Theu Boermans is sinds 2011 artistiek directeur van en regisseur bij het Nationale Toneel. Eerder combineerde hij deze functies bij De Trust, dat later tot De Theatercompagnie fuseerde. In de stukken die hij regisseert, is de mens voortdurend in gevecht met de systemen, structuren en instituties. De werelden die hij oproept laten eigenlijk altijd een zekere scepsis zien ten opzichte van de vrijheid van het inividu. Maar het is toch vooral te doen om de vitaliteit die de zoektocht naar zingeving oplevert. Solness is de nieuwe voorstelling die hij regisseert. Het stuk van de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen gaat over een architect die liefde, gezin en vriendschap opoffert om het hoogste te bereiken. Pieter van der Wielen spreekt met Theu Boermans.
6-10 april
Deze week te gast: regisseur Theu Boermans, acteur Roeland Fernhout, filosofe Marli Huijer (Denker des Vaderlands), presentatrice Sylvana Simons en de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert. Verder onder meer aandacht voor het romandebuut van Martine de Jong en met tekenaar Jan Rothuizen bezoeken we de nieuwe asielboten in Zaandam. Gastschrijver deze week is Thijs de Boer; dichter Alexis de Roode draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 6 april
Op 13 mei wordt jazzdrummer John Engels 80 jaar oud, en dat viert hij met een uitgebreide tournee door het hele land. In de oefenkelder onder zijn Amsterdamse woning halen we herinneringen op aan de 'vogels' met wie hij het podium deelde: van Kid Dynamite via Ben Webster tot Chet Baker. En we spreken schrijfster Martine de Jong over haar debuutroman De mannen van Raan; over moeilijke mensen en de schoonheid van logigrammen. Hoofdpersoon Per Pennings wordt verliefd op Raan. Als een wervelwind komt ze zijn leven binnen maar hoe meer hij probeert Raan te begrijpen, hoe meer ze op afstand komt. En onze nachtcorrespondent bezocht een bijeenkomst over De Republiek.
dinsdag 7 april
Al meer dan vijftien jaar is acteur Roeland Fernhout verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Daarnaast speelde hij in films en televisieseries als Zusje, All Stars, Floor Naber en Michiel de Ruyter. Sinds vorige week is hij te zien in Zwarte tulp, de eerste Nederlandse on demand-serie die op Videoland wordt gepubliceerd - RTL's tegenhanger van Netflix. In deze dramaserie is te zien hoe twee families in de bollenstreek de concurrentie aangaan met het kweken van de zeldzame zwarte tulp. Te midden van geldproblemen, familiedrama en onmogelijke liefdes. Roeland Fernhout is een uur te gast bij Nooit Meer Slapen, Pieter van der Wielen spreekt met hem.
Tijdens het Imagine Film Festival staat de angst en liefde voor robots centraal. Prof. Anneke Smelik geeft er een lezing over onze emotionele band met robots en machines. Zij stelt dat de mens-machine van een angstbeeld een ideaalbeeld is geworden. Aan de hand van films spreken we met haar over robots en hartstocht. En we gaan op atelierbezoek bij Remy Jungerman. De beeldend kunstenaar, die in zijn kunstwerken onder meer Mondriaan en Winti verbindt, is binnenkort met de tentoonstelling Crossing the Water te zien in het Gemeentemuseum Den Haag.
woensdag 8 april
Filosoof en arts Marli Huijer, de opvolger van René Gude als Denker des Vaderlands, is geen studeerkamergeleerde, al schreef ze meerdere boeken, zoals het recente Ritme en Discipline. Ze is geen tegen-, geen mee-, maar een tussendenker, ze wil de stemmen van allerlei verschillende mensen laten klinken. Vooral de vraag hoe mensen tot ordeningen komen houdt haar bezig. Hoe ordenen we de tijd? Hoe richten technieken en apparaten de publieke ruimte in? Hoe disciplineren we onszelf en elkaar tot gedrag dat het mogelijk maakt om vreedzaam samen te leven? Pieter van der Wielen spreekt met de eerste vrouwelijke Denker des Vaderlands, Marli Huijer.
In het traditionele platte zelfbouwpakket levert IKEA nu ook tijdelijke huizen voor vluchtelingenkampen. Tekenaar Jan Rothuizen werkte mee aan de interactieve website Refugee Republic en bezocht daarvoor het Syrische vluchtelingenkamp Domiz in Irak. Maar ook in Nederland is er grote vraag naar opvang. We nemen met Rothuizen een kijkje bij de nieuwe asielboten in Zaandam. En Oscar Santillan, een student van de Jan van Eyck Academie in Maastricht, heeft twee weken geleden het hoogste puntje van Groot Brittanië afgekapt. De Britse media reageerde zeer verontwaardigd. Het stukje steen staat tentoongesteld in een galerie in Londen. Oscar heeft hetzelfde gedaan in Nederland, op de Vaalserberg. Wij gaan met hem naar het Limburgse Vaals.
donderdag 9 april
Sylvana Simons werd bekend als veejay bij de muziekzender TMF. Vervolgens presenteerde ze radio- en televisieprogramma’s. En dat deed ze voor zeer uiteenlopende werkgevers; van Noordzee FM tot NTR en van SBS 6 tot RTL 4. Tegenwoordig timmert ze aan de weg als life & performance coach. En vanaf komende zondag presenteert ze in de Amsterdamse North Sea Jazz Club de muzikale talkshow Sylvana’s Soul Live, waarin ze op zoek gaat naar de oorsprong van de hedendaagse zwarte muziek. Van oude soul, via funk en disco en swingbeat naar de R&B van vandaag. Pieter van der Wielen ontvangt Sylvana Simons in de studio.
Nelleke de Boorder en tekenaar Dick Matena maakten samen een berijmd kinderboek over Vincent van Gogh: Sammie en Nele bij Van Gogh. 'Toen Vincent van Gogh nog leefde… in die ouwe tijd, raakte hij zijn schilderijen aan de straatstenen niet kwijt'. Waarom vinden we nu goed wat we vroeger niet goed vonden? En een pak melk lijkt zo gewoontjes. Ontwerper Sietske Klooster denkt daar echter heel anders over en is er mateloos gefascineerd door. Ze opende in Amsterdam samen met Mirjam van de Kamp een tijdelijk Melksalon. We bezoeken haar onder het genot van een vers glaasje melk uit Weesp én we bezoeken de boerderij waar die melk vandaan komt.
vrijdag 10 april
Bart Moeyaert is een schrijver voor alle leeftijden. Hij wordt vaak in het vakje van jeugdliteratuur gestopt, maar zijn schrijfstijl spreekt verschillende generaties aan. Naast romans en gedichten schrijft hij theaterstukken, scenario’s, vertalingen en prentenboeken. Zelf staat hij ook geregeld op de planken. Zo is hij vanaf volgende week weer met het Nederlands Blazers Ensemble in de theaters te zien. Eerder brachten zij De schepping en Het paradijs bij muziek van Joseph Haydn. Met De hemel wordt de trilogie voltooid, gebaseerd op Haydns meesterlijke Sieben letzte Worte. Ester Naomi Perquin spreekt met de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert.
Documentairemaakster Maartje Nevejan heeft de afgelopen anderhalf jaar de chronisch-psychiatrische patiënten Harry, Tiny en Sonja gevolgd. In het kader van de participatiemaatschappij moesten zij na 30 jaar hun beschermd wonen instelling verruilen voor een 55+ complex in een gewone woonwijk. We spreken met Maartje Nevejan en Milja, de dochter van Sonja. En Herman Hertzberger is een van de invloedrijkste figuren in de internationale architectuur van de laatste vijftig jaar. Hij is een voorvechter geweest van een humane architectuur. Nooit Meer Slapen zocht Hertzberger op tijdens zijn kantooruren.