nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: schrijver Jan Brokken, filmmaker Max Porcelijn, columniste, vertaalster en schrijfster Aaf Brandt Corstius, singer-songwriter JW Roy en historicus en schrijver Zihni Özdil. Gastschrijver deze week is Rashid Novaire; dichter en essatyist Martin Reints draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 26 oktober
jan brokken: de kozakkentuin
Jan Brokken schrijft romans, reisverhalen en non-fictie. Zo schreef hij onder andere Mijn kleine waanzin, De blinde passagiers en In het huis van de dichter. Met het boek De vergelding brak hij definitief door. In het boek Baltische zielen beschreef hij voor het eerst de geschiedenis van de familie Von Wrangel. Voor zijn nieuwe boek De kozakkentuin keert hij terug naar Rusland om de vriendschap tussen Alexander von Wrangel en Fjodor Dostojevski uit te diepen. Pieter van der Wielen spreekt met Jan Brokken.
BOI – Song of a Wanderer; de coming-out van een transgender
Met de Israëlische Nitzan als hoofdpersoon wilde regisseur Anne Marie Borsboom een documentaire maken over jonge mensen die hun land ontvluchten, maar halverwege de filmopname moet ze haar plan wijzigen. Terwijl Nitzan de wereld over reist, blijkt dat de belangrijkste reis in Nitzans innerlijk plaats vindt. Ze start haar coming-out als transgender. Nicole Terborg spreekt de regisseur van BOI – Song of a Wanderer.
joost van ginkel: the paradise suite
De film The Paradise Suite gaat deze week in de roulatie èn wordt de Nederlandse inzending voor de Oscars. Verslaggever Jan Paul de Bondt spreekt met regisseur Joost van Ginkel over waarom hij deze film al wilde maken toen hij 22 was en waarom hij er juist nu mee komt.
Onze nachtcorrespondent bericht over de komst van een robot in het Van Abbemuseum, waardoor mensen die hun huis niet uit kunnen toch de mogelijkheid hebben om het museum te bezoeken.
dinsdag 27 oktober
max porcelijn: de grote zwaen
Filmmaker Max Porcelijn studeerde in 2006 af aan de Filmacademie met de tragikomedie De ontgoocheling. Hij debuteerde met de film Plan C, waar hij in 2012 het Gouden Kalf voor beste scenario voor ontving. Op het Nederlandse Film Festival ging zijn tweede film De grote zwaen in première. De misdaadkomedie gaat over een Amsterdamse schrijver die in de problemen komt met een hasj-crimineel en de politie. Vanaf oktober is deze film in de Nederlandse bioscopen te zien. Pieter van der Wielen spreekt met Max Porcelijn.
henk van straten: bidden en vallen
Deze week verschijnt Bidden en Vallen, de nieuwe roman van Henk van Straten, over een consultant bij een luxe horlogemerk wiens veilige leven en huwelijk uit zijn handen dreigen te glippen na een foutje met een jonge Marokkaan in de bosjes. Henk van Straten heeft zelf ook een woelig jaar achter de rug. In december 2014 verliet hij zijn vrouw en voelde hij zich ‘op zijn kop in een tornado’ hangen. Op de website van magazine Linda deed hij wekelijks verslag van het scheidingsproces. Emmie Kollau spreekt de schrijver.
philip huff over de boeken die hem dierbaar zijn
Een aangeboren hartkwaal deed schrijver Philip Huff grijpen naar zijn enige houvast: de literatuur. In Het verdriet van anderen onderzoekt Huff de boeken die hem dierbaar zijn en waarom ze dat zijn. Verslaggever Maarten Westerveen zoekt Philip Huff op om te praten over zijn redding.
Onze nachtcorrespondent doet verslag van het KLIK! Amsterdam Animation Festival.
woensdag 28 oktober
aaf brandt corstius over de voorstelling een fikse linkse vrouw
Aaf Brandt Corstius is columniste, vertaalster, schrijfster. Ze schreef columns voor verschillende media en debuteerde in 2006 met Het jaar dat ik dertig werd. Hierna volgden de boeken Handboek voor de moderne vrouw en Het jaar dat ik (2x) moeder werd. Voor Mugmetdegoudentand schreef ze de voorstelling Een fikse linkse vrouw, een komedie over visite en vis, winners en losers, en Homeless van Paul Simon. Pieter van der Wielen spreekt met Aaf Brandt Corstius.
total eclipse of the heart
Vier mannen en een hond zijn het beu. Beu om zichzelf altijd maar te beheersen, positief te blijven en ‘de schouders eronder te zetten’. Ze besluiten het roer om te gooien: ze gaan zwelgen, met popmuziek. Verslaggever Botte Jellema spreekt met regisseur Liesbeth Gritter en acteur Gerardjan Rijnders over de voorstelling Total Eclipse of the Heart.
striptekenaar wasco onderzoekt wat een strip is
Volgens Wasco is Het Tuitel Complex een stripboek. Maar een echt verhaal heeft het niet, en punchlines evenmin. In dit overzichtswerk onderzoekt Wasco, de Stripschapsprijswinnaar van 2010, wat een strip eigenlijk is: een samenspel van lijnen, kleuren, vormen en kaders? Floortje Smit vraagt het hem.
Onze nachtcorrespondent bericht over een nieuw te verschijnen album van Elvis Presley.
donderdag 29 oktober
jw roy: dry goods & groceries
Singer-songwriter JW Roy begon zijn carrière met vier Engelstalige albums. In 2005 gooit hij het over een geheel andere boeg door een album in het Brabants uit te brengen. De overstap naar Nederlands lijkt definitief. Hij brengt meerdere Nederlandstalige albums uit en werkt samen met o.a. Rick de Leeuw en Guus Meeuwis. Voor zijn nieuwe plaat Dry Goods & Groceries gaat hij terug naar waar het ooit begon: Engelstalige Americana. Pieter van der Wielen spreekt met JW Roy.
gaz. pleidooi van een gedoemde moeder
Je zou maar de moeder van een terrorist zijn. In GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder proberen schrijver Tom Lanoye en regisseur Piet Arfeuille samen met Theater Malpertuis uit België de beweegredenen van een terrorist te doorgronden. Arfeuille worstelde met het spanningsveld tussen de complexe realiteit enerzijds en de simplificerende geschiedschrijving anderzijds en vroeg Lanoye naar aanleiding daarvan een stuk te schrijven. Emmie Kollau spreekt de schrijver en regisseur na afloop van de Nederlandse première van het toneelstuk.
a.l. snijders bundelt de mooiste nederlandse korte verhalen
De zeer korte verhalenschrijver A.L. Snijders stelde voor de campagne Nederland Leest een bundel samen met de mooiste Nederlandse korte verhalen. Van Hugo Claus tot Maartje Wortel, van Ischa Meijer tot Joost de Vries; dit boek biedt een overzicht van de beste korte verhalenschrijvers. Maar wat moet een goed kort verhaal minstens hebben? Tjitske Mussche vraagt het de bloemlezer.
Onze nachtcorrespondent bericht over de jonge Britse zanger Harris J. die met zijn liedjes de Islam een beter imago probeert te geven.
vrijdag 30 oktober
zihni özdil over de ingebakken afkeer van diversiteit in nederland
Zihni Özdil is historicus, schrijver en columnist voor NRC Handelsblad en Joop.nl. Hij doceert wereldgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Özdil staat bekend om zijn kritische commentaren op de actualiteit. In zijn eerste boek WTF?! Volwassen worden na 9/11 uit 2011 betoogt hij dat tolerantie eigenlijk een onderdrukkend concept is dat echte gelijkheid tegenhoudt. Zijn pamflet Nederland mijn Vaderland verscheen afgelopen week en deed al veel stof opwaaien. Hij betoogt hierin dat Nederland altijd ‘de ander’ heeft getolereerd maar niet geaccepteerd. Nederlanders hebben volgens Özdil een ingebakken afkeer van diversiteit en vermenging. Esther Naomi Perquin spreekt met Zihni Özdil.
kunstverzamelaar frans oomen op de affordable art fair
Dit weekend is de tiende editie van de Affordable Art Fair, de beurs waar je kunst kunt kopen voor prijzen onder de 6000 euro. Verslaggever Adinda Akkermans gaat er haar eerste werk kopen en krijgt advies van de markante kunstverzamelaar Frans Oomen. Waar moet je op letten bij het kopen van kunst?
tekenaar en illustrator paul faassen
In het werk van tekenaar en illustrator Paul Faassen, in o.a. de Volkskrant, Quote en Vrij Nederland wisselen stijlen elkaar constant af: Collages, infogrammen, grotesque tekeningen, of juist bijna impressionistisch. Maar in bijna al dat werk doen zijn figuranten verwoede pogingen zich aan elkaar verstaanbaar te maken. Maarten Westerveen zoekt Faassen op in zijn studio om te praten over de schoonheid van oeverloos gelul.