nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: documentairemaker John Appel, operaregisseur Lotte de Beer, media-ondernemer Derk Sauer, acteur Titus Muizelaar en singer-songwriter Broeder Dieleman. Gastschrijver deze week is Saskia de Coster; dichter Rob Schouten draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 16 november
John Appel volgt gevlucht voetbalelftal in Eritrea Stars
In 1999 werd de documentaire Zij gelooft in mij van John Appel op het IDFA uitgeroepen tot beste film. In 2012 opende het festival met zijn film Wrong Time Wrong Place. Dit jaar is hij terug met Eritrea Stars (maandag 23 november, NPO 2, om 20.25 uur), over het gevluchte nationale elftal van Eritrea. Met hoge verwachtingen en de droom om profvoetballer te worden, beginnen de zestien gevluchte spelers aan hun integratie in Nederland. Hoe houden de spelers, gevlucht uit een dictatuur, zich staande in de Nederlandse cultuur? Pieter van der Wielen spreekt met John Appel.
De bekende vader die nooit thuis was in The Missing Beat
De voorstelling The Missing Beat is een zoektocht van actrice en zangeres Wynn Heliczer naar het leven van haar onzichtbare vader. Piero Heliczer (1937-1993) begaf zich als bohemien, dichter, filmmaker, graficus, uitgever, musicus en schrijver tussen de avant-garde en beroemdheden als Andy Warhol en Jack Kerouac, maar thuis was hij maar zelden. Verslaggever Adinda Akkermans spreekt met Wynn Heliczer.
Abdelkader Benali’s liefde voor het werk van Mohamed Choukri
Het werk van de Marokkaanse schrijver Mohamed Choukri zit ergens tussen geheimtip en bestseller in. Zijn debuutroman Hongerjaren uit 1973 werd een wereldhit. In 1996 verscheen het vervolg, Gezichten, dat nu voor het eerst in de Nederlandse vertaling wordt uitgegeven. Maarten Westerveen zoekt schrijver Abdelkader Benali op, die niet alleen een liefhebber van Choukri's werk is, maar ook een diepe liefde voor Tanger met de schrijver deelt.
Onze nachtcorrespondent staat met filosofe Tinneke Beeckman stil bij de terreuraanslagen in Parijs naar aanleiding van Beeckmans boek Macht en onmacht.
dinsdag 17 november
Lotte de Beer: Nederlands talent in de operawereld
Lotte de Beer was nog maar net afgestudeerd aan de Amsterdamse Theaterschool toen ze de Ton Lutz Prijs won voor het grootste regietalent voor Häuptling Abendwind/Vent du Soir van Offenbach. Inmiddels regisseert ze door heel Europa bij verschillende operahuizen, o.a. in Leipzig en Wenen, en won ze dit jaar de International Opera Award in de categorie ‘Newcomer’. Op 3 december gaat Hänsel und Gretel in première. Voor haar bewerking verplaatste ze het bekende sprookje naar een vuilnisbelt. Pieter van der Wielen spreekt met Lotte de Beer.
De wereld van meesterfotograaf Robert Frank in IDFA-film Don't blink
Robert Frank (Zürich, 1924) wordt vaak de grootste nog levende fotograaf genoemd. Wereldberoemd werd hij in 1958 met zijn boek The Americans, vol gruizige zwart-wit foto’s die de schaduwkant van het land met de onbeperkte mogelijkheden tonen. Op documentairefestival IDFA wordt stilgestaan bij zijn leven en werk in Don’t blink van Laura Israel. Verslaggever Emmie Kollau vroeg fotograaf en bewonderaar Martijn van de Griendt om de documentaire te bekijken en treft hem in het Stedelijk Museum Amsterdam, waar momenteel foto’s van Frank worden getoond.
Ben van Berkel: het brein achter het nieuwe Arnhem Centraal
Op donderdag 19 november wordt het nieuwe station van Arnhem Centraal officieel geopend, negentien jaar nadat architect Ben van Berkel de eerste schetsen maakte. Van Berkel is met zijn bureau UNStudio het brein achter onder andere de Erasmusbrug in Rotterdam, het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart en Ardmore Residence in Singapore. Nicole Terborg spreekt de bouwmeester op het splinternieuwe station in Arnhem.
Onze nachtcorrespondent bericht over Gelukszoekers, een bundel met verhalen over vluchtelingen in Europa van Ilja Leonard Pfeijffer.
woensdag 18 november
Van Rusland tot IDFA met Derk Sauer
Derk Sauer begon zijn carrière als journalist en redacteur voor verschillende media. In 1989 vertrekt hij naar de Sovjet-Unie om daar Rusland’s eerste glossy te introduceren. Later is hij mede-oprichter van Independent Media en daarmee verantwoordelijk voor de Russische versie van bladen als Playboy, Cosmopolitan en Men’s Health. In 2005 verkoopt hij Independent Media. In Nederland richt hij de uitgeverij Nieuw Amsterdam op en koopt samen met een investeringsmaatschappij NRC Handelsblad en nrc.next van PCM Uitgevers. Sinds 2007 is hij bestuursvoorzitter van het IDFA. Pieter van der Wielen spreekt met Derk Sauer.
Zelfobsessie in IDFA-film A Strange Love Affair With Ego
A Strange Love Affair With Ego, te zien op documentairefestival IDFA, is een persoonlijk beeldessay van regisseur Ester Gould over de toenemende maatschappelijke obsessie met onszelf. Kan de druk om een geslaagd leven te leiden, onder andere door de invloed van de sociale media en het belang dat wordt gehecht aan individuele zelfontplooiing, doorschieten van zelfverzekerdheid naar ziekelijke zelfoverschatting? Naast een aantal ogenschijnlijk succesvolle personen uit het uitgaansleven en de kunstwereld, staat Goulds zus Rowan – tegen wie ze altijd heeft opgekeken – centraal in de film. Floortje Smit spreekt met Ester Gould.
Carel Helders veelzijdige C.V.
Het boek C.V., een verzameling van het beste werk van Carel Helder, is zo veelzijdig als de auteur zelf. Niet alleen schrijft Helder voor diverse media (de Volkskrant, VARAgids), ook is hij geestelijk vader en verzorger van de korte verhalenwebsite torpedomagazine.nl, programmeur bij Nederlands kleinste theater (het Torpedo Theater) én vrachtwagenchauffeur. Verslaggever Mathijs Deen spreekt met Carel Helder over zijn nieuwe boek en belandt met de schrijver op de Afsluitdijk.
Onze nachtcorrespondent bericht over een nog te verschijnen biografie van D66-coryfee Hans van Mierlo.
donderdag 19 november
Acteur Titus Muizelaar over zijn rol in Een soort Hades
Acteur Titus Muizelaar maakt deel uit van verschillende theatergroepen, voor hij in 1992 artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam wordt. Niet lang hierna treedt hij toe tot de directie en staat hij aan de basis van De Toneelfabriek. Inmiddels is hij niet meer aan een vaste toneelgroep verbonden. Op 24 november gaat Een soort Hades van Theater Utrecht in première. Deze voorstelling werd oorspronkelijk geschreven door de Zweedse schrijver Lars Norén en vertelt het verhaal van een grote groep patiënten en hun familieleden, de artsen en verzorgers binnen de muren van een psychiatrische inrichting. Pieter van der Wielen spreekt met Titus Muizelaar.
Persoonlijke reis door Honderd jaar eenzaamheid in Missie Márquez
Door een speling van het lot is het leven van theatermaker Karlijn Kistemaker al sinds haar geboorte onlosmakelijk verbonden met het beroemde familie-epos Honderd jaar eenzaamheid van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez. Bij het overlijden van haar oudoom, vertaler Kees van den Broek, erfde ze als 4-jarige de rechten van het literaire meesterwerk. Kistemaker las het boek twee jaar geleden en was verrast: het deed haar sterk aan haar eigen familie denken. Ze maakte er de serievoorstelling Missie Márquez over, waarvan de eerste drie delen aankomend weekend op het Jonge Harten Theaterfestival in Groningen te zien zijn. Tjitske Mussche zoekt Karlijn Kistemaker op.
Boudewijn de Groot neemt afscheid van liedjes in Kom Nader
Afgelopen jaar nam zanger Boudewijn de Groot afscheid van het oeuvre dat hem groot heeft gemaakt. Hits als Avond, Als de rook om je hoofd is verdwenen en Meneer de President: na vijftig jaar moeten ze plaats gaan maken voor meer persoonlijk werk. Documentairemaker Suzanne Raes volgde De Groot in aanloop naar dit afscheidsconcert in Boudewijn de Groot - Kom Nader, te zien op documentairefestival IDFA en op NPO 2 op Eerste Kerstdag. Verslaggever Maarten Westerveen spreekt met Suzanne Raes over de film.
Onze nachtcorrespondent duikt in de wereld van de historisch topograaf, naar aanleiding van de ontdekking van de locatie van Het Straatje van Vermeer.
vrijdag 20 november
Singer-songwriter Broeder Dieleman werd als Tonnie Dieleman in Zeeuws-Vlaanderen geboren. In 2013 kwam zijn debuutalbum Alles is ijdelheid uit, geheel gezongen in de taal waarmee hij opgroeide: het Zeeuws-Vlaamse dialect. Hierna volgden er nog een album, een ep en een soundtrack voor de documentaire Braziliaanse koorts. Volgende maand komt zijn nieuwe album Uut de bron uit, samen met een boek waarin al zijn teksten zijn gebundeld. Ester Naomi Perquin spreekt met Broeder Dieleman.
Het snapgevoel: waarom we in onzin geloven
Hoe komt het dat we pure nonsens toch vaak voor waar aannemen? Volgens filosofenduo Herman de Regt en Hans Dooremalen, beiden als docent verbonden aan Tilburg University, heeft dat te maken met het heerlijke ‘snapgevoel’: de illusie dat we het gevoel hebben iets door te hebben. Na Exploring Humans en Wat een onzin! schreven de wetenschapsfilosofen opnieuw een boek: Het snapgevoel. Adinda Akkermans zoekt de mannen op in het café.
Waldemar Torenstra als advocaat en vechtersbaas
‘In Vechtershart komen twee van mijn passies samen: acteren en kickboksen’, liet Waldemar Torenstra eerder aan NU.nl weten. De acteur is sinds 15 november iedere zondag op NPO 3 te zien in de achtdelige dramaserie over de wereld van de vechtsport. Ook staat hij samen met Victor Löw op de planken in Advocaat van de duivel van Bos Theaterproducties, naar de film The Devil’s Advocate met Al Pacino en Keanu Reeves in de hoofdrol. Verslaggever Maarten Westerveen spreekt met Waldemar Torenstra.