De Libris Literatuur Prijs is de prijs voor de beste oorspronkelijke Nederlandse literaire roman van het afgelopen kalenderjaar. Vanavond weten we wie de winnaar is van de 22ste Libris Literatuur Prijs en de bijbehorende 50.000 euro. Genomineerd zijn de schrijvers Adriaan van Dis (Ik kom terug), Esther Gerritsen (Roxy), Kees 't Hart (Teatro Olimpico), Gustaaf Peek (Godin, held), Peter Terrin (Monte Carlo) en Niña Weijers (De consequenties). Nooit Meer Slapen komt rechtstreeks vanuit het Amstel Hotel in Amsterdam. Na afloop van de prijsuitreiking spreekt Pieter van der Wielen met de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2015: Adriaan van Dis.
11-15 mei
Deze week spreekt Pieter van der Wielen met de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2015, schrijver en essayist Bas Heijne, filmregisseur en scenarioschrijver Nicole van Kilsdonk en acteur Mimoun Oaïssa. Op vrijdag hoort u Ester Naomi Perquin in gesprek met kostuumontwerper Rien Bekkers. Verder onder meer aandacht voor 'Wijksafari in de Bijlmer', 'Death Row Dollies' en 'De brieven van Kellendonk'. Gastschrijver deze week is Franca Treur; dichter Willem Jan Otten draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 11 mei
Theatermaker en ontwerper Rieks Swarte heeft na de teloorgang van zijn theatergroep De firma een nieuw bedrijf opgericht. Binnenkort staat hij met de eerste productie, de voorstelling De perzik van onsterfelijkheid, op de planken. Nooit meer slapen gaat op atelier- en repetitiebezoek. En de beste manier om een kunstwerk te onthouden, is er een tekeningetje van te maken. Maar wie doet dat nog, nu er digitale camera's en smartphones zijn? Volkskrant-criticus Stefan Kuiper, onder anderen. We praten met Kuiper over de zin van kunst natekenen. En onze nachtcorrespondent spreekt met regisseur Paula van der Oest over haar samenwerking met Breaking Bad ster Aaron Paul.
dinsdag 12 mei
Bas Heijne is schrijver en als columnist verbonden aan NRC Handelsblad. Hij is de auteur van veelbesproken essaybundels als Onredelijkheid en Moeten wij van elkaar houden?. In de televisieserie De volmaakte mens, vanaf morgen te zien op NPO2, spreekt hij filosofen en wetenschappers over de vraag of technologie onze redding dan wel onze ondergang wordt. De mens wordt immers steeds meer maakbaar. Genetische manipulatie, almaar slimmere robots en duizelingwekkende ontwikkelingen op het gebied van de informatica en nanotechnologie stellen ons in staat de menselijke natuur naar onze hand te zetten. Waar liggen de grenzen? En wie moet die vaststellen? Pieter van der Wielen spreekt met Bas Heijne.
In Goed fout, herinnering van een meeloper kijkt emeritus hoogleraar Meindert Fennema terug op zijn vormende studenten jaren bij het Utrechtsch Studenten Corps en de Communistische Partij van Nederland. Na bijna 50 jaar keert hij met ons terug naar het Gele Kasteel van het Corps. En we gaan mee op Wijksafari in de Bijlmer, met Adelheid Roosen en haar theatergroep. Wijksafari is een vorm van locatietheater waarbij de plaatselijke bewoners zelf meespelen en onderdeel zijn van het stuk. Na Utrecht, Slotermeer en zelfs Mexico City zoomt Wijksafari Bijlmer vooral in op de bed-bad-brood discussie. Bewoners van de ontruimde vluchtgarage doen mee aan de voorstelling. En onze nachtcorrespondent bespreekt plagiaat in muziek.
woensdag 13 mei
Regisseur Nicole van Kilsdonk is bekend van jeugdfilms als Hoe overleef ik mezelf? en Patatje oorlog. Ze maakte ook drama over volwassenen, zoals Richting West, Onder het hart en Zadelpijn. Deze week gaat Ventoux in première, haar verfilming van de gelijknamige roman van Bert Wagendorp. De film gaat over een vriendengroep die naar dertig jaar besluit de Mont Ventoux opnieuw te beklimmen. Met het herleven van hun jonge jaren komen ook de spoken van vroeger weer aan het licht. Wagendorp schreef het verhaal ooit als een filmscript, maar zijn uitgever zag er meer een boek in. Nu, twee jaar later, is er alsnog een film gemaakt. Pieter van der Wielen spreekt met Nicole van Kilsdonk.
Trouwen met een ter dood veroordeelde? Er zijn vrouwen die het met volle overtuiging doen. Journaliste Linda Polman, die eerder onder meer De Crisiskaravaan schreef, volgde voor haar nieuwe boek Death Row Dollies jarenlang het doen en laten van deze vrouwen. In Nooit Meer Slapen geeft ze een virtuele rondleiding door de microkosmos van Death Row in doodstrafstaat Texas. En wat gebeurt er precies binnen de Scientology kerk? Normaal gesproken houden de leden hun mond stijf dicht maar toch lukte het Alex Gibney om voor zijn spraakmakende documentaire Going Clear voor het eerst acht voormalige leden van de Scientology Kerk, waaronder scriptschrijver Paul Haggis (Crash), openlijk te laten praten. Over hun vaak schokkende ervaringen, wat hen aantrok binnen Scientology en waarom ze uiteindelijk de kerk hebben verlaten. En onze nachtcorrespondent bericht over de oorlogsdagboeken van Astrid Lindgren.
donderdag 14 mei
Acteur en scenarioschrijver Mimoun Oaïssa werd geboren in Marokko en kwam op jonge leeftijd naar Nederland toe. Tijdens zijn studie aan de Toneelschool kreeg hij een contract aangeboden bij Toneelgroep Amsterdam, waar hij na drie jaar vertrok. Oaïssa had andere plannen. Met scenarist en regisseur Albert ter Heerdt ontwikkelde hij het idee voor de speelfilm Shouf shouf Habibi en speelde hierin de hoofdrol. Kort daarna speelde hij in Het Schnitzelparadijs, een film van Martin Koolhoven, waarmee zijn naam definitief was gevestigd. Vanaf volgende week is hij te zien in de film De Masters. Het verhaal draait om twee uitgebluste fabriekswerkers en jeugdvrienden die besluiten alsnog vol te gaan voor het verwezenlijken van hun oude droom: het maken als rapper. Pieter van der Wielen spreekt met Mimoun Oaïssa.
Deze week verschijnt er een omvangrijke verzameling brieven van Frans Kellendonk, de schrijver die 25 jaar geleden overleed aan de ziekte aids. Collegaschrijver Oek de Jong bundelde met Jaap Goedegebuure De brieven van Kellendonk. Wat zou Kellendonk vinden van de wereld anno 2015? En wat in de brieven is zelfs voor De Jong, die hem goed kende, een verrassing? We spreken met de schrijver en samensteller in Amsterdam. En fotografenduo WassinkLundgren en de Britse fotograaf Martin Parr hebben jarenlang gezocht naar fotoboeken over China. Dit resulteert nu in The Chinese Photobook, een vier kilo zwaar boek met daarin een overzicht van de belangrijkste en meest interessante fotoboeken die sinds 1900 gepubliceerd zijn. We spreken met Thijs Groot Wassink over wat deze foto's zeggen over de Chinese geschiedenis. En onze nachtcorrespondent blikt vooruit op het Utrechts City2cities festival.
vrijdag 15 mei
Costumier Rien Bekkers maakt al decennia lang kostuums voor theater- en filmproducties in binnen- en buitenland. Zo ontwierp hij voor onder meer Toneelgroep Amsterdam, Het Nationaal Theater in Den Haag, het Berlijnse Schiller Theater en de Staatsopera van Mannheim. In de expositie Dromen van Shakespeare worden kostuums gepresenteerd die Bekkers maakte voor de voorstellingen van Shakespeare. Het betreft 25 karakters uit de bekende toneelstukken, zoals Macbeth, Othello en King Lear. Deze kostuums waren eerder te zien in Korea en Moskou, en vanaf morgen in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Ester Naomi Perquin spreekt met Rien Bekkers.
Wanneer is een kunstwerk af? Er zijn geen regels of protocollen voor en dus moet je als kunstenaar altijd maar zelf bepalen wanneer een werk klaar is. Aukje Dekker besloot voor haar project Stick or Twist de verantwoordelijkheid eens bij haar kopers te leggen. Ze verkocht 20 nog lege canvassen aan 20 kopers met de belofte ze te beschilderen net zo lang tot de koper het genoeg vindt. Hoe langer ze aan een schilderij werkt, hoe duurder het wordt. Een simpel idee met implicaties die de kunstenares nooit had kunnen bevroeden. En in Cees Nootebooms De schrijver als hoofdpersoon kijkt de schrijver terug op een leven als lezer. Een leven geleefd door de pagina's van andermans verbeelding. We bezoeken de schrijver thuis voor een gesprek over Nootebooms liefde voor Cervantes, Proust en Nescio.