nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: voormalig politicus en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen, acteur en regisseur Porgy Franssen, cartoonist Jean-Marc van Tol, modeontwerpster Ilja Visser en acteur en theatermaker Titus Tiel Groenestege. Gastschrijver deze week is Erik Jan Harmens; dichter Ineke Riem draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 14 december
Job Cohen maakt uitstapje naar het toneel
Voormalig politicus en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen is komend weekend te zien in de voorstelling Juliana, moeder van het volk; een verhaal over koningschap en emancipatie. De regie is in handen van John Leerdam. Cohen heeft een lange carrière opgebouwd als bestuurder, rechtswetenschapper en PvdA-politicus. Hij staat bekend als bruggenbouwer. Volgens Cohen is dat de ware sociaal-democratische opdracht: in de eerste plaats mensen niet uit-, maar insluiten. Dat was al zijn credo als burgemeester van Amsterdam, maar zeker ook als partijvoorzitter van de PvdA. Hij heeft een bewogen jaar achter de rug: afgelopen augustus overleed zijn vrouw Lidie aan de ziekte MS. Pieter van der Wielen spreekt met Job Cohen.
Erik van Muiswinkel vecht tegen zichzelf in De Olieworstelaar
Cabaretier Erik van Muiswinkel neemt in zijn nieuwe voorstelling De Olieworstelaar zichzelf de maat. Daartoe werd hij ook gedwongen. Vanwege de mensenrechtensituatie in China adviseerde Van Muiswinkel sporters in 2008 om niet naar de Olympische Spelen te gaan. Maar afgelopen zomer maakten mensenrechtenexperts van de VN op hun beurt bekend zich zorgen te maken over racisme in Nederland, onder andere door de Zwarte Piet-traditie. Dat brengt hem als jaarlijkse Hoofdpiet in een precaire situatie. Verslaggever Botte Jellema spreekt met Erik van Muiswinkel over het man tegen man-gevecht met zichzelf.
Zwagerman koos Sarah van Sonsbeeck voor Silence out loud
Vanaf morgen is in museum Kranenburgh in Bergen (N-H) Silence out loud te zien. In de tentoonstelling, samengesteld door Joost Zwagerman, laten verschillende kunstenaars werk zien dat geïnspireerd is op het thema 'stilte'. Een thema dat extra lading heeft gekregen door de zelfverkozen dood van Zwagerman afgelopen september. Naast onder andere Marlene Dumas, Koos van Breukel en Rineke Dijkstra doet kunstenaar Sarah van Sonsbeeck mee. Tjitske Mussche praat met haar over lawaaiige bovenburen, de inbreuk op privacy en de zelfcensuur van kunstenaars.
Onze nachtcorrespondent bericht over een Gouden Kalf dat voor 3200 euro werd aangeboden op Catawiki.
dinsdag 15 december
Een avondje bij acteur Porgy Franssen thuis
Acteur en regisseur Porgy Franssen heeft in tientallen theaterstukken, films en televisieseries gespeeld. Zo is hij onder meer bekend van rollen in tv-series als Wij Alexander en Keyzer & De Boer Advocaten. In 1991 won Franssen een Gouden Kalf voor beste acteur voor zijn rol in Bij nader inzien. Voor zijn nieuwe voorstelling Dr B en ons brein nodigt hij het publiek bij hem thuis uit, in Amsterdam. Hierin onderzoekt hij de geheimen van ons brein, het geheugen en zijn eigen ervaringen hiermee. Pieter van der Wielen spreekt met Porgy Franssen.
Cartoonist Ruben Oppenheimer blikt terug op Je suis Charlie
Dit jaar, 2015, zal de geschiedenis ingaan als het jaar van Parijs, door de aanslagen die het jaar openden en afsluiten. Hierover gaat de documentaire Je suis Charlie van Daniel en Emmanuel Leconte, vanaf deze week digitaal te bekijken via onder andere KPN en iTunes. Het is een filmisch eerbetoon aan het satirisch weekblad Charlie Hebdo en haar gevallen makers. Verslaggever Maarten Westerveen blikt met cartoonist Ruben Oppenheimer terug.
Onze nachtcorrespondent bericht over de komst van filmcomponist Hans Zimmer naar Nederland.
woensdag 16 december - 500e uitzending
Jean-Marc van Tol: gezicht achter Fokke & Sukke
In de vijfhonderdste uitzending van Nooit Meer Slapen is cartoonist Jean-Marc van Tol te gast, een van de makers van Fokke & Sukke. Die strip maakt hij samen met John Reid en Bastiaan Geleijnse, die hij tijdens zijn studententijd bij dispuut HEBE ontmoette. In 1997 zag de eerste Fokke & Sukke-bundel het licht. Sinds 2000 verschijnt de reeks Het afzien van… waarin Fokke en Sukke terugkijken op het afgelopen jaar. Jean-Marc van Tol richtte uitgeverij Catullus op omdat hij de behoefte voelde zoveel mogelijk stappen in het uitgeefproces in eigen hand te houden. Voor de VPRO presenteerde hij in 2011 het televisieprogramma Beeldverhaal waarin hij de geschiedenis van het stripverhaal in kaart bracht. Pieter van der Wielen blikt met Jean-Marc van Tol terug op het afgelopen jaar.
Vastgekluisterd aan een podcast met radioserie Serial
Het komt niet vaak voor dat een radioserie een hype wordt, maar het lukte de makers van het Amerikaanse Serial. Gedurende twaalf weken hield radiomaker Sarah Koenig met een waargebeurd moordverhaal miljoenen luisteraars aan de podcast gekluisterd. Luisteravonden werden georganiseerd, de verhaallijnen nagetrokken en er kwamen zelfs parodieën op. Afgelopen week startte het tweede seizoen, dit keer geen whodunit, maar een whydunit. Verslaggever Emmie Kollau praat erover met radiomaker Chris Bajema, die deze week startte met zijn eigen podcast Man met de microfoon.
Carol is nieuwste verfilming van boek Patricia Highsmith
Na Strangers on a Train van Alfred Hitchcock, Der amerikanische Freund van Wim Wenders en Claude Chabrol's Le Cri du Hibou kan er een nieuwe film aan dit rijtje worden toegevoegd: Carol, geregisseerd door Todd Haynes en met actrices Cate Blanchett en Rooney Mara in de hoofdrollen. Allen zijn verfilmingen van de boeken van de Amerikaanse schrijfster Patricia Highsmith. Hoe komt het toch dat Highsmiths werk zo populair is bij regisseurs? Floortje Smit spreekt met schrijver en bewonderaar René Appel.
Onze nachtcorrespondent verdiept zich in het nieuwe nummer van De Gids met als thema ‘Dichter bij de oorlog’.
donderdag 17 december
Het machtige mode-imperium van Ilja Visser
Het mode-imperium van modeontwerpster Ilja Visser groeit razendsnel. In 2009 richtte ze haar eigen modehuis op onder de naam Ilja Visser Group. Een jaar later opende ze haar eigen winkel, atelier en showroom in Amsterdam. Afgelopen voorjaar werd bekend dat ze met haar merk Ilja is opgenomen door het machtige Franse modeorgaan Chambre Syndicale de la Haute Couture, een prestatie die niet veel Nederlandse modeontwerpers is gegund. Pieter van der Wielen spreekt met Ilja Visser.
Het internet herontwikkeld door kunstenaar Jeroen van Loon
Kunstenaar Jeroen van Loon is gefascineerd door het internet en data. Zo probeerde hij al eens twee maanden offline te leven. Voor zijn tentoonstelling Beyond Data, vanaf zondag in het Centraal Museum in Utrecht te zien, ontwikkelde hij een alternatief internet, dat niet voor altijd en eeuwig alles opslaat, maar waarin alles vluchtig is als rooksignalen. Ook probeert hij momenteel zijn eigen DNA-profiel te verkopen. Verslaggever Emmie Kollau vraagt Jeroen van Loon naar zijn drijfveren.
Dolf Jansen over erbij horen in Hardverwarmend
Hardverwarmend heet de eindejaarsconference die cabaretier en duizendpoot Dolf Jansen dit jaar speelt. Een voorstelling over clubjes, partijen, religies en subculturen. Verslaggever Inge ter Schure zoekt Dolf Jansen op en kijkt met hem terug op het afgelopen jaar.
Onze nachtcorrespondent doet verslag van de uitreiking van de Prix de Rome.
vrijdag 18 december
Titus Tiel Groenestege is crazy in love in nieuwe voorstelling
Titus Tiel Groenestege is acteur, theater- en televisiemaker. Vanaf 1981 vormde hij samen met Bavo Galama het duo Frisse jongens, waarmee ze verscheidene prijzen wonnen. Hierna is hij bij verschillende producties en gezelschappen betrokken geweest. Samen met Ria Marks maakte hij bij Orkater eerder het drieluik Valse Wals - Bankstel - Zucht; nu staan ze weer samen op het toneel. Crazy Love is gebaseerd op het tragische liefdesverhaal van Burt Pugach en Linda Riss dat eind jaren vijftig de krantenkoppen in New York beheerste. Ester Naomi Perquin spreekt met Titus Tiel Groenestege.
The Fish Pond Song is een eigentijdse Tuin der Lusten
Tien jaar lang werkte kunstenaar Jeroen Kooijmans aan zijn enorme videodrieluik The Fish Pond Song. Hij liet zich daarbij inspireren door het beroemde schilderij De Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch, maar ook door de godsdienststrijd die sinds 9/11 is losgebarsten. De aanslag op de Twin Towers was ook een aanslag op Kooijmans’ leven en werk; hij zag het vanuit zijn woning in New York gebeuren. Het resultaat is vanaf morgen te zien in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. Verslaggever Adinda Akkermans zoekt Jeroen Kooijmans op tijdens de opbouw.
Beklemmende kwetsbaarheid van Francesca Woodman in Foam
Fotografiemuseum Foam in Amsterdam sluit het jaar af met een overzicht van het oeuvre van de Amerikaanse fotografe Francesca Woodman (1958-1981). In de tentoonstelling Francesca Woodman. On Being an Angel zien we vooral Woodman zelf; naakt of trachtend haar lichaam te verbergen, in een kast, achter het behang of gewikkeld in doeken. Zo onderzocht zij – tot haar zelfgekozen dood op 22-jarige leeftijd – thema’s als gender, seksualiteit en lichaam. Jan Paul de Bondt spreekt met curator Kim Knoppers.