Rik Launspach is schrijver, acteur en regisseur. Zijn nieuwe boek Rex is het vervolg op Deus, een roman die eerder verscheen onder de titel Man meisje dood, maar is ook als opzichzelfstaand boek te lezen. Hoofdpersoon Rex groeit op in het idyllische Venetië, waar zijn beide moeders hem proberen te beschermen tegen de onvoorspelbare buitenwereld. Vlak voor zijn achttiende verjaardag doet hij een schokkende ontdekking: zijn dood gewaande vader blijkt nog te leven. In een opwelling gaat hij naar hem op zoek. Ongewild maakt hij een reis naar het verleden van zijn ouders totdat hij aan de Middellandse Zee de miraculeuze Bieneke ontmoet en alles verandert. Pieter van der Wielen ontvangt Rik Launspach in de studio.
10 - 14 november
Schrijver, acteur en regisseur Rik Launspach, schrijver Adriaan van Dis, dichter, essayist en schrijver Willem Jan Otten, documentairemaakster Heddy Honigmann en beeldend kunstenaar Emo Verkerk; deze week zijn ze te gast in Nooit Meer Slapen. Verder o.a. aandacht voor podiumangst, de dansvoorstelling 'Glass' en de re-release van de Hollywoodklassieker 'Sunset Boulevard'.
maandag 10 november
Komende weekeinde staat Jeroen de Leijer, schepper van stripheldin Eefje Wentelteefje, op het Crossing Border Festival met zijn Kenjezelf Kit. De kit waarmee je jezelf leert kenen! Nooit Meer Slapen gaat langs bij De Leijer voor inzicht en verlichting. Verder reageert schrijfster Maartje Wortel op iets wat in het nieuws is. En aandacht voor angststoornissen. Want, bijna 20 procent van de Nederlandse artiesten gaat gebukt onder angsten en depressies. Die aantallen zijn significant hoger dan in andere beroepsgroepen volgens psychiater Esther van Fenema. Erover praten is taboe. Cabaretière Marjolijn van Kooten doorbreekt het stilzwijgen met haar boek Schijtluis, waarin ze over haar angsten en depressies vertelt. We praten met zowel de psychiater als de cabaretière.
dinsdag 11 november
Ik kom terug, de nieuwe roman van schrijver Adriaan van Dis, is een tragikomedie over het woeste leven van een bijna honderdjarige vrouw die terugkijkt op haar eeuw. Na een lang leven van zwijgen en buitensluiten begint ze opeens te praten tegen haar zoon – aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen. Pieter van der Wielen praat een uur met Adriaan van Dis.
Isabelle Beernaerts maakt altijd moderne dansstukken met een autobiografische inslag. De Vlaamse choreografe won zowel in 2012 als in 2013 de Dans Publieksprijs. Aankomende donderdag gaat haar voorstelling Glass in première. We spreken Beernaerts bij een try out in Theater aan de Schie in Schiedam. Verder becommentarieert schrijfster Maartje Wortel het nieuws met een kort verhaal. En we staan stil bij het lot van Vietnamese veteranen. Voor de Amerikanen die in Vietnam vochten is altijd veel aandacht in de media geweest, maar wat weten we van de Vietnamese soldaten? We praten met fotograaf Ruben Hamelink. Hij reisde 10 maanden door Vietnam en legde van 30 veteranen het verhaal vast vergezeld van indringende portretten.
woensdag 12 november
Nog in hetzelfde jaar als waarin Willem Jan Otten de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre werd toegekend, verschijnt er van hem een nieuwe verzameling essays: Droomportaal. Of Otten nu schrijft over persoonlijke geschiedenis, religie, schrijvers, kunstenaars, dichters, de lezer kan steeds gelijktijdig met hem meedenken. Veel essays in de bundel gaan over film. Pieter van der Wielen praat met de dichter, essayist, proza- en toneelschrijver over zijn werk.
Sunset Boulevard is weer in de bioscoop te zien. Nog steeds staat de film bekend als het scherpste portret van de filmindustrie in Hollywood. We bespreken de klassieker van regisseur Billy Wilder met Annemarie Oster, de actrice en columniste die die met zelfspot schrijft over ouder worden en schoonheid. Verder reageert schrijfster Maartje Wortel op iets wat in het nieuws is. En we praten met waddenfotograaf Pieter de Vries. Hij is bezig een tentoonstelling voor te bereiden over het Wad bij nacht. Deze tentoonstelling is deze winter te bewonderen op Texel. Op Facebook is een selectie van zijn werk te zien.
donderdag 13 november
De 27ste editie van IDFA opent op 19 november met Om de wereld in 50 concerten van Heddy Honigmann. In de documentaire reist de Peruaans-Nederlandse filmmaakster met het Koninklijk Concertgebouworkest mee en laat zien wat de kracht van muziek is in verschillende landen en culturen. Honigmann, die tijdens de vorige editie van IDFA de Living Legend Award ontving, is ook gevraagd de Top 10 voor 2014 samen te stellen. Naast de Top 10 toont het jaarlijkse documentaire festival een retrospectief van haar eigen werk en licht ze haar keuze toe in een masterclass. Pieter van der Wielen praat met de internationaal bekroonde documentairemaakster.
De theorie van Six degrees of separation gaat ervan uit dat iedereen ter wereld iedereen kent via maximaal zes anderen. De Belgische theatergroep Berlin maakte vanuit dit uitgangspunt een voorstelling. Ze maakten 30 portretten, de bezoeker kiest zelf met welke personages hij kennis maakt. In Nooit Meer Slapen een verslag van de voorstelling Perhaps All The Dragons. Verder leest schrijfster Maartje Wortel een tekst voor die op de actualiteit is geïnspireerd. En we praten met Henny Vrienten over het boek 'Aan de laatste roker'. In de bloemlezing verzamelde muzikant en poezieliefhebber Henny Vrienten gedichten die laten zien hoe de mens zich verhoudt tot zijn peuk. Peter van Straaten verzorgde de illustraties.
vrijdag 14 november
Het Gemeentemuseum Den Haag toont deze winter zo’n negentig schilderijen en beelden van Emo Verkerk. Zijn eerste schilderijen (rond 1978) zijn direct portretten: koene ondernemingen waarin gelijkenis – vorm en kleur leiden een eigen leven – onverbiddelijk overvloeit in een warboel van expressie, gewaarwording, spiegeling en projectie. Na 1987 maakt Verkerk zich los van het portret zoals iedereen dat begrijpt en kiest hij ervoor zijn eigen weg te gaan. Ontwapenende en vrolijke schilderijen en beelden tonen wat er kan gebeuren als je filosofie de vrije loop laat in een natuurlijke omgeving. Anton de Goede ontvangt de beeldend kunstenaar in de studio.
Is het een klucht, serieuze Nederlandse theatergeschiedenis, of beide? Beschuit met muisjes is een Heijermansklassieker, waarmee de jonge regisseur Joeri Vos zijn debuut maakt in de grote zaal. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat Herman Heijermans werd geboren, en Joeri is groot bewonderaar van Heijermans. Verder in het tweede uur o.a. een bijdrage van schrijfster Maartje Wortel, zij laat zich nog éénmaal door het nieuws inspireren. En Johnny van Doorn (1944-1991), alias Johnny the Selfkicker, was een Nederlands schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar. Deze week zou hij 70 jaar zijn geworden. Ter gelegenheid daarvan verschijnen we twee verzamelbundels: Droom Vrijuit en Hou Contact en wij maken een portret van hem.