De film was de grote winnaar van de Gouden Kalveren, die begin oktober werden uitgereikt op het Nederlands Film Festival: Aanmodderfakker. De tragikomedie van regisseur Michiel ten Horn, die vanaf donderdag in de bioscoop is te zien, gaat over de 32-jarige nietsnut van een student Thijs, die nog altijd op de zak van zijn ouders teert en niks met zijn leven doet. Als hij het veel jongere zusje van zijn zwager ontmoet, krijgt hij een kans om zijn leven wellicht een nieuwe wending te geven. Pieter van der Wielen praat met acteur Gijs Naber, die een Gouden Kalf kreeg voor zijn hoofdrol in Aanmodderfakker. Naber is vast verbonden aan het RoTheater, en duikt geregeld op in films en televisieseries.
3 - 7 november
Acteur Gijs Naber, scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm, voormalig disc jockey Jaap Boots, programmamaker, rapper èn cabaretier Ali B en dichter, essayist Piet Gerbrandy; deze week zijn ze te gast in Nooit Meer Slapen. Verder o.a. aandacht voor de film 'Interstellar' en de theatervoorstellingen 'Door de bank genomen' en 'Blauwdruk voor een nog beter leven'.
maandag 3 november
Sinds de annexatie van de Krim door Rusland, is de term Koude Oorlog weer actueel. Tijdens een Cineblend-avond wordt gediscussieerd door filmmakers over propaganda over en weer. Ook de Russische gemeenschap in Nederland blijkt ernstig verdeeld. We spreken met documentairemakers Masha Novikova en Oksana Maksimchuk. En er is een reactie van Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS nieuws. Verder leest schrijver Erik Lindner een tekst voor die op de actualiteit is geïnspireerd. En met taalkundige Jan Stroop praten we over de taal van alledag. Waar komende de woorden en uitdrukkingen vandaan die we dagelijks gebruiken? Stroop schrijft niemand de wet voor, want, zo wil zijn lijfspreuk: 'Wat niet kan, kun je niet zeggen en wat je kunt zeggen, dat kan dus gewoon.'
dinsdag 4 november
Komende zondag begint het tweede seizoen van A'DAM - E.V.A. (Amsterdam en vele anderen), onder regie van Norbert ter Hall en scenario van Robert Alberdingk Thijm. Het vervolg van de dramaserie, die uit acht afleveringen bestaat, is wekelijks te zien op NPO3. In het eerste seizoen maakte we kennis met de schuchtere Adam de Heer die rechtstreeks uit de Zeeuwse klei in het turbulente Amsterdam kwam wonen en halsoverkop verliefd werd op zijn sprankelende buurvrouw, de vrijgevochten Eva van Amstel. In de komende afleveringen moeten ze over hun relatiebreuk en vertrouwenscrisis heen zien te komen. Bovendien wacht hun de verantwoordelijkheid van het ouderschap. Pieter van der Wielen praat met scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm.
De komedies van De verleiders veroverden Nederland met uitverkochte zalen, lovende recensies en diverse prijzen. Binnenkort is de première van de derde voorstelling, getiteld: Door de bank genomen. George van Houts, Leopold Witte, Pierre Bokma, Tom de Ket en Victor Löw gaan deze keer los op de bankensector. We ontmoeten de cast bij een try out in theater Figi in Zeist. Verder becommentarieert schrijver Erik Lindner het nieuws met een kort verhaal. En Interstellar is de nieuwe film van regisseur Christopher Nolan, de man verantwoordelijk voor als Batman Begins en Inception. Met Interstellar heeft Nolan zijn ambities ruim baan gegeven, 5 dimensionale beelden, nooit eerder vormgegeven zwarte gaten, reizen door ruimte en tijd, en dat allemaal in 3 uur film. Nooit Meer Slapen spreekt met sterrenkundige Vincent Icke naar de eerste voorstelling om te kijken hoe wetenschappelijk verantwoord Interstellar echt is.
woensdag 5 november
In het boek Donderweg blikt Jaap Boots terug op zijn wilde jaren bij de radio. Als disc jockey ontmoette hij meer dan duizend muzikanten uit de popmuziek: Nick Cave, Tom Waits, Iggy Pop, Herman Brood, Willy DeVille en Frank Black van de Pixies. Boots zag ze in zijn 25-jarige carrière allemaal passeren. In blakende vorm of aan het eind van hun Latijn. Nuchter, stoned, sympathiek of arrogant. Knettergek dan wel lucide. En in hun muziek en levens zag hij zijn eigen leven weerspiegeld. Pieter van der Wielen praat met Jaap Boots over zijn belevenissen bij de radio.
We zijn bij de try-out van Blauwdruk voor een nog beter leven, een nieuwe voorstelling van het Nationale Toneel. Jeroen Spitzenberger, Anniek Pheifer en Matteo van der Grijn spelen drie jonge kunstenaars met torenhoge standaarden voor zichzelf, de kunst en de liefde. Een stuk van de hand van schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, over het vasthouden van autonomie en het stiekeme verlangen naar stabiliteit en commercieel succes. Verder reageert schrijver Erik Lindner op iets wat in het nieuws is. En in een tijd dat transgenders hun geslacht kunnen wijzigen op hun paspoort, er androgyne modellen opduiken voor modemerken en vrouwenporno hot is, kiest KLIK! (het jaarlijks terugkerend festival voor korte animatiefilms in Amsterdam) voor het thema Boys, Girls and Beyond. We verdiepen ons in filmprogramma's bomvol mannelijke en vrouwelijke stereotypen, transseksuele- en gay-animaties.
donderdag 6 november
Ali B, de succesvolle programmamaker, rapper èn cabaretier, vertelt ons al tien jaar lang over zijn leven. Zo kon je hem in zijn vorige theaterprogramma Ali B Geeft Antwoord het hemd van het lijf vragen. Het leverde hem de cabaretprijs Neerlands Hoop op. Na die voorstelling bedacht hij: Ik heb nog méér te vertellen. Verhalen waar een mens niet gemakkelijk over praat, waar zelfs iemand als Ali B zijn mond over houdt. ‘Want elke mens heeft zo zijn trots, schaamte en verborgen verhalen’, zegt hij zelf. In zijn huidige voorstelling Ali B beken(d)t noemt hij dan ook man en paard. Pieter van der Wielen praat met Ali B over zijn theaterambities.
Documentairemaker Marije Meerman ging als kleuter naar een anti-autoritaire kresj. Daar speelde ze met poep, boormachines en andere socialistisch revolutionaire kleuters. Vijfenveertig jaar later duikt ze in het nagelaten archief van haar moeder om erachter te komen wat er in die tijd is gebeurd. Wij praten met de regisseur van Onze kresj over opvoeden, opgroeien en de verschillende vormen van vrijheid. Verder leest schrijver Erik Lindner een tekst die door de actualiteit is geïnspireerd. En aandacht voor de Berlijnse muur. Het zijn onvergetelijke beelden uit 1989: Berlijners die inhakken op het gehate beton van de Muur. De zwaarbewaakte grens werd 25 jaar geleden zo snel mogelijk verwijderd en de blokken beton verdwenen naar bouwbedrijven of onder nieuw aan te leggen snelwegen. 25 jaar na de val wil iedereen een stukje muur. In souvenirwinkels worden inmiddels valse steentjes verkocht en steden overal ter wereld gebruiken muurdelen als monument. De Nederlandse Stichting Wallbreakers ontdekte dat de Firma’s Lagerhaus en Klösters Baustoffwerke muurdelen over had en ze beschikbaar stelden aan kunstenaars. Met zeilboten haalden de Wallbreakers een aantal delen op uit Berlijn. Nu krijgt o.a. Zierikzee zijn eigen stukje Muur.
vrijdag 7 november
Wat zoeken we in poëzie, dans en muziek? Waarschijnlijk gaat het om iets wat te vergelijken is met wat we ervaren als we door een overweldigend landschap lopen of in de greep raken van een verwoestende verliefdheid, kortom: wat sinds Burke en Kant bekendstaat als ‘het sublieme’. In de essaybundel De jacht op het sublieme onderzoekt Piet Gerbrandy de erotische, religieuze en muzikale werking van literatuur, waarbij o.a. Lucebert, Jan Arends en Gerard Reve voorbijkomen, maar ook Homerus, Horatius en Claudianus. Anton de Goede spreekt met dichter, classicus en poëziecriticus Piet Gerbrandy.
Saxofonist Ties Mellema verloor enkele jaren geleden door een ongeluk zijn vermogen om met twee handen saxofoon te spelen. Maar door stug doorzetten en met een liefdevol geduld heeft hij, tegen alle verwachtingen in, zijn vermogens weer opgebouwd. Wij spreken met Ties Mellema, wiens muziektheatervoorstelling The End of Desire tijdens November Music in première gaat. Verder in het tweede uur o.a. een bijdrage van schrijver Erik Lindner, die zich nog éénmaal door het nieuws laat inspireren. En tekenaar Siegfried Woldhek, maker van de fameuze psychologische portretten die regelmatig in NRC Handelsblad en Vrij Nederland verschijnen, stelt zijn werk tentoon. Waar schuilt de Woldhek methode 'm in? Nooit Meer Slapen trok naar Giethoorn om in zijn atelier de fijne knepen van het vak te leren.