Het is vijf jaar geleden dat Het diner van Herman Koch verscheen. Het boek is verkocht aan 37 landen, van Rusland tot Amerika, van Bulgarije tot Ethiopië. Terwijl de roman al een Italiaanse en Nederlandse verfilming kent, werkt de Australische actrice Cate Blanchett momenteel aan een Engelstalige versie. Na 20 jaar voor de camera te hebben gestaan, maakt Blanchett met Het diner haar regiedebuut. Koch zelf publiceerde intussen een nieuwe roman, Geachte heer M., waarin hij de schrijverswereld en het onderwijs op de korrel neemt. Pieter van der Wielen praat met schrijver en acteur Herman Koch.
22-26 december
Deze week te gast in de studio: schrijver Herman Koch, journalistiek fenomeen Jan Mulder, schrijver Lodewijk van Oord, schrijver en opiniemaker Leon de Winter en programmamaker, beeldend kunstenaar en toneelschrijver Wim T. Schippers.
maandag 22 december
Verhalenverteller en acteur Mark Zijlstra was op zijn 16e al op zee, als Noordzeevisser. De afgelopen jaren deed hij als schipper het mooie, maar feitelijk onmogelijke werk dat geen einde kent: het baggeren van waddengeulen. We varen met hem mee op zoek naar wat de zee doet met een verhalenverteller. Verder praten we met grafisch ontwerper Richard Sluijs over zijn boek ‘The Complete Lexicon of Crisis Related Suicides’, waarin de pijnlijke gevolgen van de economische crisis zijn opgetekend. Vijf jaar geleden begon bij met het verzamelen van verhalen. Aanvankelijk deed hij dit als relatieve buitenstaander, tot het noodlot op dramatische wijze ook zijn eigen familie trof. En Nooit meer slapen vroeg tien schrijvers om een verhaal te maken dat zich afspeelt tijdens kerst, of in de donkere dagen daarvoor. Vandaag het kerstverhaal van schrijver Ivo Victoria.
dinsdag 23 december
Voordat Jan Mulder een journalistiek fenomeen werd, was hij profvoetballer bij Ajax en Anderlecht. In zijn boek Tot u spreekt Jan Mulder blikt de voormalige spits terug op zijn voetballeven: hij beschrijft de mensen die hem hebben ontroerd, geraakt, geërgerd. Nederlanders en Belgen, coaches en spelers, verdedigers en spitsen. Het boek omspant vijftig jaar voetbalgeschiedenis, maar Mulder verhaalt ook over zijn eigen leven als speler, schrijver en analist. Over de magie van het spel, over trainers die het voetbal in de Lage Landen geen goed doen, over analisten die het voetbal moeten redden. Pieter van der Wielen ontvangt Jan Mulder in de studio.
De uit Sierra Leone afkomstige Nederlandse schrijver Babah Tarawally heeft de afgelopen maanden in angst geleefd voor het ebola-virus. Voor Zam Magazine houdt hij een dagboek bij. En de Liberiaans-Nederlandse schrijver Vamba Sherif belt dagelijks met zijn familie in Liberia, waar de angst voor ebola de mensen verlamt. Wij praten met beide schrijvers over de angst en machteloosheid. Verder besteden aandacht aan de voorstelling Stand Up, Lie Down. Vijf homo’s denken dat ze leuk moeten zijn, zo beschrijven de makers hun productie. Ze treden op als stand-up comedians, maar ze zijn nogal ambivalent in hun verhaal. Niet in de laatste plaats door de toch wat benauwende kijk van de maatschappij op hun geaardheid. Wij spreken met de makers. En Nooit Meer Slapen vroeg tien schrijvers om een verhaal te maken dat zich afspeelt tijdens kerst, of in de donkere dagen daarvoor. Vandaag het kerstverhaal van dichteres en schrijfster Ester Naomi Perquin.
woensdag 24 december
Schrijver Lodewijk van Oord woont al het grootste deel van zijn leven in het buitenland. Hij werd geboren in Madrid, studeerde in Leiden en Utrecht, en doceerde Geschiedenis van het Midden-Oosten en Conflictstudies in een twaalfde-eeuws kasteel op de kliffen van Wales. In 2010 verruilde hij Wales voor Swaziland, waar hij onderwijsdirecteur werd aan de eerste en lange tijd enige multiraciale school in Afrika. Sinds 2014 woont en werkt hij in het Italiaanse dorpje Duino, nabij Triëst. Onlangs debuteerde Van Oord met de roman Albrecht en wij, waarin een dierentuin met teruglopende bezoekersaantallen worstelt. Het boek gaat over de vraag: hoe verhoudt de mens zich tot het dier? Pieter van der Wielen praat met Lodewijk van Oord.
Tekenaar Siegfried Woldhek, maker van de fameuze psychologische portretten die regelmatig in NRC Handelsblad en Vrij Nederland verschijnen, stelt tentoon. In Slot Zeist zijn - naast veel gepubliceerd werk - ook nooit eerder vertoonde tekeningen te zien. Nooit meer slapen ging langs bij Siegfried Woldhek om de methode achter het meesterschap te achterhalen. Ook gingen we naar Kerst met Kaak XL, de kerstvoorstelling van het Amsterdamse muziektheatergezelschap Circus Treurdier. De voorstelling is een aaneenschakeling van melancholische liedjes en absurdistische sketches. Sinds de oprichting van Circus Treurdier in 2008 maakt dit gezelschap ieder jaar een speciale voorstelling rondom kerst. We praatte met Circus Treurdier-oprichter Thomas Spijkerman, en regisseur Joost van Hezik over onder andere dát wat het muziektheatergezelschap met kerst heeft. En Nooit Meer Slapen vroeg tien schrijvers om een verhaal te maken dat zich afspeelt tijdens kerst, of in de donkere dagen daarvoor. Vandaag het kerstverhaal van schrijver Walter van den Berg.
donderdag 25 december
Leon de Winter is schrijver van een groot aantal zeer succesvolle romans waarvan er een aantal werden verfilmd. Daarnaast publiceert hij regelmatig opinieartikelen waarin hij zich uitspreekt over politiek-maatschappelijke kwesties aangaande Israël, Palestina, de islam en het Westen. Maar ook over kleinere kwesties. Zo noemde hij Badr Hari ‘een parel voor de samenleving’ en nam hij het op voor vastgoedfraudeur Jan van Vlijmen en de geplaagde ex-strafpleiter Bram Moszkowicz. Wat drijft schrijver Leon de Winter? Pieter van der Wielen praat met hem.
Het Kerstverhaal is niet alleen in de Bijbel terug te vinden. Ook in de Koran treffen we Jezus in de stal aan. Hafid Bouazza heeft het verhaal nu vertaald, samen met middeleeuwse gedichten die vertellen van de Arabische winter. Nooit Meer Slapen zocht Bouazza op om te praten over kerst, sneeuw en baby Jezus. Verder gaan we op zoek naar het geheim van de Louis Vuitton tas. 160 jaar geleden begon Louis Vuitton als tassenontwerper het illustere modemerk. Nu horen de tassen met het bekende logo LV tot de meest vervalste ter wereld. En Nooit Meer Slapen vroeg tien schrijvers om een verhaal te maken dat zich afspeelt tijdens kerst, of in de donkere dagen daarvoor. Vandaag het kerstverhaal van de Vlaamse schrijfster Saskia de Coster.
vrijdag 26 december
Hoogwater voorheen laagwater is de nieuwe theatertekst die Wim T. Schippers voor het muziektheaterensemble Veenfabriek schreef. Samen met hun acteurs en muzikanten betreedt hij het podium om in de hoedanigheid van pianist, toneelknecht en dirigent van een plaatselijk amateurkoor zijn opwachting te maken. Geheel ‘Schipperiaans’ gaat dit gepaard met onverwachte gebeurtenissen en personages die allemaal zo hun eigen kijk op de dingen hebben. Reagerend op elkaars impulsen om de boel onder controle te krijgen, lopen de misverstanden juist daardoor regelmatig hoog op. Anton de Goede ontvangt Wim T. Schippers in de studio.
Zelden eindigde een televisieserie zo grof en huiveringwekkend als het derde seizoen van Homeland. Begin januari zendt BNN de nieuwe, 4e reeks uit, waarin CIA-agente Carrie Mathison in Pakistan verzeild raakt. In de Arabische wereld is veel kritiek op stereotype beelden in de van oorsprong Israëlische serie. Tegelijkertijd geeft de serie ook een goed inzicht in de werkwijze van Amerika sinds de 'oorlog tegen het terrorisme'. Wij praten daarom met arabiste, publicist en ex-diplomaat Petra Stienen. En vanwege het grote succes van De Verleiders, behandelen we de première van de derde voorstelling, getiteld Door de bank genomen. George van Houts, Leopold Witte, Pierre Bokma, Tom de Ket en Victor Löw gaan deze keer los op de bankensector. En Nooit Meer Slapen vroeg tien schrijvers om een verhaal te maken dat zich afspeelt tijdens kerst, of in de donkere dagen daarvoor. Vandaag het laatste kerstverhaal van de reeks, dat werd geschreven door schrijver Philip Huff.