Waarom oorlog? Een vraag die nu opnieuw zeer actueel is. De culturele denktank het Nexus Instituut buigt zich erover op de conferentie War and Peace ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan. Met als sprekers onder meer de Amerikaanse politicus Paul Wolfowitz en de Oekraïense Ruslandkenner Lilia Shevtsova. Oprichter en directeur van het Nexus Instituut is Rob Riemen. Hij is cultureel filosoof en schrijver van Adel van de geest. Een vergeten ideaal (2009) en De eeuwige terugkeer van het fascisme (2010). Pieter van der Wielen praat met hem over oorlog en vrede en meer. En van de eenentwintig dichters die aanstaande zaterdag tijdens de Nacht van de Poëzie gaan voordragen, praten er deze week vijf over het begin van hun schrijfwerk, de obstakels waar ze tegenaan lopen, en de Nacht. Vandaag: Bart Chabot.
15-19 september
Schrijver en filosoof Rob Riemen, schrijver Philip Huff, schrijfster en dichteres Florence Tonk, schrijver Kees 't Hart en fotograaf Jeroen Robert Kramer zijn deze week te gast in de studio. Verder lopen we dagelijks vooruit op De nacht van de poëzie, die a.s. zaterdag in Utrecht plaatsvindt, en besteden we o.a. aandacht aan het Willem Wilmink Festival.
maandag 15 september
De afgelopen tien jaar zijn er honderden openbare bibliotheken gesloten in Nederland. Maar er komen ook particuliere initiatieven bij. Belinda en Theo Augustinus zijn een boeken uitleen gestart in de gang en woonkamer van hun rijtjeshuis. We gaan naar Venlo om het Limburgs echtpaar te spreken en hun bibliotheek te zien. Ook schrijft Gustaaf Peek deze week een verhaal dat door het nieuws is geïnspireerd. En met dichter Erik Jan Harmens praten we over de gedichten van Martijn Teerlinck, die nu - negen maanden na zijn dood - postuum zijn verschenen in de bundel Ademgebed. Teerlinck, die ook de muzikant was die in 2013 het album Child of Lov uitbracht, overleed aan complicaties die optraden bij een operatie aan zijn aorta.
dinsdag 16 september
De roman Boek van de doden gaat over een generatie die geleerd heeft te streven naar een maximum aan aandacht en likes en naar een minimum aan verplichtingen of idealen. Hoofdfiguur in het boek is Felix Post, die nog net geen dertig is. Zijn vrienden zijn druk bezig met hun baan, terwijl zijn eigen werk juist stagneert. Op die windstille plek tussen de studententijd en het gebonden leven met loopbaan, hypotheek en gezin, ervaart hij niets anders dan leegte. Pieter van der Wielen praat met schrijver Philip Huff over zijn generatieroman. En van de eenentwintig dichters die aanstaande zaterdag tijdens de Nacht van de Poëzie gaan voordragen, praten er deze week vijf over het begin van hun schrijfwerk, de obstakels waar ze tegenaan lopen, en de Nacht. Vandaag: Kira Wuck .
Het Willem Wilmink Festival eert in Enschede het werk van dichter en liedjesschrijver Willem Wilmink. Zijn nalatenschap inspireert ook elf jaar na zijn dood nog veel mensen. Eén daarvan is singer-songwriter Roos Rebergen van de band Roosbeef. We spraken met haar. Gustaaf Peek leest een zelfgeschreven verhaal dat is gebaseerd op de actualiteit. En we doen verslag van Happy Industry, een tijdelijk industriegebied in Rotterdam, waar kunstenaars gedurende drie dagen met industriële productieprocessen experimenteerden. Middels gieten, smelten en smeden werden er beelden gemaakt van gerecyclede metalen uit het huisvuil van de Rotterdammer. Met beeldend kunstenaar en initiatiefnemer Joep van Lieshout praten we over zijn pleidooi voor een nieuwe Industriële Revolutie.
woensdag 17 september
Op 20 september keert de Nacht van de Poëzie terug naar de plek waar hij hoort: de Grote Zaal van het vernieuwde TivoliVredenburg. Thuis in de zaal van architect Hertzberger, waar Leo Vroman (1915-2014) ooit over dichtte: ‘Nooit zal ik de achthoekigheid bereiken / waar jullie mij vanavond mee bekijken.’ Eén van de optredende dichters tijdens de 32ste Nacht van de Poëzie is schrijfster en dichteres Florence Tonk. Ze publiceerde de roman Blijf bij ons (2010) en de dichtbundels Anders komen de wolven (2006) en Rijgen (2013). Pieter van der Wielen blikt met Florence Tonk vooruit op de komende editie van de Nacht van de Poëzie. En van de eenentwintig dichters die aanstaande zaterdag tijdens de Nacht van de Poëzie gaan voordragen, praten er deze week vijf over het begin van hun schrijfwerk, de obstakels waar ze tegenaan lopen, en de Nacht. Vandaag: Menno Wigman.
Van blozend roze en jubelend geel, tot knallend blauw en somber zwart. Wanneer je voor de immense doeken van de Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko (1903-1970) staat, voel je hoe je zijn wereld ingezogen wordt. We maken een rondgang door het Gemeentemuseum in Den Haag, waar op dit moment de eerste Nederlandse Rothko tentoonstelling sinds 40 jaar wordt ingericht. Ook praten we met de documentairemaakster Rozemyn Afman over Hollywood Banker. Dat was de bijnaam van haar vader Frans Afman. Door een nieuw financieringssysteem stond hij in de jaren tachtig aan de wieg van bijna honderd films, waaronder Platoon, Dances with Wolves en Basic Instinct. Maar daarna ging het mis... Verder leest schrijver Gustaaf Peek een verhaal naar aanleiding van iets dat er in de wereld is gebeurd.
donderdag 18 september
Kees 't Hart schrijft verhalend proza, poëzie, essays en kritieken. Zijn nieuwe roman Teatro Olimpico gaat over twee Haagse theatermakers. Zij worden uitgenodigd om een toneelstuk te produceren voor het fameuze Teatro Olimpico in Vicenza. Maar er ontstaan bijzonder veel problemen en het is kort dag. Ze belanden in een onoverzichtelijke wereld van Italiaanse regisseurs acteurs en geldschieters. Toch proberen ze hun plannen overeind te houden want een voorstelling in dit wereldberoemde theater is het hoogst bereikbare. Daar moet álles voor wijken. Pieter van der Wielen praat met schrijver Kees ’t Hart over zijn nieuwe roman. En van de eenentwintig dichters die aanstaande zaterdag tijdens de Nacht van de Poëzie gaan voordragen, praten er deze week vijf over het begin van hun schrijfwerk, de obstakels waar ze tegenaan lopen, en de Nacht. Vandaag: Els Moors.
Deze zomer werd gedomineerd door nieuws over Gaza, Syrië, IS, Oekraïne, Ebola, Boko Haram, etc. Wat zou kunst in deze boze wereld kunnen of moeten doen? We vragen het aan de Iranese verhalenverteller Sahand Sahebdivani. Verder leest Gustaaf Peek een verhaal dat door het nieuws is geïnspireerd. En we gaan langs bij fotograaf Eddo Hartmann. Hij fotografeert locaties in de Verenigde Staten die in de jaren '50 en '60 een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van nucleaire wapens. De serie Half Life is te bekijken op fotografiebeurs Unseen. Dit internationale fotografiefestival start aankomende donderdag.
vrijdag 19 september
Vanaf 2000 registreerde fotograaf Jeroen Kramer conflictgebieden in Midden-Oosten en Afrika. Hij liep door zijn werk een oorlogstrauma op en koos in de afgelopen jaren voor een nieuw leven. Hij stelt zijn gehele oorlogsoeuvre – onder andere gemaakt in opdracht van New York Times en Vanity Fair - nu ter beschikking van een goed doel. De opbrengst komt ten goede aan de instandhouding van AAP-Lab (Amsterdam Analogue Printing). Anton de Goede praat met de fotograaf, die momenteel in Libanon woont en werkt. En van de eenentwintig dichters die aanstaande zaterdag tijdens de Nacht van de Poëzie gaan voordragen, praten er deze week vijf over het begin van hun schrijfwerk, de obstakels waar ze tegenaan lopen, en de Nacht. Vandaag: Marjolijn van Heemstra.
Tasso is een excentrieke kunstenaar, die door de rijke en succesvolle Alfonso in huis wordt gehaald, om er goede sier mee te maken. Alles wordt gedaan om hem tot grote hoogtes te laten stijgen, maar hij kan zichzelf niet handhaven tussen de 'verstandige' mensen. Wat is beter, leven in vrijheid en passie of in redelijkheid en regelmaat? De Duitse schrijver en filosoof Goethe schreef Tasso in 1787, en het Nationaal Toneel brengt het nu op de planken. We ontmoeten hoofdrolspeler Joris Smit, een jonge acteur die sinds vorig seizoen aan het Haagse gezelschap is verbonden. Verder reageert schrijver Gustaaf Peek nog eenmaal op het nieuws. En komende zaterdag opent in het Tilburgse museum De Pont de tentoonstelling Unseen met werk van Willie Doherty. De fotograaf en videokunstenaar legt al dertig jaar ‘besmette’ plekken in Noord-Ierland vast. We lopen met Doherty door zijn geboortestad Derry. Wat doe je met de pijn en trauma’s uit het recente verleden als er na een gewelddadig conflict eindelijk vrede wordt gesloten?