Barry Smit werkte jarenlang op het Binnenhof als voorlichter en tekstschrijver. Momenteel schrijft hij als scenarist voor film en televisie, voor onder meer de politieke serie De fractie. Van 2011 tot 2013 verzorgde hij een reeks campagnetrainingen voor politici en activisten van democratische partijen en bewegingen in Egypte en Tunesië. Die ervaringen heeft hij verwerkt in zijn tweede roman Tahrir, waarin de hoofdpersoon eveneens door het optimisme van de Arabische Lente wordt gegrepen. Op een steenworp afstand van het Tahrir-plein gaat hij de revolutionaire voorhoede leren hoe je politieke campagnes voert. Het is de liefde die hem dwingt keuzes te maken. Pieter van der Wielen spreekt met schrijver Barry Smit.
13-17 april
Schrijver Barry Smit, schrijver en historicus Nico Dros, sportwagenbouwer Joop Donkervoort, zanger-gitarist Anne Soldaat en toneelregisseur Arie de Mol; zij zijn deze week te gast in Nooit Meer Slapen. Verder onder meer aandacht voor het vertalersvak, de kracht van liegen en de schoonheid van stilte. Gastschrijver deze week is Jamal Ouariachi; dichter Marjolijn van Heemstra draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 13 april
In het Haags Historisch Museum is een tentoonstelling te zien over het Nederlandse duinlandschap in de schilderkunst van de zeventiende eeuw tot nu. In het boek Op 't duin zijn de honderd schilderijen gecombineerd met even zoveel duingedichten. We spreken met de samenstellers van deze bloemlezingen in woord en beeld én met vier hedendaagse duinenschilders. En eerstgeboren meisjes lijken verdacht veel op elkaar. Deze conclusie trekken Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven in hun boek Het oudste dochter effect, dat deze week verschijnt. Nooit Meer Slapen spreekt de auteurs bij één hen thuis. En onze nachtcorrespondent herdenkt de overleden schrijver Günter Grass.
dinsdag 14 april
Schrijver en historicus Nico Dros is geboren op Texel. Ook al woont hij er al jaren niet meer, het eiland is altijd - in uiteenlopende periodes - een grote rol in zijn werk blijven spelen. Wat opvalt is dat zijn hoofdpersonen Texel nooit echt los kunnen laten. Een ander terugkerend thema is religieus fanatisme: de bittere geloofstwist die hele dorpen kan verscheuren. De verhalen in zijn nieuwe bundel Langzaam afbouwen op deze planeet spelen zich af in het heden en verleden, en zelfs in de nabije toekomst. In de werelden die hij oproept is steeds iets grondig mis. Het kwaad is nooit ver weg. Nico Dros is een uur te gast bij Nooit Meer Slapen; Pieter van der Wielen spreekt met hem.
Literatuur vertalen is ondankbaar werk. Maandenlang zwoegen op teksten uit 't Oezbeeks of Engels, grappen deconstrueren en opnieuw in elkaar zetten. Om vervolgens niets over al je inzet te horen. Een aantal van Nederlands beste vertalers gaan daarom op Vertalersgeluktournee. We spreken met Nicolette Hoekmeijer, vertaalster van onder andere John Irving, Toni Morrison en Edward St Aubyn, over de schoonheid van taal. 'Ik ben nog niet dood, hoor', was de eerste reactie van Armando toen het Museum Oud Amelisweerd aankondigde een monografie van zijn werk te willen maken. Hoewel hij al 85 jaar is, werkt de kunstenaar stug door. We spreken met de kunstenaar over de motivatie om maar door te gaan naar aanleiding van het boek Armando. Tussen het weten en begrijpen.
woensdag 15 april
Joop Donkervoort is sportwagenbouwer en eigenaar van de autofabriek in Lelystad waar zijn 'Donkervoort' wagens met de hand worden gebouwd. Ze zijn ultralicht, supersnel en straatlegaal; ze kunnen op het racecircuit en mogen op de openbare weg. Donkervoort's ideaal is het pure autorijden, zonder elektronische hulpmiddelen zoals stuurbekrachtiging. Zijn biografie vertelt het verhaal van de koppige ondernemer die geen compromissen sluit, vaak genoeg afgescheept werd en uiteindelijk is uitgegroeid tot autoriteit op het gebied van snelle sportwagens. Aan de vooravond van de AutoRAI, waar de deuren morgen opengaan, spreekt Pieter van der Wielen met sportwagenbouwer Joop Donkervoort.
Al meer dan een halve eeuw worden de Texelse stranden in de zomer bewaakt door studenten van het Utrechtsch Studenten Corps. Aan de vooravond van hun volwassen leven bevinden de jongens zich negen weken lang in een kolkende droomwereld van zee, zon en zout en leven daarbij volgens de wetten van de groep. We spreken met regisseur Judith de Leeuw die er een documentaire over maakte: Bademeisters. En we spreken vormgever en acteur Tomm Velthuis over het intiatief voor een gezonde bodem: het wormenhotel. En onze nachtcorrespondent herdenkt kunstenaar Hendrik Werkman.
donderdag 16 april
Anne Soldaat speelde onder meer gitaar bij Daryll-Ann (in de jaren '90 Nederlands hoop op buitenlands succes), in de band van Tim Knol en in het theater met Conny Janssen Danst en Freek de Jonge. Hij lijkt bij uitstek geschikt voor een rol op de achtergrond, maar sinds een paar jaar brengt hij met succes ook solowerk uit. Hij is net vijftig jaar geworden en viert dat met een nieuw album: Talks Little, Kills Many. 'Spottend noem ik het wel m’n 'kampvuurplaat,' aldus Soldaat. 'De liedjes zijn wat meer akoestisch en wat rustiger dan men misschien van mij gewend is. Kortom, echt wat je verwacht van een man op middelbare leeftijd.' Pieter van der Wielen ontvangt zanger-gitarist (met gitaar) in de studio.
Waar is het nog stil? Wat is de mooiste stilte uit de literatuur? En waarom is de ene Orka luidruchtig terwijl de ander er het zwijgen toe doet? Naar aanleiding van de avond Let's Think About Nothing Together, komende zaterdag bij Castrum Peregrini in Amsterdam, spreken we me schrijver en bioloog Tijs Goldschmidt over stilte. En in IJmuiden staat een schouwburg met een huis erbovenop. Vroeger woonde daar toneelmeester Peter Van Warmerdam met zijn vrouw en hun vijf kinderen tussen de decors en rekwisieten. Misschien geen wonder dat oudste zoon Alex v Warmerdam een bekend filmmaker werd en hij samen met zijn broers Marc en Vincent theater ging maken. Dit jaar bestaat de Stadsschouwburg Velsen 75 jaar. Emmie Kollau onderneemt een trip down memorie lane met Marc van Warmerdam, inmiddels filmproducent en directeur van muziektheatergroep Orkater en met de huidige directeur van de schouwburg Jacob Bron.
vrijdag 17 april
Met ingang van dit jaar is Arie de Mol artistiek leider van Toneelgroep De Appel. Vanaf 2009 bekleedde hij die functie bij Toneelgroep Maastricht, daarvoor bij gezelschap Els Inc. De rode draad in het werk van De Mol is zijn vasthoudend maatschappelijk engagement, al lang voordat dit modieus werd. Zie de mens is zijn eerste regie bij De Appel. Het verhaal van Jezus van Nazareth kennen we uit de evangelies, die jaren na zijn dood werden opgetekend. In Zie de mens wordt gezocht naar de mens achter de mythe. Hoe reageerden zijn volgelingen en familie op zijn missie en zijn vuur? Wat waren hun drijfveren en dilemma's? Ester Naomi Perquin spreekt met Arie de Mol over deze voorstellling.
Record Store Day, het klinkt steeds meer als een anachronisme. Niet alleen omdat muziekdragers als cd's en platen druk aan het verdwijnen zijn, ook het idee van een 'winkel' lijkt soms zijn beste tijd te hebben gehad. Nooit Meer Slapen bezoekt Popeye, een platenzaak in Hengelo die na 40 jaar nog altijd fier overeind staat. En de haven van Rotterdam staat centraal in de eerste voorstelling van een nieuwe reeks van het RoTheater: CODE 010. Geïnspireerd door de tv-serie The Wire gaat theatermaker en acteur Sadettin Kirmiziyüz 'undercover' op zoek naar interessante Rotterdamse verhalen en figuren. Nooit Meer Slapen gaat naar een try-out met vakbondsleider Niek Stam (FNV), die een inspiratie was voor de makers. En onze smaakmaker Ann Demeester, directeur van het Frans Halsmuseum en De Hallen in Haarlem, vertelt het laatste kunstnieuws.