies aan de kunstacademies in Londen en Groningen werkte ze vanaf 1978 als collectiebeheerder en assistent-conservator in het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 1991 richtte ze Inside Outside op, een studio die actief is op het gebied van textiel-, landschap- en tentoonstellingsontwerp. Door te toveren met doeken, spiegels en groen weet de studio de tirannie van architectuur te doorbreken. Bekende projecten waar Inside Outside aan heeft bijgedragen zijn de Kunsthal en het Museumpark in Rotterdam en de Seattle Central Library. Ester Naomi Perquin spreekt met Petra Blaisse.
Henry van der Horsts bekende marktreclameborden
Henry van der Horst heeft het bekendste handschrift van Nederland. Hij schrijft namelijk de marktreclameborden. Grafisch vormgevers Sigmon Visser en Willem Verweijen kwamen de 'signpainter' op het spoor en maakten een website over hem. Een reportage vanaf de markt.
De terugkeer van de speelautomaat
De speelautomaat is terug. Hij leek op sterven na dood, want waarom zou je in een speelhal geld in een apparaat gooien om een computerspelletje te spelen, als je thuis een spelcomputer hebt en je onderweg op je telefoon candycrush kan spelen. Toch is de arcade-automaat, zoals ie bekend staat bij de kenners, bezig met een comeback. Duizenden hippe 20-ers en 30-ers kwamen bijvoorbeeld afgelopen voorjaar naar een festival met louter flipperkasten en speelautomaten. Waarom eigenlijk? Emmie Kollau bezocht de newschool arcadehal Tontonclub op de Amsterdamse wallen en spreekt met socioloog en werknemer Victor Abeln.
vrijdag 10 juli
ellen mookhoek: de brede moestuin
Ellen Mookhoek is wildplukker en een van de weinige vrouwelijke jagers in Nederland. Opgegroeid tussen velden en boomgaarden ging ze in de stad geschiedenis studeren. Na een kantoorcarrière keerde ze terug naar haar oude liefde: de natuur. Als moestuinder ontdekte ze de wereld van de eetbare wilde planten. Al jagend op zwammen en kruiden kreeg ze ook zin om zelf vlees te oogsten. Jagen en slachten maakten het palet van eten uit de natuur compleet. Vervolgens richtte ze De Brede Moestuin op. Onder deze vlag adviseert ze bij de aanleg van eetbare tuinen en begeleidt ze bij het eten uit de natuur. Floortje Smit spreekt met Ellen Mookhoek.
peyton place opnieuw verschenen
In de jaren ’50 van de vorige eeuw verscheen het boek Peyton Place, van Grace Metalious. Een boek over lust en intriges in een klein stadje in Amerika. Het werd een gigantische bestseller. Later is het verhaal verfilmd en werd er ’s werelds eerste tv-soap over gemaakt, die ook in Nederland een groot succes was. Uitgeverij Nieuw Amsterdam geeft het boek nu opnieuw uit.
steven de peven: bukken voor je leven
De artiestennaam doet misschien anders vermoeden maar DJ en kunstenaar Steven de Peven (aka Steven van Hulle) voelt zich nog vaak een puber. Eentje die de wereld graag met grappen pootje licht. Zijn nieuwste project Bukken voor je leven brengt het onvermoede publiek met zijn nieuwste installatie. Nooit Meer Slapen sprak met de Peven over buktechnieken, grappen en de waarde van een stuiver.