Ellen Ombre is een Nederlands schrijfster van Surinaamse afkomst. Zij kwam in 1961 naar Nederland en werkte aanvankelijk als medisch-wetenschappelijk werkster bij een huisartsenpraktijk. In 1992 maakte zij haar schrijversdebuut met de verhalenbundel Maalstroom. Een belangrijk motief in haar verhalen is de verplaatsing: wat gebeurt er wanneer iemand van de ene cultuur terechtkomt in een fundamenteel andere. Zo ook in haar nieuwe roman Erfgoed, waarin de hoofdpersonage zich bewust wordt van het uit wanhoop aangegane avontuur van haar moeder destijds - die alles in Suriname achterliet en een dappere keuze maakte voor vrijheid. Anton de Goede spreekt met Ellen Ombre over haar nieuwe boek.
15-19 december
Te gast in de studio zijn schrijfster Ellen Ombre, operaregisseur Floris Visser, schilder en beeldhouwer Arie Schippers, acteur Hans Kesting en scenarioschrijver Simon de Waal. Verder besteden we o.a. aandacht aan de documentaire 'Deal With It', de tentoonstelling 'Jean Desmets droomfabriek' en de hardvochtige komedie 'As you like it' van Het Nationale Toneel.
Maandag 15 december
Verder besteden we aandacht aan stripjournalistiek. De tekenaar als verslaggever. Een expositie in het Persmuseum geeft een overzicht van wat er in binnen- en buitenland gebeurt op het gebied van getekende verslaggeving. Verder gaan we met schrijvers Gustaaf Peek en Carolina Trujillo naar het Marineterrein in het centrum van Amsterdam. Zij (en drie andere schrijvers) schreven een fictief verhaal over het terrein, dat volgend jaar voor het eerst een publieke functie krijgt. En Nooit Meer Slapen vroeg tien schrijvers om een verhaal te maken dat zich afspeelt tijdens kerst, of in de donkere dagen daarvoor. Vandaag het kerstverhaal van schrijfster Maartje Wortel.
Dinsdag 16 december
In rap tempo profileert Floris Visser zich als een van de succesvolste operaregisseurs uit ons land. Dit seizoen is hij internationaal doorgebroken, met Così fan tutte aan de Bolshoi Opera en met Puccini’s La bohème in Duitsland. Komend seizoen gaat Owen Wingrave voor Opera Trionfo in reprise, regisseert hij Janáčeks Jenůfa voor de Staatsoper Hannover, is Così fan tutte opnieuw in Moskou te zien en ensceneert hij Glucks Orphée et Eurydice voor de Nederlandse Reisopera. Kortom, er wordt nogal wat van hem gevraagd. Pieter van der Wielen praat met Floris Visser.
In de documentaire Deal with it schetst Shamira Raphaëla een persoonlijk portret van haar familie. Haar leven als succesvol televisieregisseur staat in schril contrast met dat van haar drugsdealende, heroïneverslaafde vader en broer, die het maar niet lukt om op het rechte pad te blijven. De documentaire is deze week op televisie te zien, met Raphaëla blikken we vooruit. Verder besteden we aandacht aan The Pirate Bay. De politieklopjacht op de mensen achter de downloadsite bereikte vorige week zijn hoogtepunt: de site is offline na een inval van de Zweedse politie. We praten over de gevelde reus met Tonie van Ringelestijn, die de zaak voor het tijdschrijft Bright heeft gevolgd. En Nooit Meer Slapen vroeg tien schrijvers om een verhaal te maken dat zich afspeelt tijdens kerst, of in de donkere dagen daarvoor. Vandaag het kerstverhaal van schrijver Robert Wellagen.
Woensdag 17 december
Arie Schippers is schilder en beeldhouwer. Hij werkt zowel naar de waarneming als uit de verbeelding. In de afgelopen veertig jaar heeft dat tot een omvangrijk oeuvre geleid. Zo maakte hij – onder veel meer – een reeks gebeeldhouwde imaginaire portretten, een groep grote geschilderde figuurstukken naar de fantasie en plein air-schilderijen van Nederland omstreeks de eeuwwisseling, met tankstations, meubelboulevards en auto’s die in het landschap zijn geparkeerd zoals vrouwenschoenen soms uitgeschopt op een vloer liggen. Bijna alle verschillende vertakkingen van dat oeuvre zijn te herleiden tot Schippers' werk op papier. In de tekeningen ontstaat al het andere werk. Pieter van der Wielen praat met Arie Schippers, wiens werk op papier nu is samengebracht in de Fondation Custodia in Parijs en in het boek Tussen notitie en droom.
Wat aan kunst of voorwerpen in musea getoond wordt aan publiek, is vaak maar een heel klein percentage van de hele collectie. De rest is opgeslagen in depots. Stichting Onterfd Goed in Den Bosch helpt musea bij het 'ontzamelen'. Voor de afgestoten werken zoekt de stichting een nieuwe bestemming. In de oude fabriekshal krijgen we een ronleiding van Dieuwertje Wijsmuller, directeur van Onterfd Goed. Verder besteden we aandacht aan de tentoonstelling Jean Desmets droomfabriek in EYE. Jean Desmet was in de jaren 1907–1916 een pionier van het Nederlandse bioscoopbedrijf. De tentoonstelling is een hommage aan hem, maar vooral ook aan de films die hij vertoonde. En Nooit Meer Slapen vroeg tien schrijvers om een verhaal te maken dat zich afspeelt tijdens kerst, of in de donkere dagen daarvoor. Vandaag het kerstverhaal van schrijfster Niña Weijers.
Donderdag 18 december
Hans Kesting speelt sinds 1987 bij Toneelgroep Amsterdam. Momenteel is hij te zien in de voorstelling Maria Stuart, een toneeltekst van Friedrich von Schiller (1759-1805) en in een regie van Ivo van Hove. Een koninginnendrama waarin twee legendarische vorstinnen uit de Europese geschiedenis elkaar naar het leven staan: Elizabeth I van Engeland en de katholieke Maria Stuart van Schotland. Maria Stuart is een portret van twee vrouwen, gevangen in het keurslijf van hun politieke rol. Pieter van der Wielen praat met acteur Hans Kesting, die naast zijn toneelwerk bekend is van tv-programma’s als Circus Pavlov en De Hans Kesting Show.
Anton Valens is bekend als schrijver van onder meer de boeken Meester in de hygiëne, Vis en Het Boek Ont. Maar voordat hij ging schrijven was hij schilder. Nu stelt hij voor het eerst in vele jaren zijn schilderijen weer tentoon. Wij bezochten samen met Valens de expositie in het Rosa Spierhuis in Laren. En Nooit Meer Slapen vroeg tien schrijvers om een verhaal te maken dat zich afspeelt tijdens kerst, of in de donkere dagen daarvoor. Vandaag het kerstverhaal van de Vlaamse schrijver Yves Petry. Ook besteden we aandacht aan de eerste professionele film van YouTube-fenomeen Bardo Ellens.
Vrijdag 19 december
Sinds 1986 is Simon de Waal rechercheur in de binnenstad van Amsterdam, met als specialiteit zware misdrijven. Begin jaren negentig werd hij gevraagd als adviseur voor bij een speelfilm. Sindsdien is De Waal een van Nederlands meest succesvolle scenarioschrijvers: hij schreef voor series als Baantjer en het vernieuwde Grijpstra & De Gier en was auteur van de film Lek - waarvoor hij een Gouden Kalf won voor het beste scenario. Ook schreef hij mee aan het scenario van de politieserie Noord/Zuid, welke vanaf januari op de televisie is te zien. Anton de Goede ontvangt Simon de Waal in de studio.
Helga Ruebsamen gaf jaren geleden een aantal workshops schrijven in de strafgevangenis van Scheveningen. Een van de cursisten was Ferdi E. Dat is te lezen in haar nieuwe bundel Ruimschoots de tijd. Nooit Meer Slapen trok naar Scheveningen voor een gesprek met de schrijfster. Verder praten we met regisseur Theu Boermans over As you like it van Het Nationale Toneel. In de hardvochtige komedie spelen en oefenen mensen vol overgave met valse en echte liefde, met hun dromen, verlangens en de verloren illusies daarvan. Hun worsteling met het leven is in onze dolgedraaide samenleving heel herkenbaar. En Nooit Meer Slapen vroeg tien schrijvers om een verhaal te maken dat zich afspeelt tijdens kerst, of in de donkere dagen daarvoor. Vandaag het kerstverhaal van schrijfster Alma Mathijsen.