's Middags zwem ik in de Noordzee is de nieuwe bundel van dichter en programmamaker Wim Brands. Deze uitgave bevat naast nieuwe gedichten, ook een openhartige brief aan zijn jongere ik over de moeizame relatie met zijn vader. Brands, die als dichter in 1985 debuteerde, presenteert ook elke zondag Boeken, het boekenprogramma dat gisteren aan het tiende seizoen begon. Pieter van der Wielen ontvangt Wim Brands in de studio.
8-12 september
Dichter en programmamaker Wim Brands, regisseur Saskia Diesing, schrijfster Mariët Meester, regisseur Tallulah Schwab en schrijfster Emma Curvers zijn te gast in de studio. Verder o.a. aandacht voor de dichtbundel 'Voor Alles' van Joost Zwagerman en de documentaire 'Schorem' van regisseur Martijn Nijboer.
maandag 8 september
Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen wordt verbouwd en leent daarom dit jaar in drie etappes zijn topstukken uit aan het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. De derde tentoonstelling is gewijd aan de Vlaamse Primitieven: Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en hun tijdgenoten. We spreken met samensteller en conservator Katharina van Cauteren over de tentoonstelling. Verder praten we met schrijfster en illustrator Mylo Freeman op een voorleesochtend voor peuters in de bibliotheek te Duivendrecht. Ze is één van de weinigen in Nederland die kinderboeken maakt waarin de hoofdpersonen diverse etnische achtergronden hebben. De discussies over zwarte piet zijn de inspiratie voor haar nieuwste boek. Ook schrijft Daniël Dee deze week een verhaal dat door het nieuws is geïnspireerd en correspondent Katy Sherriff bericht vanuit São Paulo over capoeira (een spel, vaak omschreven als een Braziliaanse vecht-dans).
dinsdag 9 september
De speelfilm Nena speelt zich af in de zomer van 1989. De muur wankelt en Europa wacht in spanning af wat de herfst zal brengen. Als de zestienjarige Nena wordt geconfronteerd met een zelfmoordpoging van haar invalide vader is ze tot op het bot gekwetst door zijn doodswens. Tegelijkertijd wordt ze voor het eerst van haar leven hevig verliefd op de pitcher van het honkbalteam. Maar terwijl ze haar eigen levenslust ontdekt beseft ze dat het bestaan voor haar vader steeds uitzichtlozer wordt. Pieter van der Wielen praat met Saskia Diesing, de regisseur van de film.
Bertus en Leen begonnen barbiershop Schorem Haarsnijder & Barbier uit een passie voor het eeuwenoude, uitstervende barbiersvak. Hun winkel groeide echter uit tot een hype, waardoor mannen vanuit het hele land naar Rotterdam komen om zich te laten 'scheren en snijden'. Wij praten met regisseur Martijn Nijboer over de korte documentaire Schorem. Het nieuwe boek van de Britse filosoof Julian Baggini, Deugden van de Tafel, geeft een overzicht van 23 deugden die je kan of misschien wel moet nastreven als je voedsel koopt, bereidt, eet of laat staan. De opdracht van het boek is van de Franse kok Auguste Escoffier: Als je weet hoe je moet eten, weet je ook hoe je moet leven. Wij bespreken Deugden van de Tafel met culinair journalisten Hiske Versprille en Janneke Vreugdenhil; en met worstenmaker Samuel Levie van Food Cabinet. En Daniël Dee leest een zelfgeschreven verhaal dat is gebaseerd op de actualiteit.
woensdag 10 september
Hollands Siberië, zo werd de gevangeniskolonie Veenhuizen in vroeger tijden ook wel genoemd. Schrijfster Mariët Meester woonde tijdelijk weer in het Drentse dorp, waar ze ook haar jeugd doorbracht. In de leegstaande pastorie deed ze onderzoek voor haar nieuwe boek Hollands Siberië. Daarin voert ze de franciscaan Peter Pex op, die in 1936 naar Veenhuizen wordt gestuurd, waar eerder geen enkele pastoor het heeft kunnen uithouden. Vol vuur begint hij aan zijn taak en probeert tegelijkertijd het hiërarchisch georganiseerde justitiedorp te doorgronden. En hij begint een geheime liefdesrelatie, die steeds ingrijpender en gecompliceerder wordt. Pieter van der Wielen praat met Mariët Meester over haar nieuwe roman.
Op het strand van Ritthem ontplofte op 23 september 2011 een caisson. Zou het een oefening voor een terroristische aanslag zijn? In het tweede uur praten we met filmmaker Patrick Bisschops over De bommenlegger van Ritthem, een documentaire over het persoonlijke drama van de familie den Heijer die onterecht werden beschuldigd van een bomexplosie op het strand van Ritthem. Verder leest dichter Daniël Dee een verhaal naar aanleiding van iets dat er in de wereld is gebeurd. En waarom lijken Nederlandse interieurs zo op elkaar? Interieurfotograaf Marrigje de Maar heeft niks met de plaatjes op Funda. Zelf fotografeerde ze huizen in vele landen, want 'interieurs vertellen verhalen over mensen'. Met De Maar praten we over het opvallende gebrek aan variatie op Nederlandse huizensites.
donderdag 11 september
Vrijdag opent Film by the Sea, het jaarlijkse filmfestival voor film en boek in Vlissingen, met de wereldpremière van Dorsvloer vol confetti van regisseur Tallulah Schwab naar de gelijknamige roman van schrijfster Franca Treur. Dorsvloer vol confetti vertelt het verhaal van de jonge Katelijne. Ze groeit op in Zeeland, in een streng christelijk milieu met zes broers en ouders. Als meisje moet ze al het huishoudelijke werk opknappen. Katelijne probeert aan het benauwde leven van het gezin te ontsnappen. Pieter van der Wielen praat met regisseur Tallulah Schwab over de verfilming van het boek.
Het is bijna vijf jaar geleden dat Joost Zwagerman een bundel met nieuwe gedichten publiceerde. Binnenkort verschijnt Voor alles. Hierin legt de dichter en schrijver verbanden tussen kunstwerken en persoonlijke geschiedenissen van hemzelf en familieleden. Nooit meer Slapen ontmoet Zwagerman bij zijn uitgeverij in Amsterdam. Ook gaan we naar de tentoonstelling Voetbal Halleluja!, wat de overeenkomsten tussen religie en voetbal laat zien. Wij bekijken samen met ex-priester Stefan van Dierendonck de tentoonstelling in het Amsterdam Museum. En dichter Daniël Dee leest een verhaal voor dat is gebasseerd op de actualiteit.
vrijdag 12 september
In de roman Iedereen kan schilderen probeert de twintigjarige Iris vrede te vinden met een gezinsleven waarin haar vader alle aandacht opeist. Hans, de vader van Iris, lijdt aan depressies, psychoses, koopziekte, hypochondrie, vernielzucht en suïcidale neigingen. De overige gezinsleden lijden aan Hans. Ze gaan veelvuldig in therapie, afzonderlijk en samen, tot iedereen aan zijn eigen geestelijke gezondheid begint te twijfelen. Met de moed der wanhoop blijven ze geloven in de beloofde verbetering. Maar na de zoveelste vernedering is de maat vol. Anton de Goede praat met filosofe Emma Curvers over haar debuutroman.
150 jaar nadat de schilder Eduard Manet naar Zaltbommel kwam om te trouwen met Suzanne Leenhoff, vertelt beeldend kunstenaar en kunsthistoricus Ton van Kempen het onwaarschijnlijke verhaal van hun liefde, hun huwelijk en haar gesjoemel en bedrog na de dood van Manet. Verder reageert dichter Daniël Dee nog eenmaal op het nieuws en gidst Ilse van der Velden ons door het aanbod van televisieseries. Verder zijn we aanwezig bij De kunst van het sterven, een speciale middag tijdens het Theater Festival, alwaar verschillende acteurs sterfscènes spelen. Aanleiding is de dood van de Jordaanse acteur Mahmud al-Sawalka, die dit voorjaar stierf tijdens het spelen van een sterfscène.