Iedereen wil oud worden, maar het niet zijn. Dat is het onderwerp van Eeuwige jeugd, de theatervoorstelling van Angela Groothuizen die nu in reprise gaat. Het ideale ‘bewaarmoment’ is ze inmiddels voorbij, beseft de 55-jarige zangeres en presentatrice als ze ’s ochtends in de spiegel kijkt, maar zou het niet mooi zijn honderdtwintig te worden? In de voorstelling gaat Groothuizen samen met toetsenist Nico Brandsen op zoek naar liedjes met de eeuwige jeugd en vertelt ze over het geheim van oud worden. Pieter van der Wielen ontvangt Angela Groothuizen in de studio.
2-6 februari
Pieter van der Wielen spreekt deze week met zangeres en presentatrice Angela Groothuizen, zanger-gitarist Erik de Jong (Spinvis), schrijver en programmamaker Arjen Lubach en cabaretier Eric van Sauers. En op vrijdag ontvangt Anton de Goede journaliste en antropologe Roanne van Voorst in de studio. Verder aandacht voor o.a. de performances van Nick Steur, de film 'Inherent Vice' en 'De Poezenkrant'.
maandag 2 februari
Zaterdag werd Joke van Leuwen benoemd tot Dichter der Nederlanden. Diezelfde middag spraken we met de Nederlandse en Belgische Dichter des Vaderlands: Anne Vegter en Charles Ducal. Is er een verschil in hun gedichten voor Nederland en België? En we gaan op atelierbezoek bij beeldhouwer Nicolas Dings. Zijn bekendste werk is waarschijnlijk het drie en een halve meter hoge standbeeld van de filosoof Spinoza in Amsterdam. In het Stedelijk Museum in Kampen zijn nu kleinere sculpturen van Dings te zien, waaronder een ontroerend, diepblauw beeld van Spinoza als kind. Verder leest schrijver Jan van Mersbergen een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Jean Pierre Rawie een van zijn favoriete gedichten voor.
dinsdag 3 februari
Ruim tien jaar geleden speelde Spinvis zich in de kijker met een debuutalbum vol Nederlandstalige poëzieliedjes. Destijds leek het onmogelijk om deze ‘zolderkamervlijt’ te overtreffen, maar inmiddels weten we beter. In de afgelopen jaren was Spinvis vooral in de theaters te zien in grote producties met een uitgebreide band. Maar zijn vaak breekbare muziek en teksten lenen zich bij uitstek voor een intiem programma. Dat gebeurt nu in de theatershow Oogcontact van de eenzaamste soort, waarin hij samen met multi-instrumentaliste en zangeres Saartje van Camp, met wie hij vorig jaar de ‘dansopera’ Kintsukuroi maakte, zowel oud als nieuw Spinvis-materiaal speelt. Pieter van der Wielen spreekt met poppoëet Erik de Jong, de man achter het eenmansproject Spinvis.
Een jongen op een podium omringd door stukken natuursteen. In opperste concentratie stapelt hij ze op tot vreemdgevormde torens. Nick Steur werd bekend om dit soort performances. Ze gaan over stilte, tijd en concentratie. In zijn nieuwe voorstelling A Piece of Time spelen een gigantisch pendulum en een aantal metronomen de hoofdrol. We spreken met Nick Steur over zijn werk. En we hebben een ontmoeting met regisseur Paul Thomas Anderson en acteur Joaquin Phoenix n.a.v. de film Inherent Vice. Het verhaal speelt zich af in het Los Angeles van de jaren zestig en gaat over een drugsgebruikende privédetective, gespeeld door Phoenix, die de zaak van een ontvoerd meisje moet onderzoeken. Verder leest schrijver Jan van Mersbergen een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Jean Pierre Rawie een van zijn favoriete gedichten voor.
woensdag 4 februari
Arjen Lubach gaat een tweede reeks maken van zijn satirische tv-programma Zondag met Lubach. In de show neemt hij wekelijks het nieuws door aan de hand van filmpjes en foto’s en behandelt hij maatschappelijke misstanden. Lubach is naast televisiemaker vooral schrijver. In 2006 debuteerde hij met de roman Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend. Daarna volgden boeken als Bastaardsuiker, Magnus en IV. De afgelopen jaren maakte Lubach onder andere de Rapservice voor het tv-programma Koefnoen; vormde hij samen met acteur Tim Kamps Het Monica Da Silva Trio; werkte hij mee aan de satirische website Buro Renkema; was hij sidekick en documentairemaker bij de radio en scoorde hij een nummer twee-hit onder het pseudoniem Slimme Schemer ft. Tido. Pieter van der Wielen praat met multitalent Arjen Lubach.
Een halve eeuw geleden wilden de Provo's het maatschappelijke roer drastisch omgooien. Ze bestonden slechts twee jaar, maar legden de basis voor de huidige samenleving met hun strijd voor de emancipatie van de vrouw en homo's, vrije liefde en nog een handvol verworvenheden. We spreken met regisseur Willy Lindwer die in zijn documentaire Rebelse stad de opkomst en ondergang van de beweging toont. En we bezoeken een repetitie van Lalla Rookh, één van voorstellingen die in première gaat op dansfestival CaDance. We spreken met choreograaf en danser Shailesh Bahoran. Verder leest schrijver Jan van Mersbergen een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Jean Pierre Rawie een van zijn favoriete gedichten voor.
donderdag 5 februari
Cabaretier Eric van Sauers is grappig en gevaarlijk tegelijk. Hij kan romantisch zijn en het tegelijk ontkennen, schreeuwend zijn liefde uiten of slaand zijn publiek strelen. Zes cabaretvoorstellingen maakte hij, met de voor de Poelifinario genomineerde Ridder uit 2010 als laatste in de rij. Daarna was hij even niet op de cabaretpodia te zien, hoewel hij op televisie en in het theater in andere gedaantes te bewonderen was. Zo vertolkte hij de titelrol in Othello bij het Noord Nederlands Toneel, speelde vele televisierollen en in Nederlandse speelfilms als Lef en De pijnbank. Nu is hij terug met zijn nieuwe voorstelling Ontroert. Eric van Sauers is een uur te gast bij Nooit Meer Slapen, Pieter van der Wielen praat met hem.
De Poezenkrant is ongeveer exact 41 jaar! Neerlands enige betrouwbare bron voor al het katgerelateerde nieuws maakt het nog steeds goed. Sterker nog, de liefde voor katten is nooit sterker geweest. Chagrijnige katten, cheesburgeretende katten, katten met keyboards, katten op hiphop-albums, het internet bestaat voor 53% uit Felis catus. Nooit Meer Slapen spreekt met Piet Schreuders, oprichter en vormgever van De Poezenkrant. En we hebben een ontmoeting met schrijfster Judith Uyterlinde en haar moeder Reini Elkerbout. Geïnspireerd door hun familieverhaal is er nu van het Amerikaans-Russische kunstenaarsduo James Boekbinder en Zhenya Pashkina een graphic novel verschenen: Het Stempel. Verder leest schrijver Jan van Mersbergen een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Jean Pierre Rawie een van zijn favoriete gedichten voor.
vrijdag 6 februari
Roanne van Voorst is journalist en antropoloog. Ze schreef eerder een boek over jonge allochtonen in Nederland; Jullie zijn anders als ons. Haar debuutroman De verhuizing speelt zich af in een buitenwijk van een grote stad, een ‘prachtwijk’, een ‘Vogelaarwijk’. De blik waarmee Van Voorst naar die wijk kijkt is onmiskenbaar die van een antropologe. Hoofdpersonage Freek de Maaker is als veiligheidscoördinator van de gemeente verantwoordelijk voor de veilig- en leefbaarheid van zijn wijk. Om een goed beeld te kunnen krijgen van de problemen in die wijk, is hij er gaan wonen. De verhuizing is behalve een psychologisch portret van een welzijnswerker, ook een boek dat een beeld geeft van de absurde realiteit in achterstandswijken. Anton de Goede ontvangt Roanne van Voorst in de studio.
Waarom kiezen we in het schemergebied tussen goed en kwaad vaak voor onszelf? En waarom zijn die keuzes misschien niet 'goed', maar wel te begrijpen? Dat zijn de vragen waar de theatervoorstelling Hart over gaat, een bewerking van de roman Een hart van prikkeldraad van Lisette Lewin. We spreken met Wendell Jaspers, ze speelt een van de hoofdrollen - zoals ze twaalf jaar geleden in dit stuk ook deed. Verder leest schrijver Jan van Mersbergen nog éénmaal een verhaal voor dat door de actualiteit is geïnspireerd en dichter Jean Pierre Rawie sluit zijn mini-bloemlezing af met een van zijn favoriete gedichten. En het leven van de Engelse schrijver Edward St Aubyn is van een grimmigheid die moeilijk voor te stellen is. Hij kwam ter wereld als gevolg van een verkrachting. En werd vervolgens zelf door zijn vader jarenlang verkracht. Hij gaf zich over aan drank, drugs en totale wanhoop, maar vond uiteindelijk houvast in het schrijven. Zijn alter-ego Patrick Melrose leeft een leven dat in vele opzichten op dat van de schrijver lijkt. Nu is de Melrose-reeks rond, en zijn alle boeken gebundeld. We spreken Edward St Aubyn en journalist en bewonderaar Sander Pleij.