13-17 juli
Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: choreograaf Hans van Manen, acteur Fahd Larhzaoui, regisseur en scenarioschrijver Menno Meyjes, pâtissier Cees Holtkamp en beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen. Verder onder meer aandacht voor modemerk Nesci, Ongesigneerd en de Proust-snob. Gastschrijver deze week is Alfred Schaffer; dichter Annemieke Gerrist draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 13 juli
Hans van Manen, de Mondriaan van de dans
Hans van Manen is één van de bekendste choreografen van Nederland. Hij begon als balletdanser. Eerst bij Sonia Gaskell, daarna bij Françoise Adret. In 1957 debuteerde hij als choreograaf. Vanaf 1961 werkte Van Manen afwisselend bij de twee belangrijkste dansgezelschappen: hij was mede-artistiek-directeur van het Nederlands Dans Theater en achtereenvolgens huischoreograaf van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. Sinds 2005 is hij vaste choreograaf van Het Nationale Ballet. Dat hij de 'Mondriaan van de dans' wordt genoemd dankt Van Manen aan het heldere lijnenspel in zijn balletten en omdat zijn werk verschoond is van tierelantijnen en nooit sentimenteel wordt. Anton de Goede praat met de 83-jarige choreograaf.
Nesci: meer mode, minder bloot
Kaouther Youcef, Enaam Ahmed Ali en Zineb Youcef konden geen geschikte outfits vinden in winkels, want de kleding was te strak of te bloot. Het drietal is daarom het modelabel Nesci gestart, een kledingmerk met alleen modieuze bedekte kleding. Nooit Meer Slapen bezoekt de nieuwe modemakers in hun atelier in Utrecht.
Ongesigneerd: De lantaarnpaal
De Industria 2000, ofwel de Friso Kramer Armatuur, is vanaf de jaren zestig overal in Nederland neergezet. Het is de meest onopvallende lantaarnpaal die er is - en toch zitten er grootste theorieën achter. Een verhaal over Nederlands straatmeubilair en de invloed daarvan op de omgeving. Met fotograaf Hans van der Meer en ontwerper Friso Kramer. Ongesigneerd is gemaakt door Tjitske Mussche en Laura Stek voor Woord.nl en kwam tot stand met steun van het Mediafonds.
Onze nachtcorrespondent bespreekt het verschijnen van de nieuwe Harper Lee roman.
dinsdag 14 juli
Fahd Larhzaoui: Schijn
Fahd Larhzaoui is wat je noemt een self made acteur. Hij speelde bij tal van gezelschappen in binnen- en buitenland. Vanaf deze zomer gaat de voorstelling Schijn in reprise, waarin hij zijn persoonlijke levensverhaal vertelt. Hoe een jongen van Marokkaanse ouders opgroeit in Nederland. En dat je soms moet liegen om bij de mensen te kunnen zijn van wie je houdt. Maar hoe lang kan je leven als iemand die je niet bent? Schijn is een verhaal over identiteit, geweten en liefde, waarin Larhzaoui zoekt hoe hij zichzelf kan zijn zonder zijn familie te verliezen. Anton de Goede spreekt met acteur Fahd Larhzaoui.
Kunstwacht: kunstonderhoud in de gemeente
Paul Schulten restaureert met zijn Delftse bedrijf Kunstwacht kunst in de openbare ruimte die aangetast is door de elementen of simpelweg door de vernielzucht van mensen. Specialistisch werk waarvoor soms rare toeren uitgehaald moeten worden, omdat de kunstwerken heel groot zijn of zich op lastige plekken bevinden, langs de snelweg bijvoorbeeld, of midden in een vijver. Nooit Meer Slapen ging een dag mee op pad.
Ongesigneerd: De A2
De verkeersader van Amsterdam naar Maastricht is onlangs weer verbreed. Maar er wordt niet alleen nagedacht over de technische aanleg van de weg, er zijn ook mensen die zich bekommeren om de esthetiek. Een verhaal over de A2 als tango-serenade. Met architect Wilfried van Winden en route-ontwerper Janneke van Bergen. Ongesigneerd is gemaakt door Tjitske Mussche en Laura Stek voor Woord.nl en kwam tot stand met steun van het Mediafonds.
Onze nachtcorrespondent bespreekt de geëmancipeerde versie van De Nachtwacht.
woensdag 15 juli
Menno Meyjes: De reünie
Menno Meyjes heeft in de internationale filmwereld een grote naam als regisseur en scenarioschrijver. Zo schreef hij de scenario’s voor onder meer Steven Spielbergs Indiana Jones and the Last Crusade en The Color Purple, waarvoor hij een Oscar-nominatie ontving. Met de verfilming van Herman Kochs bestseller Het diner schreef en regisseerde hij voor het eerst in Nederland. Zijn nieuwe film De reünie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Simone van der Vlugt. Een psychologische thriller die het verhaal vertelt van een jonge vrouw die twintig jaar na de gebeurtenis op zoek gaat naar de waarheid over de verdwijning van haar voormalige beste vriendin. Ester Naomi Perquin spreekt met regisseur Menno Meyjes.
Vadermoord zomerserie: Asis Aynan
Iedere schrijver of kunstenaar heeft in de zoektocht naar een eigen stijl, een eigen vorm of een eigen stem een moment gehad dat hij of zij zich moest bevrijden van een voorbeeld. Mathijs Deen maakte, op zoek naar deze momenten de zomerserie Vadermoord. Vandaag deel 2: de vadermoord van schrijver Asis Aynan. Over zijn verhouding met zijn vader Mohamed Aynan en zijn bevrijding van de Ramadan.
Ongesigneerd: De stoplichtman of -vrouw
Het voetgangersverkeerslicht. Het onopvallende figuurtje in de zwarte huls is onderdeel van ons straatbeeld geworden, het enige dat telt is de kleur. Maar wat als dat figuurtje opeens andere vormen aanneemt - en als er een vrouwtje met een staartje verschijnt, een jolig mannetje met een hoedje op, of een dansend konijn? In Duitsland is het beste voorbeeld te zien; daar is het vrolijke Ampelmanchen het symbool geworden van de zogenaamde Ostalgie. Ongesigneerd is gemaakt door Tjitske Mussche en Laura Stek voor Woord.nl en kwam tot stand met steun van het Mediafonds.
Onze nachtcorrespondent bespreekt de hudige positie van metalfans uit de jaren '80.
donderdag 16 juli
Cees Holtkamp: De banketbakker
Bakkerszoon Cees Holtkamp trok na zijn opleiding naar Amsterdam, waar hij samen met zijn vrouw, in 1969, een banketbakkerij begon. Zijn drang naar perfectie bracht hem ver: Patisserie Holtkamp is inmiddels een begrip tot ver buiten de stadsgrenzen. Beroemd zijn de kroketten en de Tarte Tatin. Samen met culinair journalist Jonah Freud heeft Holtkamp een groot aantal van zijn recepten voor de thuiskeuken bewerkt, die zijn opgenomen in de culinaire biografie De banketbakker. Ester Naomi Perquin spreekt met pâtissier Cees Holtkamp.
À la recherche du Proust-snob
De zomervakantie is begonnen. Misschien dan nu eindelijk maar eens echt beginnen aan de Op zoek naar de verloren tijd-cyclus van Marcel Proust. Of toch maar liever die makkelijke thriller in de tas stoppen? Want waarom zou je van deze Franse klassieker eigenlijk lezen? En zijn er überhaupt nog fanatici die zich wagen aan de duizenden pagina’s, in vertaling of het originele Frans? Nooit Meer Slapen gaat op zoek naar de verloren soort: de Proust-snob.
Ongesigneerd: straatnaambordjes
Straatnaambordjes zijn altijd blauw met hoge kapitalen in wit. Toch? Wie goed kijkt ontdekt dat het in werkelijkheid een rommeltje is op die bordjes: verschillende lettertypes, provisorisch overplakt met tape met daarop nieuwe letters. Wie ontwierp de letter voor de Nederlandse straatnaambordjes, en dan met name in Amsterdam? Met letterontwerpers Gerard Unger en Albert-Jan Pool en straatnaambordjes-expert Carel Kuitenbrouwer. Ongesigneerd is gemaakt door Tjitske Mussche en Laura Stek voor Woord.nl en kwam tot stand met steun van het Mediafonds.
Onze nachtcorrespondent bezoekt het Earthquake monument van kunstenaar en ontwerper Henk Stallinga in Groningen.
vrijdag 17 juli
Marjan Teeuwen: Verwoest Huis Leiden
Beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen maakt ‘verwoeste huizen’. Voor één foto breekt, sloopt en herbouwt Teeuwen tot er een geheel nieuwe architectonische installatie is gecreëerd. Ze neemt gebouwen onder handen die op de nominatie staan om gesloopt te worden. In opdracht van Museum De Lakenhal maakt ze nu de installatie Verwoest Huis Leiden. Het museum gaat restaureren en uitbreiden. Daarvoor wordt een rijtje van vier woonhuizen gesloopt. Al het sloopmateriaal wordt door Teeuwen verzaagd en hergebruikt om een nieuw sculptuur op te bouwen. Floortje Smit spreekt met Marjan Teeuwen.
MH17 expositie in W139
Vrijdag is het een jaar geleden dat vlucht MH17 boven Oekraïne uit de lucht viel. Officieel is er nog altijd geen schuldige aangewezen voor de ramp. Het was een BUK-raket, maar wie was de afzender? Met dat gegeven ging een kunstenaar aan de slag. In expositieruimte W139 in Amsterdam zal een model van een BUK-M1 raket te zien zijn, samen met het propagandamateriaal gepubliceerd door de overheid, trolls en andere experts. Wie is de afzender? Onze verslaggever ontmoet de onbekende kunstenaar, van wie hij alleen een telefoonnummer heeft.
Ongesigneerd: What's in a streetname?
De Mickey Mouse-straat, het Ella Fitzgeraldpad, het Wim T. Schippersplein, ze bestaan echt. Maar wie verzint deze en andere namen op Nederlandse straatnaambordjes? In 'What's in a streetname' hoor je de trends op het gebied van straatnaamgeving door de eeuwen heen en een bezoek aan de straatnaamcommissie die het de afgelopen jaren druk heeft gehad, die van Almere. Met straatnaamhistoricus Gerard Otten en straatnaamgever Cees Noordhoek. Ongesigneerd is gemaakt door Tjitske Mussche en Laura Stek voor Woord.nl en kwam tot stand met steun van het Mediafonds.