nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst, beeldend kunstenaar Teun Hocks, acteur, regisseur en artistiek leider Hans Croiset, actrice Jacqueline Blom en politicoloog en publicist Pieter Hilhorst. Gastschrijver deze week is Gustaaf Peek; dichter F. Starik draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 2 november
Dimitri Verhulst: Bloedboek
De Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst debuteerde in 1999 met de verhalenbundel De kamer hiernaast, in 2001 volgde zijn eerste roman Niets, niemand en redelijk stil. Verhulst brak door bij het grote publiek met De helaasheid der dingen. Hierna volgden onder andere Godverdomse dagen op een godverdomse bol, waarvoor Verhulst de Libris Literatuurprijs ontving, en De laatkomer. Dimitri Verhulst is te gast om te praten over zijn nieuwe roman Bloedboek, waarin hij de verhalen uit de eerste vijf Bijbelboeken hervertelt. Het zijn verhalen over de geschiedenis van het ontstaan van de wereld, de verspreiding der volkeren en de wetgeving. Pieter van der Wielen praat met Dimitri Verhulst.
Secrets; een muziekvoorstelling vol geheimen
Sopraan Claron McFadden heeft samen met accordeonist Tuur Florizoone, celliste Marine Horbaczewski en koperblazer Massot anonieme geheimen verzameld. Deze ontboezemingen vormen de basis van de muziekvoorstelling Secrets die 6 november in première gaat in Ostade theater in Amsterdam. Verslaggever Nicole Terborg spreekt met de zangeres.
Super Stream Me; een terugblik
Nooit meer alleen. Vanaf het eerste moment van het project Super Stream Me waren Nicolaas Veul en Tim den Besten nooit meer onbekeken of ongehoord. Het bed, de therapeut, het toilet, overal volgde de camera, en altijd keek er iemand mee. Het project eindigde voortijdig, de druk van de kijkende Ander werd teveel. Maarten Westerveen spreekt met Tim en Nicolaas nu er van hun project een documentaire-serie is gemaakt.
Onze nachtcorrespondent bericht over de aankomende remake van Oceans Eleven met louter vrouwen in de hoofdrol, waaronder Sandra Bullock.
dinsdag 3 november
Teun Hocks en zijn ploeterende antiheld
Beeldend kunstenaar Teun Hocks studeerde aan de St. Joost academie in Breda. Hij begon met publiciteit en grafiek en werkte als tekenaar, filmer, performer en entertainer. In de kunstwereld viel hij al snel op door zijn combinatie van fotografie en schilderkunst. In het Coda Museum in Apeldoorn is momenteel een tentoonstelling te zien met een selectie van zijn fotoschilderijen. Elk kunstwerk vertelt een ander verhaal, maar heeft hetzelfde hoofdpersonage: de kunstenaar zelf. Ook is er nieuw werk van Hocks bij galerie Torch in Amsterdam te zien en bij galerie Heden in Den Haag ligt de nadruk op zijn werk op papier. Pieter van der Wielen spreekt met Teun Hocks.
Een cursus stijlvol vloeken
Vertalers Erik Bindervoet en Robert-Jan Henkes houden van taal en daarbij is niets hen taboe. Hun nieuwe boek dat echt Dat boek met die kuttitel heet, behandelt de mooiste scheld- en vloekwoorden: van Actreutel tot Geiteneuker en van Gratekut tot Zwijnjak. Verslaggever Emmie Kollau krijgt een cursus stijlvol vloeken.
De typemachine afgestoft
Het is een trend onder jonge mensen: de oude typemachine bij de (groot)ouders van zolder halen. Niet om als pronkstuk neer te zetten, maar om er weer mee te schrijven. Mathijs Deen gaat op onderzoek uit en spreekt met schrijver Dirk van Weelden over The Typewriter Revolution, een boek van Richard Polt over de terugkeer van de typemachine als verzet tegen o.a. big data.
Onze nachtcorrespondent duikt in het – tot voor kort – volmaakte leven van social media-ster Essena O’Niell.
woensdag 4 november
Hans Croiset: 60 jaar Nederlands theater
Acteur, regisseur en artistiek leider Hans Croiset is onlangs 80 geworden en staat al bijna net zo lang op de planken. Hij richtte in 1973 het toneelgezelschap Publiekstheater op, de voorloper van Toneelgroep Amsterdam. Ook was hij oprichter van Het Nationale Toneel en Het Toneel Speelt. Voor zijn werk ontving Croiset al twee Ridderordes. In de Stadsschouwburg Amsterdam wordt op 8 november een eerbetoon aan Hans Croiset gehouden. Hij spreekt hier over zijn lange en rijke carrière, en over de stempel die hij als regisseur en artistiek leider op ruim 60 jaar Nederlandse theatergeschiedenis heeft gedrukt. Pieter van der Wielen ontvangt Hans Croiset.
De Holocaust indringend invoelbaar in Son of Saul
Afgelopen voorjaar maakte Son of Saul van de Hongaarse regisseur László Nemes veel indruk tijdens het filmfestival van Cannes. De Holocaustfilm brengt de gruwelen van Auschwitz indringend in beeld en won de Juryprijs. Hoe belangrijk zijn films als deze voor educatie? Wat moet je daarbij laten zien - of juist niet - om de Holocaust dichterbij te brengen, ook voor een nieuwe generatie? Floortje Smit spreekt met Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting.
Tjitske Reidinga verjaart in Sophie
Actrice Tjitske Reidinga speelt in het DeLaMar Theater in Amsterdam in de voorstelling Sophie, het eerste toneelstuk van actrice en schrijfster Roos Ouwehand (Doris, Bloedverwanten). We zien haar opgroeien van een achtjarig meisje tot een 87-jarige. Adinda Akkermans praat met Reidinga over hoe je grip houdt op de tijd die verstrijkt.
Onze nachtcorrespondent bericht over Avenue of Mysteries, de nieuwe roman van John Irving.
donderdag 5 november
Volgens Jacqueline (Blom)
Actrice Jacqueline Blom brak voor het grote publiek door met rollen als Elise Bussink in Oud Geld en zuster Ten Kate in de kinderserie Loenatik. Ze stond ook meermaals op toneel en is inmiddels alweer enige tijd verbonden aan het Ro Theater. In de televisieserie Volgens Robert speelde ze de vrouw van Robert Finkelstein, een huisarts die kampt met een midlifecrisis. Vanaf 9 november is het vervolg te zien, Volgens Jacqueline, waarin ditmaal de echtgenote centraal staat. Pieter van der Wielen spreekt met Jacqueline Blom.
Arie Boomsma’s poëziebloemlezing over de dood
Arie Boomsma's geheime liefde is te vinden aan de Kloveniersburgwal te Amsterdam. Poëziepodium Perdu brengt er al sinds jaar en dag de meest vooruitstrevende dichters ten tonele. Verslaggever Maarten Westerveen spreekt Arie Boomsma daar over zijn nieuwe bloemlezing Ik weet niet welke weg je neemt.
Theo Baart brengt ‘jaarringen van het naoorlogse bouwen’ in beeld
Fotograaf Theo Baart begon op zijn zestiende de omgeving van zijn woonplaats Hoofddorp vast te leggen. Dat bleef hij doen, tot op heden. Inmiddels vormen Hoofddorp en omgeving een spiegel van de globaliserende economie en de uitwerking daarvan op het lokale landschap, de economie en de politiek. In zijn boek (en tevens tentoonstelling) Werklust toont Baart wat hij zelf noemt de 'jaarringen van het naoorlogse bouwen'. Jan Paul de Bondt spreekt de fotograaf.
Onze nachtcorrespondent bericht over kunstenaar en documentairemaker Renzo Martens en zijn plan om een kunstmuseum op te zetten in een afgelegen gebied van Congo.
vrijdag 6 november
pieter hilhorst over de weg van idealist tot pvda-wethouder
Pieter Hilhorst is politicoloog en publicist. Hij werkte als redacteur en columnist voor onder andere IKON, VPRO en De Groene Amsterdammer. Voor de VARA presenteerde hij het televisieprogramma De Ombudsman. Hilhorst was organisator van het debatprogramma Politieke Junkies, waarin hij met betrokkenen politieke spelletjes ontleedde. In 2012 besloot hij zijn idealen in de praktijk te brengen. Hij werd voor de PvdA wethouder Financiën en Onderwijs in Amsterdam, als opvolger van Lodewijk Asscher. Over de net te laat geleerde lessen van een idealist die politicus werd schreef hij het boek De Belofte. Ester Naomi Perquin ontvangt Pieter Hilhorst.
de aantrekkelijkheid van het kwaad in de familie mansøn
In 1969 werd de wereld opgeschrikt door een reeks gruwelijke moorden, gepleegd door sekteleider Charles Manson en zijn volgelingen. De inmiddels 80-jarige crimineel zit nog altijd in de gevangenis, maar is ook uitgegroeid tot een duivelse cultfiguur. Wat is er toch zo verschrikkelijk aantrekkelijk aan het kwaad? Daarover gaat De Familie Mansøn van muziektheatercollectief Lars Doberman (Orkater). Zondag gaat de voorstelling in première in De Toneelschuur in Haarlem. Verslaggever Botte Jellema gaat naar de try-out en ontmoet de Dobermannen: Reinout Scholten van Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Mattias Van de Vijver en Jip van den Dool.
claudia de breij’s handboek voor 40-plussers: neem een geit
Opeens was cabaretier en zangeres Claudia de Breij in de war. Ze liep tegen de veertig en was net gescheiden, opnieuw verliefd geworden, verhuisd en overwerkt. Terwijl je tot je twintigste gewild of ongewild door jan en alleman van adviezen wordt voorzien, moet je daarna zelf maar uitvogelen hoe Het Leven nou eigenlijk werkt, concludeerde ze. Samen met journaliste Jessica van Geel (o.a. NRC) interviewde De Breij bekende 70-plussers over hun levenswijsheden. Emmie Kollau spreekt haar over het boek Neem een geit.