Ivan Wolffers studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Want al jaren leeft hij met de wetenschap dat hij kanker heeft. Tijd is zijn kostbaarste bezit geworden. In het boek Als de tijd voor altijd stil zou staan beschrijft hij nauwkeurig hoe de ziekte op zijn leven inwerkt en zijn wereld in een ander daglicht komt te staan. Wat verandert er wanneer je ervan doordrongen raakt dat je leven eindig is? Pieter van der Wielen praat met Ivan Wolffers.
29 september - 3 oktober
Schrijver en arts Ivan Wolffers, de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck, schrijfster Esther Gerritsen, schrijver en columnist Theodor Holman en danseres Bonnie Doets; ze komen deze week uitvoerig aan het woord in Nooit Meer Slapen. Verder een ontmoeting met dichter Pieter Boskma en we spreken zanger Alain Clark over zijn eerste theatertour 'Walk with me'.
maandag 29 september
1700 gelovigen moeten er tegelijkertijd kunnen bidden; de Westermoskee, die nu verrijst midden in de wijk 'De Baarsjes' in Amsterdam. Filmmaker Godfried Hartkamp volgt de gebeurtenissen in de wijk op de voet. Hij maakte er een serie van tien afleveringen van die vanaf vandaag te zien zijn op moskeeindestad.nl. We bezoeken een presentatie voor buurtbewoners en betrokkenen en spreken daar met de filmmaker. Verder reageert schrijfster Ester Naomi Perquin op iets wat er vandaag in de wereld is gebeurd. En Pieter Boskma heeft een nieuwe dichtbundel. In de publicatie Zelf maakt de dichter zes jaar na de dood van zijn vrouw de balans op van zijn leven en dichterschap. Nooit meer Slapen ontmoet hem in een park in Heiloo waar veel van zijn poëzie is ontstaan.
dinsdag 30 september
Griet Op de Beeck was tien jaar lang dramaturg in het theater. Met haar vorig jaar verschenen debuutroman Vele hemels boven de zevende veroverde ze meteen een mooie plek in het literaire landschap. Nu verschijnt haar tweede roman Kom hier dat ik u kus, waarin we de hoofdpersoon Mona leren kennen als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Het boek vertelt het verhaal over waarom we worden wie we zijn. Pieter van der Wielen ontvangt de Vlaamse schrijfster in de studio.
Cultuuradviseur Johan Idema schreef een aantal praktische tips om meer uit je museumbezoek te halen in zijn boek How To Visit An Art Museum. Tussen de regels door ook een aansporing voor musea zelf om creatiever te werk te gaan. We bezoeken met Idema het Stedelijk Museum in Amsterdam. Verder leest schrijfster Ester Naomi Perquin een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd. En we gaan langs bij Marita Keilson-Lauritz, literatuurhistorica en weduwe van schrijver en psychiater Hans Keilson. Aanleiding is het postuum verschenen Dagboek 1944, het dagboek dat Keilson bijhield terwijl hij ondergedoken zat in Delft, waar hij door het leven ging als Dr. van der Linden.
woensdag 1 oktober
Het menselijk tekort. Als er iemand is die dat met humor en in meesterlijke dialogen kan beschrijven dan is het Esther Gerritsen. Roxy is de opvolger van Gerritsens gevierde roman Dorst, waarin ze haar personage Roxy - ondanks een gigantisch verlies - niet toestaat om te rouwen. Ze houdt zich sterk. Ze wil niet dat haar dochtertje slachtoffer wordt van haar verdriet en beschermt het kind tot het uiterste. Ondertussen raast de woede in haar hoofd. Roxy zoekt een vijand. Ze is een vulkaan die op uitbarsten staat. Pieter van der Wielen praat met Esther Gerritsen over haar nieuwe roman.
Aimee de Jongh is vooral bekend als tekenaar van de strip Snippers in de Metro. Maar deze week debuteert De Jongh met haar graphic novel De terugkeer van de wespendief. Een thriller is het, waarin boekhandelaar Simon getuige is van een zelfmoord. We spreken Aimee de Jongh over haar debuut. Verder reageert schrijfster Ester Naomi Perquin op iets wat vandaag het nieuws heeft gehaald. En wat is de overeenkomst tussen films en games. Die vraag wordt donderdag onderzocht op het Nederlands Film Festival. Nederlandse game-ontwikkelaars praten het publiek aan de bar van het Game Café in de Pandora Foyer bij over games, films, filmische games en filmgames. Wij blikken vooruit met Guerrilla Games' art-director Jan-Bart van Beek, die vertelt over de filmische aanpak van hun beroemde Killzone-games.
donderdag 2 oktober
2/11 - Het spel van de wolf is een politieke thriller die zich afspeelt tussen 2 november 2004, de dag dat Theo van Gogh werd vermoord door Mohammed B., en 10 november, de dag waarop leden van de Hofstadgroep werden gearresteerd in het Haagse Laakkwartier. Het filmverhaal wordt verteld vanuit het perspectief van ambtelijk en politiek Den Haag. Na de moord op Theo van Gogh moeten zo snel mogelijk alle sporen die leiden naar onoplettendheid van de overheid worden uitgewist. Maar dan blijkt er veel meer aan de hand. Pieter van der Wielen praat met schrijver en columnist Theodor Holman, die met Gijs van de Westelaken het scenario van de film schreef en goed bevriend was met Theo van Gogh.
Hoewel Alain Clark heeft opgetreden op belangrijke podia en festivals stond hij nooit in de Nederlandse theaters. De zanger en producer start binnenkort zijn eerste theatertour Walk with me. Nooit meer Slapen spreekt hem bij een repetitie in studio Wisseloord te Hilversum. Verder o.a. een bijdrage van schrijfster Ester Naomi Perquin die zich weer door het nieuws laat inspireren. En we praten met filmmaker Pieter Verhoeff die in de documentaire Privéterrein het schrijversgezin Heerma van Voss heeft geportretteertd. Zowel vader Arend Jan, als de zonen Daan en Thomas, als de moeder Christien Brinkgreve publiceerden in 2013 een boek dat ontboezemingen bevatten over hun eigen leven.
vrijdag 3 oktober
De dansvoorstelling Icons is geïnspireerd op iconen uit de kunst, muziek en film. Iconen als Andy Warhol, John Cale, Lou Reed en zangeres Nico van The Velvet Underground. Danseres Bonnie Doets is al sinds 1993 verbonden het Scapino Ballet. In Icons kruipt ze in de huid van Nico, die in de jaren '60 - via een rol in Fellini's La Dolce Vita en een carrière als fotomodel - in de New Yorkse kunstscene van Andy Warhol terechtkwam. De ijskoningin werd zangeres bij The Velvet Underground, waar ze Lou Reed en John Cale aan haar voeten had. Anton de Goede ontvangt Bonnie Doets in de studio.
Shoot The Messenger is een voorstelling over roddelen van theatermaakster Sarah Moeremans. Ze wil het beeld neerzetten dat roddelen een sociaal noodzakelijk bindmiddel is. Eefje de Visser tekent voor de muziek bij deze voorstelling. We nemen een kijkje bij de laatste try-out. Verder reageert schrijfster Ester Naomi Perquin nog eenmaal op het nieuws. En we praten met filosoof René ten Bos, die heeft onderzocht hoe onze verhouding tot water zich weerspiegelt in ons denken. Een citaat uit zijn boek Water: 'Hoerenlopers, smokkelaars, zakkenrollers en messentrekkers houden zich op in de buurt van rivier en zee. Waar water is, is louche en onguur volk.'