23-27 februari

Deze week te gast: schrijver Abdelkader Benali, schrijver Jan Vantoortelboom, schrijfster en juriste Naema Tahir, theatermaker Marc de Hond en schrijver Alex Boogers. Verder o.a. reportages over de videokunst van Bill Viola, de opera 'Porgy and Bess' en de schoenenlijn van hiphopartiest Kanye West. Gastschrijver deze week is Robbert Welagen en dichteres Vrouwkje Tuinman draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 23 februari

De Marokkaans-Nederlandse schrijver Abdelkader Benali debuteerde in 1997 met De bruiloft aan zee. Naast romans schreef hij ook recensies en artikelen en presenteerde de tv-programma's De schrijver en de stad en Benali Boekt. In zijn werk staat de zoektocht naar identiteit en het omgaan met multiculturaliteit centraal. In zijn nieuwe roman Montaigne, een indiaan en de neus van Max Kader toont hij zijn bewondering voor de humanist Michel de Montaigne en het absurdisme van de Japanse schrijver Haruki Murakami. De roman wordt omschreven als 'een onnavolgbare paddotrip over de vragen des levens'. Pieter van der Wielen spreekt met romanschrijver, journalist en tv-presentator Abdelkader Benali.

Ellen ten Damme is er maar druk mee: thuis zijn. In haar nieuwe theatervoorstelling Thuis bij Ellen ontmoeten we de zangeres en actrice druk bezig met de voorbereidingen voor komend werk. De voorstelling bevat persoonlijke ontboezemingen en boude uitspraken. Maar is vooral om te lachen. Nooit Meer Slapen trok naar Meppel voor een gesprek met Ten Damme. En we zijn aanwezig bij de laatste repetities van De Vrek. Theater Van Engelenburg maakte een eigentijdse versie van de klassieker van Molière, met een volledig Surinaams-Antilliaanse cast. Onder het motto: hebzucht kent geen kleur. En onze nachtcorrespondent vertelt over de anti-moslimuitspraken van de Deense dichter Yahya Hassan.

dinsdag 24 februari

De Vlaamse schrijver Jan Vantoortelboom brak vorig jaar door met zijn tweede roman Meester Mitraillette. Daarin beschrijft hij hoe een jongen in zijn jeugd beschadigd raakt door een noodlottige gebeurtenis en hoe schuldgevoelens een leven kunnen ontwrichten. Nu verschijnt De man die haast had. Het boek gaat over Leon die als klein kind zijn oppas Elsie een val ziet maken waardoor zij zwaar gehandicapt raakt. Op latere leeftijd ontstaat er iets tussen deze twee beschadigde en zwijgende mensen: een verhouding van wederzijdse afhankelijkheid. Pieter van der Wielen spreekt met de in Zeeuws-Vlaanderen wonende Jan Vantoortelboom.

Vroeger had de trein 'vijf minuten vertraging', tegenwoordig vertrekt hij 'over vijf minuten'. Wat is het verschil? We spreken met taalkundige Ronny Boogaart die in het boekje Een sprinter is een stoptrein zonder wc de sturende kracht van taal laat zien. Hoe kan je enkel met woorden de blik en de gedachten van je toehoorders en gesprekspartners sturen? En het is tachtig jaar geleden dat Gershwin's Porgy and Bess in New York in première ging. Het muziekdrama is binnenkort met een volledig Amerikaanse cast te zien in Nederland. Deze opera heeft een bewogen geschiedenis. Nooit meer Slapen spreekt mezzosopraan Tania Kross over de betekenis van het stuk. En onze nachtcorrespondent zoekt uit hoe een boeddha mummie in het Drents museum plots wereldnieuws werd.

woensdag 25 februari

Schrijfster en jurist Naema Tahir groeide op in Engeland, Pakistan en Nederland. Voordat ze debuteerde met de essaybundel Een moslima ontsluiert (2005) werkte ze als mensenrechtenjurist voor verschillende Nederlandse ministeries, de Verenigde Naties en de Raad van Europa. Daarna volgden boeken als Groenkapje en de bekeerde wolf en Bruid van de dood. Terugkerende thema’s in haar werk zijn de positie van moslimvrouwen, emigratie, ontheemding en integratie. Zo ook in haar nieuwe boek Gesluierde vrijheid. Daarin laat ze zien hoe moslimvrouwen proberen om oude tradities een nieuwe vorm en betekenis te geven. Pieter van der Wielen spreekt met Naema Tahir.

De Amerikaanse film Foxcatcher is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van twee broers die als Olympische worstelkampioenen in training gaan bij de Amerikaanse miljonair John E. du Pont. Deze samenwerking blijkt een fatale zet te zijn. We spreken met professioneel worstelaar en filmwetenschapper Emil Sitoci over de film. En de grootste galerie ter wereld vind je in een van de grootste winkelketens van de wereld. Naar schatting hebben 100.000 Nederlanders De Roos van IKEA aan de muur hangen. Heske ten Cate, hoofdredacteur van kunsttijdschrift Mr. Motley, raakte gefascineerd door deze 'kunst van de massa'. Want wie is eigenlijk de schepper van de roos en waarop zijn die andere werken uit deze nogal toegankelijke collectie, bijv. de New Yorkse taxi of de steiger, eigenlijk gebaseerd? We gaan met Ten Cate op zoek naar antwoorden in het blauw-gele woonwarenhuis. En onze nachtcorrespondent vertelt over het werk van Lodewijk Wiener.

donderdag 26 februari

Marc de Hond kwam door een medische misser in een rolstoel terecht. In het boek Kracht (2008) beschreef hij hoe zijn leven veranderde nadat hij een dwarslaesie kreeg. De periode waarin hij leerde omgaan met het accepteren van tegenslag. In zijn nieuwe theatershow Scherven brengen geluk vertelt hij hoe het grootste drama in zijn leven hem uiteindelijk ook veel moois opleverde. De Hond was voordien een succesvol internetondernemer, op papier zelfs miljonair, maar koos uiteindelijk voor het presenteren van radio- en televisieprogramma’s. Pieter van der Wielen spreekt met Marc de Hond naar aanleiding van zijn eerste solovoorstelling.

Komend weekend staat seizoen 3 van de Amerikaanse tv-serie House of Cards online. De serie schetst het beeld van totaal verrotte politiek, maar ook politici zelf smullen ervan. Onze verslaggever besprak de serie met politici Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Kees Verhoeven (D66). En nu Coen Swijnenberg en Sander Lantinga radiozender NPO 3FM gaan verlaten, is het de vraag wie hen gaat vervangen. Wordt het niet eens tijd voor een vrouwelijke radiostem? Iedere keer als een stoel vrijkomt bij een van de grote popzenders, klinkt de vraag opnieuw. En toch gebeurt het nooit, al decennia lang zijn de popzenders het terrein van 'jongetjesradio'. Hoe komt dit? We spreken met Iwan Reuvekamp (Q-Music), Roosmarijn Reijmer (3FM) en Angelique Houtveen (Radio 6). En onze nachtcorrespondent onderzocht de rol van muziekfestivals.

vrijdag 27 februari

Schrijver Alex Boogers was een begenadigd vechtsporter en beoefende taekwondo, jiu-jitsu en thaiboksen tot hij een ernstig ongeluk kreeg en verschillende ruggenwervels brak en verschoof. Hij baarde veel opzien met Wanneer de mieren schreeuwen, een novelle over een Rotterdamse jongen die werd doodgeschoten toen hij sneeuwballen aan het gooien was. In zijn nieuwe roman Alleen met de goden laat hij al zijn thema’s samenvloeien: verstoorde familierelaties, liefde en verlating, vechten om te overleven, schrijven om te groeien. Anton de Goede praat met Alex Boogers over zijn 'eindboek' Alleen met de goden.

Komende week komt de Amerikaanse hiphopartiest Kanye West met nieuw werk. Geen muziek deze keer, maar een nieuwe lijn sportschoenen. West gaat in zee met sportmerk Adidas om naam te maken in de modewereld. Maar hoe plaatst een rapper zich in de haute couture wereld? En we gaan langs bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam waar de serie Meesterwerk wordt voortgezet met twee installaties van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola. Hij maakte beide installaties, Ascension en Fire Woman, in 2005, bij een uitvoering van Richard Wagners opera Tristan und Isolde; een tragische liefdesgeschiedenis van twee mensen die voor elkaar zijn bestemd, maar elkaar niet zullen toebehoren.