Eva Posthuma de Boer is schrijfster en werkte eerder als theaterproducent voor Comedytrain en Toomler. In 2004 maakte ze samen met Sanne Wallis de Vries het brieven- en interviewboek Rinus aan de rekstok. Haar debuutroman Eindeloze Dagen verscheen in 2007, gevolgd door Lichthart, waarvoor de ECI haar bekroonde tot 'Schrijver van Nu'. Ook schrijft ze tegenwoordig culinaire columns voor Het Parool. Haar vierde roman, Ica, gaat over bewondering en obsessie, maar vooral over schrijfster Connie Palmen, die ze drie jaar lang heeft onderzocht. Pieter van der Wielen ontvangt de schrijfster in de studio.
20-24 april
Deze week ontvangen we schrijfster Eva Posthuma de Boer, schrijver en wijnboer Ilja Gort, architect Mels Crouwel, de nieuwe Fotograaf des Vaderlands Ahmed Polat en schrijver en vertaler Jabik Veenbaas. Verder onder meer een gesprek met Milan Hulsing, die een graphic novel van 'De aanslag' maakte. Gastschrijver deze week is Neske Beks; dichter Krijn Peter Hesselink draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 20 april
In de horror It Follows wordt een tienermeisje als gevolg van een one-night-stand meedogenloos achtervolgt door een onbekende entiteit. It Follows wordt door kenners en liefhebbers als een nieuwe klassieker aangemerkt, eentje die zelfs niet-horrorfans zal overtuigen. We spreken met Mr. Horror Jan "Knight of Terror" Doense over de kunst van angst. En in de documentaire Kurt Cobain: Montage of Heck zoekt regisseur Brett Morgen naar wat de overleden Nirvana-zanger dreef, via zijn eigen archiefmateriaal – homevideo's, kunst, (aan)tekeningen – die hij kreeg van diens weduwe Courtney Love. De Nederlandse animator Hisko Hulsing animeerde delen van zijn leven in deze alom geprezen documentaire. Nooit Meer Slapen spreekt met hen. En onze nachtcorrespondent onderzocht het oorlogsverleden van Le Corbusier.
dinsdag 21 april
Ilja Gort is schrijver en wijnboer. Eerder was hij succesvol als componist van reclametunes. Zijn 'La Tulipe' wijnen uit zijn Château la Tulipe de la Garde wijngaarde in Frankrijk wonnen vele internationale bekroningen. Hij maakte de tv-programma's Wijn aan Gort en Gort à la Carte en opende zelfs een wijnkliniek waar men terecht kan voor een rode wijn-massage. Ook schreef hij meerdere boeken waaronder Leven als Gort in Frankrijk en De nieuwe wijnsurvivalgids. In 2008 publiceerde Gort zijn eerste roman, Het Merlot Mysterie. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe roman Château fatale. Pieter van der Wielen spreekt met wijnkenner en schrijver Ilja Gort.
Onno Smit en Paul Willemsen vroegen zich af hoe gospelmuziek zou klinken als je het stript van alle franjes. Het resultaat is het album The Gospel Sessions Volume 1 met zangeres Michelle David. Nooit meer Slapen spreekt de twee muzikanten over hun zoektocht naar de bakermat van soul in The Electric Monkey Studios in Amsterdam. Tijdens het filmfestival Cinéma Arabe wordt de opmerkelijke documentaire Feminist's Insha'allah vertoond, met daarin het verhaal van de emancipatie van vrouwen in de Arabische wereld nu eens verteld vanuit hún perspectief. We spreken over de film met Arabiste Leila Al-Zwaini. En onze nachtcorrespondent bespreekt het nieuwe album van Alabama Shakes.
woensdag 22 april
Mels Crouwel richtte in 1979, samen met Jan Benthem, het architectenbureau Benthem Crouwel Architekten op. Het bureau ontwierp onder andere de Malietoren in Den Haag, de renovatie en uitbreiding van het Anne Frank Huis en het Stedelijk Museum in Amsterdam, de Moerdijkbrug voor de HSL en de bouw van het vernieuwde Rotterdam Centraal Station. Tussendoor, van 2004 tot 2008, was Crouwel rijksbouwmeester. In die functie verzette hij zich tegen de 'verrommeling' van het landschap die onder meer wordt veroorzaakt door de aanleg van bedrijventerreinen langs de snelwegen. Op de dag dat het jaarboek Architectuur in Nederland verschijnt, spreekt Anton de Goede met architect Mels Crouwel.
Schrijver Joubert Pignon is een specialist in mislukking. Mislukte boeken, mislukte bezoeken aan toneelvoorstellingen, mislukte pogingen tot koken, de personen in zijn werk struikelen over de finishlijn. Nooit Meer Slapen zocht Pignon op in Haarlem voor een gesprek over de eindeloze valpartij die het leven is. En wat is het verhaal achter de beeldjes die vorig jaar werden gevonden tussen 149 kilo pure cocaïne in een kolenschip uit Colombia? De beeldjes zijn van goud, zoveel is zeker. Maar behoren ze ook tot de Indiaanse cultuur, zoals wordt beweerd? We gaan langs in het Belasting en Douane Museum in Rotterdam, waar de goudschat deze week is te zien. En onze nachtcorrespondent bespreekt het mislukken van streamingdienst Tidal.
donderdag 23 april
Gisteren is Ahmet Polat benoemd tot de derde Fotograaf des Vaderlands. De Turks-Nederlandse documentaire- en modefotograaf zal een jaar lang ambassadeur van de Nederlandse fotografie zijn. De laatste jaren woonde hij in Istanbul, maar begin dit jaar keerde hij terug naar Nederland. Zijn werk hing onder meer in het Stedelijk Museum en Fotografiemuseum Foam en verscheen onder andere in The New York Times, Vogue en de Volkskrant. Net als de twee voorgaande jaren krijgt de Fotograaf des Vaderlands de opdracht om een speciale fotoserie te maken in het thema van Fotoweek. Dit jaar is het thema Kijk! Mijn Straat. Ester Naomi Perquin spreekt met Ahmet Polat over zijn plannen voor komend jaar.
We spreken met tekenaar Milan Hulsing van wie deze week een graphic novel verschijnt gebaseerd op de roman De aanslag van Harry Mulisch. Ook te horen is Mulisch weduwe Kitty Saal die meent te weten hoe Mulisch zelf over deze verstripping geoordeeld zou hebben. En we hebben een ontmoeting met schrijver P.F. Thomése. Aanleiding is zijn nieuwe roman De onderwaterzwemmer. Een boek over de onherstelbaarheid van verlies en schuld daarover. En over redding, die komt wanneer je haar niet verwacht.
vrijdag 24 april
Jabik Veenbaas is dichter, filosoof en vertaler. Samen met Willem Visser vertaalde hij de drie Kritieken van Immanuel Kant. En hij bezorgde Profeten en charlatans, een bloemlezing uit de literaire beschouwingen van Theodore Dalrymple. In 2013 verscheen zijn zeer goed ontvangen boek De Verlichting als kraamkamer. Er verschenen tot nog toe vijf dichtbundels van zijn hand. In zijn nieuwe bundel Mijn vader bad keert hij terug naar zijn jeugd, naar het kleine Friese dorp waar hij opgroeide. Ontroerend en schrijnend is de cyclus 'brieven aan mijn vader', over een door de oorlog getraumatiseerde vader. Ester Naomi Perquin gaat met Jabik Veenbaas in gesprek.
De Hartelborgt is een justitiële jeugdinrichting in Spijkenisse. Daar werkt men aan de terugkeer van de jongeren in de maatschappij; ze hebben per slot van rekening nog een heel leven voor zich. Dat gebeurt onder andere door een bijzonder project: ze schrijven en spelen een theaterstuk, samen met professionals. Onze verslaggever kreeg een exclusief kijkje achter de gesloten deuren. En: 'Zorg voor een creatieve klasse in de stad en de economie zal bloeien’. Het is een veelgehoorde boodschap van beleidmakers en stedenbouwkundigen. Maar het zou ook segregatie in de hand werken. Over deze kwestie spreken we met planoloog Zef Hemel en theatermaker Marc Koolen. En filmjournalist Gerhard Busch vertelt onder meer wat de film Atlantic zo urgent maakt.