Schrijver Auke Hulst, die doorbrak met zijn boek Kinderen van het ruige land, voert in zijn nieuwe roman Slaap zacht, Johnny Idaho drie mensen op die op zoek zijn naar de sleutel tot het eeuwige leven. Een tiener met een missie, een terminale bankier en een wetenschapper. Zij komen samen op de Archipel, een zwaarbewaakte eilandstaat in de Stille Oceaan, en dompelen zich onder in deze nieuwe wereld. Wat drijft ze? En op welke manier zijn ze onherroepelijk met elkaar verbonden? Pieter van der Wielen spreekt met Auke Hulst over de hunkering naar het eeuwige leven. En een klein portret van dichter Piet Gerbrandy van wie de bundel Vlinderslag is genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2015. De prijs wordt op 28 januari uitgereikt en bekroont jaarlijks de beste dichtbundel van het voorgaande jaar.
19-23 januari
Pieter van der Wielen spreekt deze week met de schrijvers Auke Hulst en Yves Petry, actrice Thekla Reuten en acteur Nasrdin Dchar. Op vrijdag is beeldend kunstenaar Tjalf Sparnaay te gast. Verder komen alle genomineerde dichters voor de VSB Poëzieprijs 2015 aan het woord. En is er volop aandacht voor het Internationaal Film Festival Rotterdam.
maandag 19 januari
Beeldend kunstenaar Paul Klemann maakt al meer dan 25 jaar werk van zijn dromen. Wat er zich ’s nachts in zijn hoofd afspeelt legt hij overdag vast in kleurpotlood. Sinds kort is de tekenaar ook aan het schilderen. Bij Paul Klemann gaan we op atelierbezoek. En in Rotterdam gaan we langs bij schrijversstel Jerry Hormone en Elfie Tromp. De een maakt punkmuziek en kinderboeken, de ander schrijft over spirituele mediums en hondenspermasmokkelaars. Verder leest schrijver Philip Huff een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichteres Ellen Deckwitz een van haar favoriete gedichten voor.
dinsdag 20 januari
De Vlaamse schrijver Yves Petry publiceerde vijf romans, waarvan de laatste, De maagd Marino, werd bekroond met de Libris Literatuurprijs 2011. In zijn nieuwe roman Liefde bij wijze van spreken beschrijft hij het leven van een bestsellerauteur die inmiddels op zijn retour is. Hij beseft bij aanvang van deze vertelling dat het niet zal meevallen om uit te leggen hoe hij meer dan twintig jaar geleden verzeild raakte in een driehoeksverhouding met Jasper en Kristien Fielinckx – een broer en een zus die als tieners hun ouders bij een auto-ongeluk hebben verloren. Hoe één gebeurtenis van allesbepalende invloed is op het leven van twee betrokkenen en een buitenstaander. Pieter van der Wielen ontvangt Yves Petry in de studio. En een klein portret van dichteres Sasja Janssen van wie de bundel Ik trek mijn species aan is genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2015.
De tv-serie Hollandse Meesters bestaat uit portretten van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars van Nederland, gefilmd door vooraanstaande regisseurs en documentairemakers. We spreken met de initiatiefnemer, fotograaf Michiel van Nieuwkerk. Afgelopen zaterdag ging in Eye Amsterdam de vierde serie Hollandse Meesters in première. En we ontmoeten de in Nigeria geboren Ikenna Azuike, die sinds 2011 het satirische videoblog What’s up Africa maakt. Sinds kort is hij ook te zien op BBC World News in het programma Focus on Africa. Het is voor het eerst dat satire onderdeel is van een nieuwsprogramma bij de Britse omroep. Verder leest schrijver Philip Huff een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichteres Ellen Deckwitz een van haar favoriete gedichten voor.
woensdag 21 januari
Actrice Thekla Reuten schitterde naast George Clooney in de film The American. In de nieuwe speelfilm Atlantic, die op het International Film Festival Rotterdam in première gaat, speelt ze de Europese Alexandra, die het hoofd op hol brengt van een Marokkaanse visser. Hij weet dat Alexandra onbereikbaar is. En toch waagt hij, op een surfplank, de tocht door verboden wateren, naar Europa. Pieter van der Wielen praat met actrice Thekla Reuten naar aanleiding van de film Atlantic. En een klein portret van dichteres Hester Knibbe van wie de bundel Archaïsch de dieren is genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2015. De prijs wordt op 28 januari uitgereikt en bekroont jaarlijks de beste dichtbundel van het voorgaande jaar.
Striptekenaar en illustrator Peter Pontiac (63) is overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek. Al jaren liep Pontiac met het idee rond om een boek over de dood te maken. Door zijn ernstige leverziekte probeerde hij, met de dood op de hielen, dit boek alsnog te voltooien. Onlangs sprak Pointiac in Nooit Meer Slapen over zijn strijd met de dood. We herdenken de 'godfather van de stripunderground' middels dit portret, alsook een reactie van vriend en collega Typex. Verder leest schrijver Philip Huff een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichteres Ellen Deckwitz een van haar favoriete gedichten voor. En vandaag begint het Internationaal Film Festival Rotterdam. Er is dit jaar een Nederlandse film die meedingt naar de Tiger Awards, de belangrijkste prijzen van het festival. Gluckauf is dat, van regisseur Remy van Heugten. Het beklemmende vader-zoon-drama – gesproken in Limburgs dialect - speelt zich af in zijn geboortestreek. Over Gluckauf spreken we met Van Heugten.
donderdag 22 januari
Nasrdin Dchar was de eerste Nederlands-Marokkaanse acteur die een Gouden Kalf won. In zijn inmiddels befaamde dankwoord beklemtoonde hij het belang om te dromen. In de nieuwe speelfilm Tussen 10 en 12 speelt hij één van de twee twee agenten die een familie slecht nieuws moet brengen. Met familieleden op de achterbank lijkt het leven stil te staan, terwijl de wereld doorraast. Dchar is ook te zien in Undercover, een misdaadfilm die a.s. zaterdag op de televisie wordt uitgezonden. Daarin krijgt een politieagente de sleutelrol om een Turkse drugsdealer te ontmaskeren. Nasrdin Dchar is een uur te gast bij Nooit Meer Slapen. En een klein portret van dichter Alfred Schaffer van wie de bundel Mens dier ding is genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2015.
De jarenlange fascinatie van Daan van Golden (1936) voor Brigitte Bardot komt samen in de expositie BB en andere muzen. Door de ogen van de beeldend kunstenaar wordt de Française naar een hoger plan getild in galerie Andriesse-Eyck. Vanwaar deze fascinatie? We vragen het galeriehouder Paul Andriesse en filosoof Dirk van Weelden. En we zijn aanwezig bij de inrichting van de tentoonstelling Beauty of the Beast in Museum Arnhem, waar werk wordt getoond van ontwerpers en kunstenaars, die een verbinding leggen tussen taxidermie (het opzetten van dode dieren), sieraden en beeldende kunst. Verder leest schrijver Philip Huff een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichteres Ellen Deckwitz een van haar favoriete gedichten voor.
vrijdag 23 januari
Gebakken eieren, patat, broodjes en ketchupflessen, Barbiepoppen, knikkers en herfstbladeren. Beeldend kunstenaar Tjalf Sparnaay brengt dit soort triviale onderwerpen in beeld en blaast ze op tot enorm formaat, als donderslagen op het netvlies. Hij borduurt voort op de rijke zeventiende-eeuwse Nederlandse traditie van het stilleven, maar doet dat op eigentijdse wijze. Hij is altijd op zoek naar nieuwe, nog nooit geschilderde beelden. Zo’n vijftig van zijn olieverfschilderijen zijn nu te zien in Museum de Fundatie in Zwolle. Closer is Sparnaays eerste museale presentatie in Nederland. Anton de Goede praat met de fotograaf en schilder. En een klein portret van dichter Peter Verhelst van wie de bundel Wij totale vlam is genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2015.
De uit Turkije afkomstige Kerim Göçmen schrijft over het land van zijn jeugd in de taal van zijn nieuwe vaderland. In de roman Rode Kornoeljes botsen modern en traditioneel Turkije onafwendbaar en hard met elkaar. We gaan langs bij Göçmen. Droomt hij in het Nederlands? Vloekt hij in het Turks? Hoe kan je in een nieuwe taal je eigen wereld beschrijven? En met het album Audacity leverde het Jasper Blom Quartet de vierde CD af in een serie van tien, die ze zich hebben voorgenomen om te maken. Het kwartet bestaat uit hoog aangeschreven en veel gevraagde jazzmuzikanten, en het is in feite een wonder dat ze de agenda’s met elkaar kunnen afstemmen om op te treden. We praten met Blom over zijn muziek en zijn band. Verder leest schrijver Philip Huff nog éénmaal een verhaal voor dat door de actualiteit is geïnspireerd en dichteres Ellen Deckwitz sluit haar mini-bloemlezing af met een van haar favoriete gedichten.