12-16 januari

Regisseur Miriam Kruishoop, journalist en correspondent Thomas Erdbrink, oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, theatermaker Sadettin Kirmiziyüz en actrice Hannah Hoekstra; ze komen deze week uitvoerig aan het woord in Nooit Meer Slapen. Verder besteden we onder meer aandacht aan de nieuwe herfst- en wintercollectie van modeontwerper Claes Iversen en de optredens in Paradiso van de Duitse krautrockband 'Kraftwerk'.

Maandag 12 januari

Greencard Warriors is de eerste Amerikaanse speelfilm van Miriam Kruishoop (Vive Elle, Unter den Palmen). De film kreeg is met ingang van deze week in de Nederlandse bioscopen te zien. Greencard Warriors gaat over het leven van Latijns-Amerikaanse emigranten in de Verenigde Staten. Als de vader van de 14-jarige Angel beslist dat zijn oudste zoon het Amerikaanse leger in moet, in ruil voor een Greencard, kan die zijn jongere broer niet meer beschermen tegen straatbendes. De Nederlandse filmregisseur en scenarioschrijver woont en werkt in de VS. Pieter van der Wielen praat met Miriam Kruishoop, die voor de Nederlandse première van Greencard Warrior even in Nederland is.

Verder praten we met theatermaker Freek Vielen over de voorstelling So it goes. Het verhaal van Billy Pilgrim, zoals opgetekend in het boek Slaughterhouse 5 van Kurt Vonnegut. Freek Vielen vertelt dat verhaal als frontzanger van een vrije-impro jazzband die op voorhand niet weet wat ze gaat spelen, maar gelukkig wel alles weet van o.a. waanzin, tijdreizen en oorlog. Verder leest schrijver Thomas van Aalten een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Daniël Dee een van zijn favoriete gedichten voor. En we gaan het hebben over de Britse schrijfster Hilary Mantel. Eerst kwam ze in de problemen met haar verhaal De aanslag op Margaret Thatcher. Rechts Engeland viel over haar heen. Die woede wordt weer opgewarmd, nu de BBC de radiobewerkingen uitzendt. Maar hoe zit dat in de Nederlandse letteren? We vragen het aan de schrijvers Kees ’t Hart en Joost Vandecasteele.

Dinsdag 13 januari

Komende zondag start de VPRO met de vierdelige serie Onze man in Teheran. Daarin laat correspondent Thomas Erdbrink ons het dagelijks leven zien, voorbij de bekende beelden van fanatieke ayatollahs, gesluierde vrouwen en Amerikabashers. Als een van de weinige overgebleven geaccrediteerde Westerse journalisten werkt hij in het land voor NRC Handelsblad, NOS en The New York Times. Erdbrink kent als geen ander de Iraanse samenleving van binnenuit. Hij woont er al meer dan tien jaar, spreekt vloeiend Perzisch en is getrouwd met een Iraanse fotografe. Pieter van der Wielen praat met hem.

Claes Iversen is één van de modeontwerpers die met zijn nieuwe herfst- en wintercollectie op Amsterdam Fashion Week staat. De modeweek gaat aankomende vrijdag van start. De ontwerper houdt zijn collectie meestal tot de dag van de presentatie geheim, maar Nooit meer Slapen mag alvast een kijkje nemen in zijn atelier aan de Herengracht in Amsterdam. Verder leest schrijver Thomas van Aalten een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Daniël Dee een van zijn favoriete gedichten voor. En we besteden aandacht aan de twitterbot; een robot die automatisch tweets verstuurd en ook antwoordt als je een berichtje naar hem stuurt. Vrij Nederland-journalist Tim de Gier maakte zijn eigen twitterbot, die naar eigen zeggen leuker is dan hijzelf. Wij zochten hem op om te kijken of een computerprogramma poëzie kan produceren?

Woensdag 14 januari

Ineens kende de hele wereld die twee letters: IS, een terreurgroep die midden in de chaos van Irak en Syrië de Islamitische Staat uitriep. Het Westen was overdonderd en greep in, maar IS laat zich niet makkelijk verslaan. Wie zijn deze mensen precies, wat willen ze en waar komen ze vandaan? In IS. Tot alles in staat beschrijft oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen het New York van net na 9/11 en de oorlogen in Irak en Syrië. Als een van de weinige journalisten gaat Melissen nog naar plekken waar een aantal van zijn collega’s is ontvoerd en later onthoofd. Melissen laat zien hoe een vruchtbare voedingsbodem kon ontstaan van waaruit een onbeduidend groepje rebellen uitgroeide tot een van de rijkste en meest meedogenloze terreurbewegingen ooit. Pieter van der Wielen spreekt met Hans Jaap Melissen.

Acht dagen achter elkaar staat de Duitse band Kraftwerk in poptempel Paradiso in Amsterdam. De elektronicaband maakte in 1974 het baanbrekende album Autobahn, en verfijnde daarna het maken van synthesizermuziek voortdurend. Wij spreken over het belang van Kraftwerk voor de muziek met NRC-journaliste Hester Carvalho, die naar drie concerten gaat, en we ontmoeten een fan die naar bijna alle acht gaat. Verder leest schrijver Thomas van Aalten een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Daniël Dee een van zijn favoriete gedichten voor. Ook praten we met Gouden Penseel-winnares Floor Rieder. In 2015 is het 150 jaar geleden dat de eerste druk van Alice in Wonderland verscheen, en Floor Rieder mocht de boeken De avonturen van Alice in Wonderland en in Spiegelland voorzien van nieuwe illustraties.

Donderdag 15 januari

Hollandse Luchten II: Pandgenoten is het tweede deel in een drieluik over de Nederlandse samenleving van vandaag. In het eerste deel verkende theatermaker Sadettin Kirmiziyüz samen met Marjolijn van Heemstra onze geliefde vrijheid van meningsuiting. Ditmaal zoekt hij het letterlijk dicht bij huis. Samen met zijn levenspartner, actrice Saar Vandenberghe, duikt hij in de verhalen van zijn buren, de bewoners van het Voormalig Handelsbladgebouw. In dit pand, waar in 1980 de Kroningsrellen begonnen, wonen Kirmiziyüz en Vandenberghe samen met pandgenoten die verschillen in leeftijd, opleiding, politieke voorkeur, gender en afkomst. Daar probeert het tweetal antwoorden te vinden op vragen als: Hoe is het samen leven de voorbije dertig jaar veranderd? Wat is de erfenis van de idealen van toen? Sadettin Kirmiziyüz is een uur te gast bij Nooit Meer Slapen.

De gages die populaire dj’s vragen, maken de danceindustrie kapot. Dat zei Duncan Stutterheim, oprichter van dance-organisator ID&T, vandaag tijdens een keynote speech op Eurosonic Noorderslag. We spraken hem na afloop van zijn toespraak over geld en liefde. Verder leest schrijver Thomas van Aalten een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Daniël Dee een van zijn favoriete gedichten voor. Ook blikken we vooruit op het festival Writers Unlimited, dat dit weekend in Den Haag plaatsvindt. Toen het festival voor de 20e editie van z'n festival onderdelen programmeerde als: 'zo zijn onze manieren' en 'aanpassen of opzouten', kon het niet vermoeden hoezeer die thema's zouden passen in de actualiteit van het moment. De moorden en gijzelingen in Frankrijk, de ferme stellingname van Aboutaleb in Nieuwsuur; het heeft de discussies over aanpassen of opzouten op scherp gesteld. Met festivaldirecteur Ton van de Langkruis en programmamaakster Hassnae Bouazza praten we over de rol van het festival in het publieke debat: slechts een podium bieden of ook stelling nemen?

Vrijdag 16 januari

Actrice Hannah Hoekstra speelt Judith in de film Sunny side up, een thriller van regisseur Lourens Blok. Het Amsterdamse stel Daan en Judith gaat voor een romantisch weekendje naar de Wadden. Daar blijkt dat er een traditioneel feest wordt gevoerd, waar buitenstaanders niet welkom zijn. Toch besluiten ze te blijven. Hoekstra studeerde in 2010 af aan de Amsterdamse Toneel- en Kleinkunstacademie. Bij het Nationale Toneel speelde ze in Nieuwspoort, De storm en zeer onlangs nog in Tasso. Anton de Goede praat met Hannah Hoekstra over de Telefilm Sunny side up, die a.s. zaterdag op de televisie wordt uitgezonden.

Verder zijn we bij De witte vloed, een voorstelling van regisseur Sarah Moeremans waarin drie jonge vrouwen met hun wildste fantasieën tegen elkaar opbieden. En we spreken met acteur Joop Keesmaat over zijn rol in het toneelstuk Een sneeuw, naar tekst van Willem Jan Otten. Gaat over een verjaardag van een man die niet kan praten. Het is misschien wel zijn laatste verjaardag. Maar daarover praat niemand. En schrijver Thomas van Aalten leest nog eenmaal een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en dichter Daniël Dee sluit de week af met een van zijn favoriete gedichten.