29 juni - 3 juli
Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: Dance-ondernemer Duncan Stutterheim, modeontwerpster Monique Collignon, cabaretier Henry van Loon, regisseur en schrijver Eddy Terstall en schrijver Lucas de Waard. Ook reportages over o.a. de mysterieuze Elena Ferrante, Back to the Future en een bezoek aan de filmset met schrijver Jan Siebelink. Gastschrijver is Thomas Heerma van Voss; dichter Peter van Lier draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 29 juni
Dance-ondernemer Duncan Stutterheim
Duncan Stutterheim begon op 19-jarige leeftijd gabberfeesten te organiseren, waaronder het populaire hardcorefeest Thunderdome. Het resulteerde in het ontstaan van ID&T, één van de grootste evenementenorganisatoren van dancefeesten in Nederland en België. Andere evenementen van ID&T zijn onder meer Sensation, Mysteryland, Tomorrowland en Welcome to the Future. In 2014 werd het dance-bedrijf voor miljoenen aan het Amerikaanse SFX Entertainment verkocht. En onlangs maakte Stutterheim bekend dat hij ID&T zal verlaten. Op 4 juli zwaait hij af, na de jubileumeditie van Sensation. Pieter van der Wielen spreekt met dance-ondernemer Duncan Stutterheim.
Eerbetoon aan kunstenaar Ro Heilbron
Op Keti Koti, de dag dat de afschaffing van de Nederlandse slavernij wordt gevierd, opent op de West-Kruiskade in Rotterdam een tentoonstelling van Ro Heilbron. Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam eert met deze expositie de schilder en graficus die ruim een jaar geleden overleed. Nooit Meer Slapen ontmoet weduwe Jeanet Heilbron en curator Piet de Jonge op Ro Heilbron’s oude werkplek in Rotterdam.
Taturo Atzu: The Garden which is nearest to God
Er is een tuin boven de Amsterdamse Wallen verrezen. De Japanse kunstenaar Taturo Atzu schiep bovenop de Oude Kerk van Amsterdam The Garden which is nearest to God. Het wonderlijke bouwsel zal er 72 dagen staan en in die tijd, hopelijk, een kalme blik bieden op de hoofdstedelijke hoerenbuurt. We beklimmen de vele trappen richting Onze Lieve Heer met directeur Jacqueline Grandjean en dominee Eddy Reefhuis.
Onze nachtcorrespondent doet verslag van nieuw materiaal over de laatste dagen van Hendrik Marsman.
dinsdag 30 juni
Monique Collignon opent Amsterdam Fashion Week
Naar eigen zeggen ontwierp Monique Collignon al vanaf het moment dat ze een potlood kon vasthouden. Inmiddels wordt ze beschouwd als een van de meest succesvolle modeontwerpers van Nederland, hoewel het haar zakelijk niet altijd voor de wind is gegaan. Vorig jaar werd haar modebedrijf van de één op de andere dag failliet verklaard. Na het faillissement maakte ze een doorstart; met succes, want op 9 juli opent ze de Amsterdamse Fashionweek met haar nieuwe haute couture collectie. Voor deze collectie werkte ze met stoffen van gerecyclede PET-flessen. Pieter van der Wielen spreekt met modeontwerpster Monique Collignon.
Judith Vanistendael: Pelgrim of niet?
Striptekenaar Judith Vanistendael is bepaald niet de enige die te voet naar Santiago de Compostela ging. Jaarlijks vertrekken er bijna 300.000 Europeanen die kant op, maar zij is misschien wel de enige die er een stripboek(je) van maakte: Pelgrim of niet? Nooit Meer Slapen spreekt met haar over de onweerstaanbare aantrekkingskracht van een pelgrimstocht in een steeds minder religieuze samenleving.
terug naar de basisschool met The Summer of '96
Theatermaker Casper Vandeputte (1985) kwam in 1996 van de basisschool. Hij vraagt zich af hoe het kan dat hij nu niks meer snapt van zijn beste vrienden van toen en maakte de voorstelling The Summer of '96 met NT Jong. Vandaag maakt hij met groep 8-leerlingen van een basisschool in Den Bosch tijdcapsules. Nooit Meer Slapen zoekt hem daar op.
Onze nachtcorrespondent bezocht de schilders op het strand bij Katwijk.
woensdag 1 juli
Henry van Loon: Sluimer
Henry van Loon kreeg landelijke bekendheid met zijn YouTubehit ‘De Wereld Draait Door in drie minuten’, maar was ver daarvoor al favoriet onder de cabaretliefhebbers. Sinds 2005 is hij lid van Comedytrain. Inmiddels is hij toe aan zijn derde cabaretprogramma Sluimer, waarin zijn slapeloosheid centraal staat. Terwijl de vele verschijningen van donker en schemer voorbij komen, brengt zijn brein hem langs de meest bizarre zaken. Tussendoor staat hij deze zomer op De Parade. Samen met cabaretier Alex Klaasen treedt hij er op met de band H.E.A.R. (Henry en Alex Rock), alwaar ze hits als 'Neuken is voor meisjes’ ten gehore brengen. Pieter van der Wielen spreekt met cabaretier Henry van Loon.
De mysterieuze Italiaanse auteur Elena Ferrante
Niemand weet wie ze (of hij) is, pas geleden nog maar kende bijna niemand buiten Italië haar boeken en opeens is ze daar: Elena Ferrante. In Europa en Amerika wordt ze op handen gedragen. Vooral vanwege haar Napolitaanse boeken over de lotgevallen van twee vriendinnen uit een achterstandsbuurt. Waar komt dat plotselinge succes vandaan? Waarin schuilt de betovering van haar werk? En wie is ze? Of doet dat helemaal niet terzake? Een gesprek met schrijfsters Marja Pruis en Marte Kaan.
op de filmset van de helleveeg
In Eindhoven vinden momenteel de opnames plaats voor De Helleveeg. Regisseur is de Brabander André van Duuren, bekend van De Bende van Oss die nu het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden bewerkte. Hoofdrollen zijn voor Hannah Hoekstra, Benja Bruijning en Robert de Hoog. Acteurs die Floortje Smit maar met moeite kon herkennen toen ze de filmset bezocht.
Onze nachtcorrespondent sprak met graffitikunstenaar Hugo Kaagman die zijn muurschildering over moest schilderen.
donderdag 2 juli
Eddy Terstall: Meet me in Venice
Voordat regisseur en schrijver Eddy Terstall in 1992 debuteerde met de film Transit, studeerde hij sociologie en politicologie. Hij overwoog zijn filmcarrière te beëindigen om zich te wijden aan de politiek, maar wilde eerst een drieluik afronden over de thema's dood, seksualiteit en de rechtsstaat. Simon (2004) werd de eerste film uit dat drieluik, zijn meest succesvolle film, gevolgd door Sextet en Vox Populi. Drie jaar na de romantische komedie Deal (2012) keert Terstall terug met een roadmovie. In Meet Me in Venice volgt hij een vader en dochter op hun muzikale trip langs de Oriënt Expres van Venetië naar Istanbul. Pieter van der Wielen spreekt met filmmaker Eddy Terstall.
daniel roozendaal over tour des arts utrecht
Het project Tour des Arts wil de Utrechtse buitenwijken langs de Tour de France-route verrijken met kunst. Een buurtcentrum, transformatorhokje en gigantische blinde muur zijn beschilderd door kunstenaars. Illustrator Daniel Roozendaal heeft reusachtige portretten gemaakt van de enige twee Nederlandse tourwinnaars ooit: Joop Zoetemelk en Jan Janssen. Anne Martens ging kijken en sprak met Daniel Roozendaal en de organisator van Tour des Arts, Marije Lieuwens.
george van hal over back to the future
Automerk Lexus ontwikkelt een hoverboard. Ja, inderdaad een zwevend skateboard, precies zo een waar Michael J Fox op ‘reed’ in Back to the Future II. Die film uit 1989 speelt zich deels af in 2015. Veel van de apparaten die in die film te zien zijn en in de jaren tachtig nog ongelooflijk futuristisch waren, gebruiken we inmiddels dagelijks. Emmie Kollau praat met New Scientist redacteur en schrijver van het boek Robots, Aliens en Popcorn George van Hal over de relatie tussen filmers en wetenschappers: wie beïnvloedt eigenlijk wie?
Onze nachtcorrespondent bespreekt het cultuurprogramma van het NK schaken.
vrijdag 3 juli
Lucas de Waard: De kamers
Lucas de Waard volgde de schrijversopleiding aan de HKU, schrijft proza, columns en teksten voor theater. Hij treedt veelvuldig op, onder meer met De Waard en zijn gasten. In zijn debuutroman De kamers voert hij een televisiepresentator op als hoofdpersoon. Hij is ontslagen nadat hij in zijn programma een kind per ongeluk ernstig heeft verwond. Hij zit al maanden thuis, is tot niets in staat. Zelfs het vertrek van zijn vriendin, een succesvol rechercheur, ondergaat hij gelaten. Tot hij op een van haar dossiers stuit, over de verdwijning van een meisje. Ester Naomi Perquin spreekt met schrijver Lucas de Waard.
Jan Siebelink op filmset Knielen op een bed violen
Het boek was al een enorme hit, nu is het aan de verfilming om het kunstje te herhalen. Op het moment wordt Jan Siebelinks Knielen op een bed violen verfilmd. Nooit Meer Slapen bezocht samen met Siebelink de filmset waar de schrijver zich opmaakte voor zijn filmdebuut.
groepsexpositie oud-assistenten erwin olaf
Acht voormalig assistenten van fotograaf Erwin Olaf gaan samen exposeren, vanaf komend weekend. Cleo Campert, Hans Tak, Hester Doove, Peter Day, Piek, Eric van Nimwegen, Rogier Alleblas, en Jan Russ assisteerden ongeveer 25 jaar geleden bij Erwin Olaf en werken sindsdien als zelfstandig fotograaf, filmmaker of kunstenaar. Nooit Meer Slapen gaat langs bij het opbouwen van de expositie POST E.O. in Fort 1881 in Hoek van Holland, en treft een aantal van de Post-EO’ers.