nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: acteur en regisseur Jack Wouterse, schrijfster Saskia de Coster, cultuurhistoricus en curator Ole Bouman, fotografe Charlotte Dumas en schrijver Roderik Six. Gastschrijver deze week is Anton Valens; dichter Arjen Duinker draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 5 oktober
jack wouterse in de voorstelling van waveren
Het grote publiek kent acteur en regisseur Jack Wouterse van zijn vele rollen in o.a. Grijpstra & de Gier, All Stars, De Noorderlingen en Vet Hard. Hij won tweemaal een Gouden Kalf: in 1993 voor zijn rol in En Route en in 1999 voor zijn rol in Suzy Q. Sinds 2008 is hij verbonden aan het Ro Theater, waar op 2 oktober de voorstelling Van Waveren in première gaat. Het is een familiekroniek over de opkomst en dramatische ondergang van de rijke Hollandse bollentelerfamilie Van Waveren. Pieter van der Wielen spreekt met Jack Wouterse.
graphic novel over het leven van charlotte salomon
'Bewaar het goed, c'est toute ma vie' zei de Joodse kunstenares Charlotte Salomon toen ze in 1943 een stapel met honderden tekeningen achterliet bij een vriend. Samen vormen ze een graphic novel avant la lettre over haar leven, genaamd Leven? of Theater?. Deze week verschijnt in Nederland een nieuwe, voor het eerst volledige, uitgave van dit bijzondere werk. Tjitske Mussche spreekt erover met twee liefhebbers: filmregisseur Frans Weisz, die twee films over Salomon maakte, en de jonge schrijfster Niña Weijers.
nederland. een objectief zelfportret in 51 voorwerpen
De sjoelbak, de tompouce, het windscherm, zomaar een paar voorwerpen die Nederland op geheel eigen wijze kenmerken. Ze zijn te vinden in het boek Nederland. Een objectief zelfportret in 51 voorwerpen, waar schrijvers, sociologen en filosofen hun kijk op de kroket en de kaasschaaf loslaten. Maarten Westerveen spreekt met samensteller Jeroen van Kan en dichter en kunstenaar Quincy Gario over de schoonheid van knulligheid en het belang van de pepernoot.
Onze nachtcorrespondent bericht over de opkomst van het feminisme 4.0.
dinsdag 6 oktober
saskia de coster: wat alleen wij horen
Al sinds haar romandebuut Vrije Val in 2002 gold Saskia de Coster als een literaire belofte. Sindsdien schreef de Vlaamse schrijfster nog zes boeken, waarvan haar laatste roman Wij en ik zowat op alle genomineerdenlijsten van de Nederlandstalige boekenprijzen belandde. In haar nieuwe roman Wat alleen wij horen krijgen de bewoners van een appartementencomplex te horen dat ze binnen zes maanden hun woning moeten verlaten, omdat het gebouw gesloopt zal worden. De Coster beschrijft hoe deze mensen omgaan met veranderingen buiten hun wil om. Pieter van der Wielen spreekt met Saskia de Coster.
styx: het postuum verschenen boek van peter pontiac
Peter Pontiac, een van Nederlands beste tekenaars, werkte tien jaar lang aan een graphic novel over Magere Hein. Vanwege een ernstige ziekte deed hij dat met de dood op de hielen. Hij moest en zou het boek afkrijgen voor het te laat was. In januari overleed hij, nu verschijnt postuum Styx. Emmie Kollau spreekt Pontiac’s broer Joost Pollmann, recensent bij de Volkskrant en oud directeur van de Stripdagen, die meewerkte aan de samenstelling van het boek.
sofie knijff: de maakbare mens
Fotograaf Sofie Knijff heeft in Georgië kinderen met een verstandelijke beperking geportretteerd. Deze foto's zijn onderdeel van de tentoonstelling De maakbare mens die aanstaande woensdag opent in museum Het Dolhuys te Haarlem. Verslaggever Nicole Terborg gaat samen met haar naar de expositie in opbouw.
Onze nachtcorrespondent bericht over een petitie voor Appel-directeur Lorenzo Benedetti.
woensdag 7 oktober
ole bouman, directeur van het shekou design museum
Cultuurhistoricus, auteur en curator Ole Bouman was van 2006 tot en met 2012 directeur van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Sinds dit jaar is hij aangesteld als directeur van het Shekou Design Museum in de Chinese stad Shenzhen. Bouman is geen nieuweling in de Chinese miljoenenstad: hij was creatief directeur van de vijfde Shenzhen Architecture and Urbanism Biennale (2013/2014). Het museum moet een belangrijk centrum voor design in China worden en zal eind 2016 zijn deuren openen. Pieter van der Wielen praat met Ole Bouman.
porgy franssen: de lange nasleep van een korte mededeling
Porgy Franssen is te zien in de One Night Stand De lange nasleep van een korte mededeling. In die korte film vertelt een wellness center-medewerker dat hij erover denkt te vertrekken en dat zet de onderlinge relaties tussen hem en drie collega's volledig op zijn kop. Franssen speelt John, een sneuiige intrigant die eigenlijk niets met de hele zaak te maken heeft, maar de boel alleen maar compliceert. De acteur werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor zijn rol en Floortje Smit spreekt met hem.
de laatste dagen van pasolini verfilmd
Donderdag komt de film Pasolini uit, een film van de Amerikaanse regisseur Abel Ferrara, met Willem Dafoe in de rol van Pasolini. De film gaat over de laatste dagen van Pasolini, die op 2 november 1975 onder nog steeds niet helemaal opgehelderde omstandigheden is vermoord. Jeroen Spitzenberger, die voor het Nationale Toneel de rol van Pasolini speelde, keek de film en praat met Mathijs Deen over wat hij ervan vond en natuurlijk ook over Pasolini.
donderdag 8 oktober
work horse, de nieuwe tentoonstelling van charlotte dumas
Fotografe Charlotte Dumas werkt in Amsterdam en New York. Zij is bekend geworden door haar indringende dierenportretten waarin ze de relatie tussen mens en dier onderzoekt en toont hoe wij mensen onze dromen, verwachtingen en angsten in het dier projecteren. Komende zaterdag opent in het Tilburgse museum De Pont haar nieuwe tentoonstelling Work Horse, waarvoor ze in Japan zeldzame paardenrassen fotografeerde. Pieter van der Wielen spreekt met Charlotte Dumas.
eten op zijn vlaams
Lang voor schrijvers als Abdelkader Benali en Ronald Giphart met kookboeken op de markt kwamen, schreef de Belgische schrijver Louis Paul Boon er al een over de Vlaamse keuken. In de recepten gaat vaak een heel pakje roomboter en natuurlijk schrijft hij over stoofvlees in bier, witlof en boontjes. Ton Meurs is groot Boon-liefhebber en leest zijn Eten op zijn Vlaams vooral niet om er uit te koken, maar om te genieten van de schrijfkunst. Emmie Kollau spreekt Meurs en probeert de spuitjesstoemp.
de opera mariken in de tuin der lusten
Zondag is de première van de opera Mariken in de tuin der lusten, over het meisje dat zeven jaar met de duivel leefde. Regisseur Serge van Veggel en actrice Hannah Hoekstra vertellen aan verslaggever Adinda Akkermans waarom het middeleeuwse verhaal nog steeds interessant is en over hún ervaring met de duivel.
Onze nachtcorrespondent bericht over het Fraude Film Festival in filminstituut EYE.
vrijdag 9 oktober
roderik six op zoek naar het ultieme kwaad
Roderik Six is literair journalist en columnist bij het Belgische weekblad Knack. Met zijn eerste roman Vloed won hij in 2012 de Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut. Samen met Thomas Blondeau, zijn collega en vriend die in 2013 overleed, schreef hij het boek De Boekendokter. In zijn nieuwe roman Val daalt de Vlaamse schrijver af naar de diepste krochten van de menselijke geest, om op zoek te gaan naar het ultieme kwaad. Ester Naomi Perquin spreekt met Roderik Six.
elvis never left the building
Jonge Elvis, dikke Elvis, Hawaiiaanse Elvis, Hollywood Elvis.. The King kent talloze incarnaties, allemaal iconisch. Ze worden allemaal geëerd door zangeres Frédérique Spigt en Annette Malherbe. Met hun voorstelling Elvis Never Left the Building viert het duo de 80ste verjaardag van 's werelds eerste en eeuwige koning van de rock 'n roll. Maarten Westerveen spreekt Frédérique Spigt over de voorstelling.
raimond wouda: de creativiteit van nederlandse decorbouwers
Nederlandse filmsets zijn vaak niet erg indrukwekkend, als je ze ter plekke bekijkt. Door de kleine budgetten in de Nederlandse filmwereld moeten decorbouwers zich bescheiden opstellen. Maar dat stuwt hun creativiteit tot grote hoogtes. Dat laat fotograaf Raimond Wouda zien in zijn nieuwe boek Ext.-Int.. Hij bezocht in vijf jaar tijd veertig sets, en verbaasde zich over hoe overtuigend de scènes uiteindelijk uitpakken. Hij bespreekt het met verslaggever Botte Jellema.