Het werk van Anton Corbijn heeft grote invloed gehad op de internationale muziek- en portretfotografie. De creatieve en eigenwijze manier waarop hij sinds de jaren zeventig artiesten vastlegt, is zijn handelsmerk geworden. Maar inmiddels is Corbijn veel meer dan een fotograaf. Het regisseren van muziekclips en speelfilms vormt een steeds groter onderdeel in zijn wereld. In Den Haag zijn nu twee tentoonstellingen met zijn werk ingericht. In het Fotomuseum staat zijn relatie met de muziekwereld centraal. Het Gemeentemuseum presenteert een grootschalig overzicht van zijn oeuvre met 200 werken vanaf de jaren zeventig tot nu. Pieter van der Wielen spreekt met fotograaf en regisseur Anton Corbijn.
23-27 maart
Deze week spreekt Pieter van der Wielen met fotograaf Anton Corbijn, schrijver Rik Zaal, catwalkfotograaf Peter Stigter en barokmusicus Ton Koopman. Op vrijdag ontvangt Ester Naomi Perquin schrijver Tomas Lieske in de studio. Verder o.a. aandacht voor de STRP Biënnale en tatoeagekunst. Onze gastschrijver is deze week F. Starik; dichter Erik Jan Harmens draagt dagelijks een gedicht voor.
maandag 23 maart
Liefde, verlies, grote historische gebeurtenissen, allemaal dankbaar materiaal voor literatuur. Maar waarom lijkt iets ingrijpends als klimaatverandering zich zo slecht voor een roman te lenen? Wetenschapper Maarten Hajer en schrijver en filosoof Justin Waerts leggen uit waarom we de stijgende zeespiegel en uitdrogende aarde nauwelijks in onze literatuur aantreffen. En het voormalige Philips-terrein in Eindhoven, Strijp S, heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een broeinest van kunstenaars en creatieve start ups. We namen een kijkje bij de STRP Biënnale; een festival waar technologie, kunst en muziek samenkomen. En onze nachtcorrespondent bezocht een bijeenkomst over het nieuwe boek van J. M. Coetzee.
dinsdag 24 maart
Rik Zaal werkte onder meer als columnist voor NRC Handelsblad, de Volkskrant en Het Parool en maakte radio- en televisieprogramma’s voor de VPRO en AT5. Aan het eind van de jaren negentig begon hij aan het schrijven van een persoonlijke reisgids, waarvoor hij jarenlang door Spanje reisde. Datzelfde deed hij in eigen land, wat resulteerde in het als standaardwerk bestempelde Heel Nederland; een tweedelig boek over alles wat ons land mooi, vreemd en bijzonder maakt. Zijn nieuwe boek Zeventig bevat zijn notities over ouder worden, vergeten, herinneren, liefde, seks en de kunst van het sterven. In de nacht dat hij zeventig jaar wordt, is hij te gast bij Pieter van der Wielen.
Rebecca Gomperts, de oprichtster van Woman on Waves, ook wel bekend als 'de abortusboot', ontving tijdens het Movies that Matter Festival in Den Haag de eerste Els Borst Prijs voor haar werk als arts. Op het filmfestival is ook de documentaire Vessel te zien, waarin Gomperts in haar strijd voor het recht op abortus wordt geportretteerd als een 'fearless sea captain'. We vroegen haar hoe het is om verheven te worden tot held. En het Vlaams-Nederlands Huis deBuren organiseert morgen een avond over de kunst van een politieke toespraak. Wat is de essentie van de ideale speech? Welke valkuilen moet je als speechschrijver of spreker zeker zien te vermijden? We vragen het aan Renée Broekmeulen, speechwriter voor Nederlandse bewindslieden zoals voormalig premier Wim Kok en minister Hans Dijkstal. En onze nachtcorrespondent vertelt over de kluis vol onbekende opnames van Prince.
woensdag 25 maart
Peter Stigter is de enige gespecialiseerde catwalkfotograaf van ons land. Zes keer per jaar pakt hij z'n koffers en apparatuur voor zijn tour langs alle grote, internationale modesteden. In New York, Parijs en Milaan schiet hij de mannenmodeshows, vrouwenmodeshows en haute coutureshows. Hij richt zijn lens niet alleen op de catwalk. Ook fotografeert hij wat er rondom de shows en backstage gebeurt: foto’s die de dynamiek van de modeshows vangen. Pieter van der Wielen spreekt met Peter Stigter over zijn vak.
Even op je telefoon kijken tijdens het autorijden en zo een ongeluk veroorzaken waarbij een peuter overlijdt. Het gebeurde één van de hoofdpersonen van In één klap. Want wanneer je een dodelijk verkeersongeluk op je geweten hebt, is je leven in een klap anders. We spreken Frans Bromet over zijn documentaire die via vijf veroorzakers van een dodelijk ongeluk toont hoe groot de invloed van een verkeersongeval kan zijn. En fotograaf Krijn van Noordwijk is gefascineerd door mensen met tatoeages. Zijn werk is te zien op de tentoonstelling Body Art in het Tropenmuseum. Nooit meer Slapen spreekt hem en tattoomodel Femke Fatale op de expositie in Amsterdam. En onze nachtcorrespondent besprekt de veroordeling van twee Turkse cartoonisten.
donderdag 26 maart
Weinig mensen zullen zo'n volle agenda hebben als barokmusicus Ton Koopman. Met zijn eigen Amsterdam Baroque Orchestra & Choir geeft hij concerten in binnen- en buitenland, hij doet gastdirigentschappen over de hele wereld, speelt solo op klavecimbel en orgel, geeft les aan het Conservatorium van Den Haag en is hoogleraar aan de Universiteit van Leiden. Tussendoor vindt hij nog tijd voor allerlei album-registraties. Hij is onlangs zeventig jaar geworden, maar zijn volle agenda ervaart Koopman niet als een last. Sterker, voor hem is het de enige manier om honderd te worden. Pieter van der Wielen spreekt met Ton Koopman over wat hem drijft.
Het Stedelijk Museum Amsterdam maakt zich op voor een omvangrijke tentoonstelling: De oase van Matisse. Het betreft een bijzondere opzet waarin topwerken van Matisse worden aangevuld met werk van leermeesters, tijdgenoten en navolgers. We krijgen een rondleiding van Bart Rutten, hoofd Collecties van het Stedelijk Museum. En: hoe om te gaan met een aangekondigd overlijden? Nu we steeds vaker meemaken dat mensen melden (in de media en in de familiekring) niet lang meer te zullen leven, lijkt er een behoefte aan een nieuwe etiquette. We gaan te rade bij arts en schrijver Ivan Wolffers (die regelmatig over zijn uitgezaaide prostaatkanker publiceert) en uitvaartbegeleider Nicole Capaan, die steeds vaker meemaakt dat mensen al voor hun dood bij haar aankloppen.
vrijdag 27 maart
Tomas Lieske schrijft romans, verhalen en poëzie. Een van zijn vaste thema’s in zijn werk is het spelen met tijd en ruimte. Dat gebeurt ook in de novelle Retourschip De Liefde, waarin een Madonna-fan in de 17de-eeuw verdwaald raakt. Aan boord van een VOC-schip probeert de bemanning haar ervan te overtuigen dat zij in een andere tijd leeft. Haar groeiende enthousiasme voor het wonder van deze geconserveerde tijdbel wint het van haar scepsis. Wanneer zij het schip verlaat, koestert ze het avontuur, die extatische ervaring: alsof ze iets of iemand ontmoet heeft waardoor haar leven gaat veranderen. Ester Naomi Perquin praat met Tomas Lieske over zijn nieuwe boek.
Rokjesdag laat misschien nog op zich wachten maar de eerste gladgeschoren benen zijn dankzij het wielerseizoen alweer te bewonderen. En dat zal tot ergens in oktober duren, terwijl alles wat die benen doen koortsachtig wordt vastgelegd. Wielrennen is geen sport, het is een obsessie. Niemand in Nederland weet dat zo goed te beschrijven als Tim Krabbé. We spreken met de schrijver en wielrenner n.a.v. zijn bundel De veertiende etappe. En we bezoeken het Groningse dorpje Den Horn. Daar wees de klok van het dorpshuis gedurende de hele jeugd van Bas Schröder 'vief veur elf' aan. Hij moest niks hebben van het plaatselijke dialect, maar door de muziek van Ede Staal ontdekte hij dat het 'Grunnings' ook mooi kan zijn. Met zijn band Swinder maakte hij een folkpop-plaat volledig in dialect. En Ilse van der Velden gidst ons door het aanbod van televisieseries.