Actrice Beppie Melissen is bij het grote publiek vooral bekend geworden door haar gastoptredens in Jiskefet. Denk aan de rol van José, de vrouw van de witte bosneger Oboema. Ook was ze te zien in o.a. Gooische Vrouwen, Baantjer en Missie Aarde. Melissen is ook op het toneel actief. In 1989 richtte ze samen met René van 't Hof en Leny Breederveld theatergroep Carver op, waaraan zij nog steeds verbonden is. Momenteel is ze in de theaters te zien met de voorstelling Liefdeslied, een productie van schrijver Peer Wittenbols en regisseur Rob Ligthert, waarin de vier hoofdpersonen rigoureus worden geconfronteerd met de eindigheid en kwetsbaarheid van hun levens en liefdes. Pieter van der Wielen spreekt met Beppie Melissen over haar vak.
2-6 maart
Deze week te gast: actrice Beppie Melissen, schrijfster Myrthe van der Meer, Hermans-biograaf Willem Otterspeer, popjournalist Jan Donkers en cabaretière Brigitte Kaandorp. Verder onder meer aandacht voor de Boekenweek en het Logos festival. Gastschrijver deze week is Ernest van der Kwast; dichter Pieter Boskma draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 2 maart
Tot en met 25 mei brengt het Centraal Museum in Utrecht de eerste monografische tentoonstelling ooit van Joachim Wtewael (1566-1638). Hij schilderde onder meer kleine werkjes op koper met expliciete liefdesscènes, die de bezitters achter hun boeken of in een tas verstopten om er af en toe stiekem naar te kijken. Erotische afbeeldingen in een tijd dat er nog geen seksblaadjes waren, laat staan internet. We bekijken vier van de tentoongestelde schilderijen met conservator Liesbeth Helmus. Verder ontmoeten we de rappers Akwasi en Sef in het Volkshotel in Amsterdam. Aankomende vrijdag spreken ze op het Logos Festival in Amsterdam, dat draait om het woord in al zijn verschijningsvormen. De rappers, bij uitstek mannen van het gesproken woord, zullen vertellen over hun favoriete jongerenboeken. En beeldend kunstenaar Jan Dibbets herdenkt de zondag overleden kunstenaar Carel Visser.
dinsdag 3 maart
Myrthe van der Meer was redacteur bij een uitgeverij en brak door met de autobiografische bestseller PAAZ, over de tijd die ze doorbracht op een psychiatrische afdeling. Nu verschijnt het vervolg, getiteld UP. Hierin gaat hoofdpersonage Emma vol goede moed naar het laatste gesprek met haar psychiater. Er gebeuren echter een aantal dingen die ze niet helemaal had voorzien en voordat ze het weet is ze opnieuw opgenomen op de psychiatrische afdeling. Terwijl ze op zoek gaat naar een verklaring, raakt ze langzaam maar zeker verstrikt in de wonderlijke wereld van pillen, psychiaters en patiënten. Pieter van der Wielen spreekt met Myrthe van der Meer over haar psychiatrische romans.
De Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst heeft zich op het thema 'Waanzin' geworpen voor het boekenweekgeschenk. We spreken Verhulst aan de vooravond van de Boekenweek over gekte en de geest. En deze week gaat de biopic Walesa, Man of Hope in première. De film gaat over de Solidariteit-leider en latere president van Polen: Lech Walesa. Velen raakten geïnspireerd door hem, waaronder ook PvdA-politicus Ahmed Marcouch. Als Walesa als simpele lasser het zover kon schoppen, moest er voor Ahmed ook meer in het verschiet liggen, ook al was hij geen bijster goede student. Ahmed Marcouch bespreekt met ons de film. En onze nachtcorrespondent bespreekt enkele reacties op de raciale ongelijkheid in Amerika.
woensdag 4 maart
Willem Frederik Hermans (1921-1995) documenteerde zijn eigen leven zeer nauwgezet, maar had niettemin weinig vertrouwen in de biografen die zich na zijn dood over de beschrijving van dat leven zouden buigen. De afgelopen tien jaar heeft biograaf Willem Otterspeer zich door dat immense archief heen gewerkt. Wat resulteerde in De mislukkingskunstenaar (2013), het eerste deel van de biografie. Hierin schetst Otterspeer de vele mislukkingen die de ambitieuze Hermans inspireerden in zijn schrijverschap. Nu verschijnt het tweede en tevens laatste deel: De zanger van de wrok; hoe rancune zich een weg vreet in het leven van de schrijver. Zijn wetenschappelijke carrière lijdt schipbreuk, hij geeft vriendschappen op, en lijdt een eenzaam leven. Pieter van der Wielen spreekt met historicus en letterkundige Willem Otterspeer.
'Maar buurman wat doet u nu?' is een uitspraak uit Flodder die veel mensen zullen herkennen. Onder deze naam worden op het Logos festival de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse taal in Nederlandstalige films getoond. De kijker krijgt tal van filmfragmenten met slechte dialogen en gevleugelde uitspraken voorgeschoteld. Nooit Meer Slapen blikt vooruit. En met filosofe Simone van Saarloos praten we over Het F-boek, waarin ruim vijftig auteurs, vrouwen en mannen, de veelstemmigheid en veelkleurigheid van het feminisme tonen. Wat is er al bevochten en bereikt? Zijn er zaken die nog beter moeten? En onze nachtcorrespondent maakte de Literaire Pikorde 2015 bekend.
donderdag 5 maart
Jan Donkers geldt als een van de grondleggers van de Nederlandse popjournalistiek. In 1969 schreef hij zijn laatste stuk over muziek. In 1979 deed hij dat weer. En in 2000 besloot hij dat het voor de laatste keer was dat hij een muziekfestival zou presenteren. Net als in 2010. Steeds dacht hij: Nu ben ik een oude man, het begint belachelijk te worden dat ik me met die ‘kindermuziek’ bezighoud. En toch begint hij in 2013 (op zijn zeventigste) aan een nieuw radioavontuur bij kxRadio. Want, zo weet hij nu: terwijl hij ouder werd, werd zijn lievelingsmuziek tijdloos. Pieter van der Wielen spreekt met Jan Donkers over zijn nieuwe boek Rock-'n-Roll voorbij de midlifecrisis, waarin hij zijn leven als popjournalist beschrijft.
Na zijn documentaire Enjoy Poverty (2009), waarin hij Afrika aanspoort zijn eigen armoede uit te buiten, richtte Renzo Martens een kunstcentrum op in Congo. Hij wil de productie van traditionele Congolese sculpturen en daarmee de lokale economie stimuleren. Zelfportretten werden daar ingescand en digitaal verzonden naar een 3d-printer. Op basis daarvan maakten Nederlandse patissiers chocoladesculpturen die nu te koop zijn. Voorafgaand aan de lezing die hij er vrijdag over geeft spreken we met Renzo Martens. En de jonge filmmaker Ruben van Leer kreeg de unieke kans om in CERN, de grootste deeltjesversneller van de wereld, een film op te nemen. Hij maakte er Symmetry, een verhaal over een wetenschapper, die geconfronteerd wordt met het irrationele in een combinatie van film, opera en dans. We spreken hem over zijn bijzondere project. En onze nachtcorrespondent belde met Rafaël Rozendaal over zijn internetkunst.
vrijdag 6 maart
Brigitte Kaandorp, ook wel de Koningin van het Nederlands cabaret genoemd, gaat de theaters langs met een nieuwe show die gebaseerd is op oude (maar ook een paar nieuwe) hits: Kaandorp Grande de Luxe Extra Plus. In navolging van de aanpak die Ramses Shaffy, André Hazes, Abba en Doe Maar ten deel vielen zingt Kaandorp haar meest geliefde liedjes uit haar 30 jaar durende carrière, terwijl ze het herinterpreteren van haar leven gemakshalve in eigen hand neemt. Kaandorp: 'Ik ben weliswaar nog niet dood of uit elkaar, maar waarom zou ik daar op wachten?' Ester Naomi Perquin zag de voorstelling en spreekt met Brigitte Kaandorp.
De stijl van de kunstenaar Piet Parra is onmiskenbaar wulps. Zijn figuren hebben mooie ronde vormen, meestal getopt met een spitse snavel. Parra is mede-oprichter van het Rockwell kledingmerk en maakt deel uit van muziekgroep Le Le, waar ook Pepijn van Lanen (De Jeugd van Tegenwoordig) bij zit. We liepen met de kunstenaar door de Rotterdamse Kunsthal waar zijn werk tentoongesteld zal worden. En de digitale revolutie van onze tijd is te vergelijken met de industriële revolutie, schrijft filosoof Hans Schnitzler in Het digitale proletariaat. Fabrieksarbeiders zijn vervangen door informatieverwerkers en machines door megaservers. Werd toen de arbeid uitgebuit, nu gaat het om de uitbuiting van onze geest. We spreken Schnitzler over zijn bijtende kritiek op de digitale cultuur. En Katja de Bruin is onze verslaggever op het Boekenbal.