Arthur Umbgrove speelde een aantal jaren bij Comedytrain. Later maakte hij vijf cabaretprogramma’s en vijf Nederlandstalige cd’s. In 2006 verscheen zijn debuutroman Midden op de weg zo hard mogelijk. Daarna verschenen de romans De hartslag van de aarde en Hotel Sofia. Zijn nieuwe roman Paradise Village gaat over een bankdirecteur die het land uitvlucht nadat zijn bank gered moest worden door de staat. Samen met zijn zoontje van elf reist hij door Amerika, op de vlucht voor alle ophef die is ontstaan over de bonus die hij ontving. Pieter van der Wielen spreekt met alleskunner Arthur Umbgrove.
18-22 mei
Deze week spreekt Pieter van der Wielen met cabaretier en schrijver Arthur Umbgrove, schrijver Aleksandr Skorobogatov, cabaretier Mike Boddé en singer-songwriter Douwe Bob. Op vrijdag gaat Ester Naomi Perquin in gesprek met modeontwerper Bas Kosters. Verder onder meer aandacht voor de expositie 'Manifesten' en de theatervoorstelling 'Hulp'. Gastschrijver deze week is Jeroen Theunissen; dichter Thomas Möhlmann draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 18 mei
Bij de expositie Manifesten in museum Kranenburgh is werk te zien van Folkert de Jong en veertien geestverwanten. De kunstenaar, die bekend staat om zijn beeldhouwwerken gemaakt van bouwmaterialen, heeft de groepstentoonstelling samengesteld. Nooit meer Slapen spreekt hem bij de expositie in Bergen. En schrijver en theatermaker Anoek Nuyens 'erfde' een goede doelen-stichting van haar oudtante. Met een half miljoen euro in kas. Ze ging naar Kenia om te zien hoe het geld tot dan toe was besteed en hoe nu verder, maar kwam vooral met heel veel vragen terug. In haar theatervoorstelling Hulp deelt ze die vragen, in de hoop uiteindelijk samen weer een 'groter verhaal' te vinden. En onze nachtcorrespondent bespreekt de kunstexpositie van Yoko Ono.
dinsdag 19 mei
Schrijver Aleksandr Skorobogatov werd geboren in de Wit-Russische stad Grodno. Daar, nabij de Poolse grens, in een uithoek van het Sovjetimperium, groeide hij op in de jaren zestig en zeventig; de jaren van de Grote Stagnatie. Terwijl hij vanaf begin jaren negentig in Antwerpen woont, blijft zijn oude vaderland hem inspireren. Vijf romans schreef hij tot nu toe, waarvan de laatste nu ook in Nederlandse vertaling verschijnt. Portret van een onbekend meisje vertelt de geschiedenis van een even mooie als destructieve liefde, en is tegelijk een harde afrekening met een regime dat mensen breekt, puurheid en onschuld straft en levens verwoest. Pieter van der Wielen spreekt met de Russisch-Vlaamse schrijver Aleksandr Skorobogatov.
De Rotterdamse Kunsthal werd in 2012 ongewild wereldnieuws. Zeven schilderijen met een totale waarde van 18 miljoen euro werden zonder al te veel problemen gestolen. In Tascha van schrijfster Mira Feticu, ontmoeten we de gelijknamige hoofdpersoon, de vriendin van de hoofdverdachte. Tascha reist met de Nederlandse politie af naar Roemenië in een laatste poging de schilderijen terug te krijgen. Nooit Meer Slapen ontmoet Mira Feticu in Rotterdam op de plaats delict. En woensdag en donderdag vindt What Design Can Do plaats; een conferentie over de waarde van design bij de aanpak van maatschappelijke problemen. We spreken met Paul Hekkert, één van de sprekers die als hoogleraar vormtheorie in Delft geen ontwerpers van mooie auto's of telefoons, maar heuse wereldverbeteraars opleidt. En onze nachtcorrespondent bezoekt Sacha de Boer's foto-expositie voor het AIDS-fonds.
woensdag 20 mei
Mike Boddé is cabaretier en componist. Met Thomas van Luyn vormt hij sinds 1991 een duo, eerst als Ajuinen en Look, later als Mike & Thomas. Hij maakte ook solo een aantal theaterprogramma’s. Op televisie verwierf Boddé bekendheid als een van de cabaretiers van het programma Kopspijkers en als presentator van De Mike & Thomas Show. Na Pil, zijn boek over zijn depressie, een gitzwarte periode in zijn leven, wilde hij een boek schrijven om zichzelf aan het lachen te maken. Dat werd Zupheul, Febbo en de kleine Grakjesbembaaf, kortweg Jan, een bundel met onwaarschijnlijke verhalen. Pieter van der Wielen spreekt met Mike Boddé.
Grindr is een populaire dating-app voor homo’s. Deze app zet kunstenaar Dries Verhoeven in bij zijn project Wanna Play? op De Neude in Utrecht. De chats met homo’s zijn op een scherm buiten te zien, ongecensureerd. In Berlijn zorgde dit project voor veel opschudding en moest Dries het voortijdig afbreken. Hoe zal het in Utrecht gaan? Nooit Meer Slapen mag alvast een kijkje nemen. En Geef me 's ongelijk van regisseur Laura Hermanides is een Teledoc film over de vijftienjarige Julius die van school wordt gestuurd. Hij moet werken aan gedragsverandering, minder blowen en zijn mening voor zich houden. Maar niemand kan Julius uitleggen waarom hij zich moet conformeren aan de idiotie van het normaal zijn. En onze nachtcorrespondent vertelt over de misdaadpodcast Serial.
donderdag 21 mei
Douwe Bob startte zijn carrière direct goed door op 19-jarige leeftijd de eerste editie van De Beste Singer-Songwriter van Nederland te winnen. De muziek werd hem thuis met de paplepel ingegoten. Het maken van muziek leerde hij van zijn vader, Simon Posthuma, die deel uitmaakte van de kunstenaarsgroep The Fool en ontwerpen maakte voor onder andere The Beatles. Zijn moeder was actief als danseres, waardoor hij al snel in aanraking kwam met het muziekwereldje. Na zijn debuutalbum Born in a Storm, in 2013, volgde een periode van intensief touren. Het afgelopen jaar nam hij gas terug om te werken aan zijn nieuwe album Pass it On. Pieter van der Wielen ontvangt Douwe Bob (met gitaar) in de studio.
Drie revolverschoten maakten op maandag 30 juni 1924 een einde aan het leven van de Joods-Nederlandse schrijver Jacob Israël de Haan. Eindelijk is er nu, dankzij biograaf en essayist Jan Fontijn, een sterke biografie van de dichter, jurist en journalist. Nooit Meer Slapen spreekt met Fontijn over Onrust. Het leven van Jacob Israël de Haan, 1881-1924. En negen jaar geleden overleed plotseling de architect, beeldhouwer en schilder R.W. van de Wint. De kunstenaar liet honderden tekeningen voor nieuwe beelden na, en een natuurgebied waar hij een totaalkunstwerk van wilde maken: het Nollenproject in Den Helder. Zijn zoons en neef zette nu zijn werk voort en bouwen er een museum voor zijn werk. Nooit Meer Slapen bezocht het project. En onze nachtcorrespondent bericht over de vertoning van oude films van Andy Warhol op de KunstRai.
vrijdag 22 mei
Modeontwerper Bas Kosters staat bekend om zijn kleurrijke ontwerpen met prints. Naast zijn ready-to-wear ontwerpen en haute couture collectie is hij DJ, illustreert en ontwerpt hij en heeft zijn eigen tijdschrift Extra Kak. Kosters creëert een beleving waarin mode, muziek, grafisch ontwerp en lifestyle samenkomen. Op 28 mei opent hij de kunstmanifestatie Twente Biënnale. Kosters onderzoekt hoe de modewereld aan het veranderen is in een performance met Erik Alkema en Studio Nepco. Ook is er op de Biënnale een tentoonstelling van Bas Kosters te zien. Ester Naomi Perquin spreekt met Kosters over zijn eigenzinnige ontwerpen.
Hoe geëmancipeerd is Hollywood? Deze week werd bekent dat slechts 7 procent van alle regisseurs een vrouw is. En terwijl er oproepen klinken voor een gedegen onderzoek naar de structurele discriminatie van vrouwen houdt de laatste Mad Max film de gemoederen ook bezig. Is het een feministische film? En wat betekent dat eigenlijk? Nooit Meer Slapen ging op onderzoek. En de flamencozangeres Erminia Fernández Córdoba en samba soulzangeres Lilian Vieira dagen elkaar uit om dit weekend, tijdens het Music Meeting festival in Nijmegen, elkaars muziek te zingen. Hoe spannend is dat voor ze? En wat voor muziek krijg je als je expressieve flamenco mixt met Braziliaanse feestmuziek?