20-24 oktober

Deze week zijn o.a fotojournalist Kadir van Lohuizen, dichter Frieda Mulisch, actrice Annet Malherbe, zanger Rick de Leeuw en journaliste en schrijfster Femke van Zeijl te gast. Verder zijn er reportages met o.a. filosoof Frank Meester, schrijfster Carlijn Vis, rapper Akwasi en schrijver Henk van Gelder.

Maandag 20 oktober

Als fotojournalist concentreert Kadir van Lohuizen zich vaak op onderbelichte gebeurtenissen en onderwerpen, die hij voor lange tijd volgt. In de tentoonstelling Ali & Laila portretteert hij de Nederlands-Marokkaanse familie Rharib uit Amsterdam. In 1993 trok Van Lohuizen een jaar lang op met vader Ali, moeder Laila en hun vijf kinderen. In 2013, twintig jaar later, bezocht hij de familie opnieuw en vroeg hij zich af wat er in de tussentijd veranderd was. Heeft de familie Rharib zijn plek gevonden in de Nederlandse samenleving, of geven ze hun identiteit op een andere manier vorm? Pieter van der Wielen praat met Kadir van Lohuizen over de tentoonstelling die in het Amsterdam Museum is te zien.

Friedrich Nietzsche beweerde in het voorwoord van De vrolijke wetenschap (1886) dat hij dat boek had geschreven in de taal van de dooiwind. Het oog van de Rotterdamse beeldend kunstenaar Marjolijn van den Assem bleef haken aan die term. Ze vroeg zich af of je ook in de taal van de dooiwind kunt tekenen en schilderen. Het werk waartoe Nietzsche haar inspireerde is nu verzameld in een dik boek. Nooit Meer Slapen bladerde er met Van den Assem doorheen. Verder leest schrijver Joris van Casteren een tekst die op de actualiteit is geïnspireerd. Vandaag komt ook de David Bowie biografie uit. En zoals met al het andere dat over Bowie gaat is er bijzonder veel aandacht. David Kleijwegt legt uit waarom we na decenia nog steeds in de ban van Bowie zijn.
 

Dinsdag 21 oktober

Frieda Mulisch schreef en dichtte altijd al, maar vooral voor zichzelf. Met een vader als Harry Mulisch probeert een kind andere talenten in zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen dan schrijven. Maar de drang bleek te groot. Na haar vaders overlijden in 2010 begon ze voorzichtig voor de buitenwereld te schrijven. En nu, precies vier jaar na het verlies van haar vader, gaat ze in de bundel Nooit vergat ik jou het gesprek aan met haar vader. Dichtend. Pieter van der Wielen praat met Frieda Mulisch naar aanleiding van haar poëziedebuut.

Wat als je vader Karl Marx is? Dan loopt het waarschijnlijk slecht met je af. Willem de Wolf schreef een theatervoorstelling over de jongste twee dochters van Marx. Het werd een verhaal over idealisme, feminisme, falen en zelfopoffering. En tien jaar geleden overleed zanger, componist en cabaretier Bram Vermeulen. Rapper Akwasi en schrijver Henk van Gelder hebben beide hun laatste werk aan hem gewijd. De één met een biografie en de ander met een cd. Nooit Meer Slapen spreekt ze samen in de binnenstad van Amsterdam. Verder becommentarieert schrijver Joris van Casteren het nieuws.

Woensdag 22 oktober

Actrice Annet Malherbe werd bij het grote publiek bekend van haar rol als Willemijn Lodewijkx-Verbrugge in Gooische Vrouwen, maar is bij het theaterpubliek al veel langer geliefd. Met name door haar rollen in de producties van Alex van Warmerdam, in het theater en op film. Momenteel speelt ze een van de hoofdrollen in de tragikomedie Annie M.G. op Soestdijk van Het Toneel Speelt, gebaseerd op het blijspel Vrouwen om Dr. Deninga dat Annie M.G. Schmidt in 1958 in opdracht van Koningin Juliana schreef. In 2014 blijkt hoe brutaal de inhoud eigenlijk is geweest. Pieter van der Wielen ontvangt Annet Malherbe in de studio.

De 84-jarige Sonny Rollins wordt alom gezien als de beste saxofonist ter wereld. In de documentaire Morgen speel ik beter zoekt jazzliefhebber Olaf van Paassen een manier om zijn held voor de camera te krijgen en zelf aan het woord te laten over de betekenis van jazz, over improvisatie, over inspiratie, zijn kunstenaarschap en over zijn geliefde tenorsax. Over een periode van negen jaar lukte het Van Paassen om een pril contact met Rollins uit te bouwen tot een vriendschap. Samen met regisseur Hans Hylkema mag hij daarom uiteindelijk komen draaien. Wij praten met de makers van de documentaire. Verder reageert schrijver Joris van Casteren op iets wat in het nieuws is, en aandacht voor het boek Het Marktplaatsmeisje van Carlijn Vis. Het boek begint als een herkenbaar verhaal over de beperkingen van sociale media, maar verandert langzaam in een donker sprookje over vertrouwen en intimiteit.

Donderdag 23 oktober

Ruim twintig jaar was Rick de Leeuw de zanger van de Nederlandse band Tröckener Kecks. De daaropvolgende tien jaar ontwikkelde hij zich op vele gebieden. Hij schreef gedichtenbundels en romans, speelde toneel en had een eigen talkshow op de Belgische televisie. Op de achtergrond bleef de muziek echter altijd belangrijk. Met Jan Hautekiet aan de vleugel speelde hij honderden voorstellingen in de theaters van Vlaanderen en Nederland. Nu is er een nieuwe cd met Nederlandse covers: De parels en de zwijnen. En de bijbehorende toernee Beter als. Met vier muzikanten treedt hij op in de theaters, waarin naast het nieuwe album ook zijn muzikale verleden met o.a. de Kecks aan bod zal komen. Pieter van der Wielen praat met Rick de Leeuw.

Medicine Shows waren een rondreizende medicijncircussen, in de negentiende eeuw in de Verenigde Staten. Kwakzalvers probeerden het publiek middeltjes tegen alles aan te smeren, en deden dat samen met clownsacts, freakshows en muziek. De Nederlandse zangeres Frédérique Spigt heeft nu een album en een theatertour met de Medicine Shows als inspiratiebron; muziektheater in zijn meest oorspronkelijke vorm. Ze vertelt er over. Verder leest schrijver Joris van Casteren een tekst die door de actualiteit is geïnspireerd. De Nes in Amsterdam wordt, voor het Brainwash Festival, omgetoverd tot een festivalstraat met filosofie, wetenschap, toneel en kunst, en ook met comedy, theater, dj’s en live-muziek. Filosoof, publicist en muzikant Frank Meester geeft een lezing over ijdelheid. Wij vragen daarom aan hem: ‘Waarom moeten vrouwen ijdel zijn?’.

Vrijdag 24 oktober

De standplaats van freelance journaliste Femke van Zeijl is de Nigeriaanse hoofdstad Lagos. De afgelopen tien jaar reisde zij door Rwanda, Congo, Angola en Burkina Faso om reportages te maken voor onder andere Opzij en NRC Handelsblad. Ze schreef eerder het boek Een nacht in een vijzel, over vrouwen in Afrika. Haar tweede boek Gin-tonic & cholera gaat over het Afrikaanse stadsleven. Nu verschijnt haar eerste roman Koning van de barraca's, over grensoverschrijdende liefde en de zoektocht naar een passende levensinvulling. Anton de Goede ontvangt Femke van Zeijl in de studio. 

Eind oktober opent in Parijs de Fondation Louis Vuitton in een spectaculair door Frank Gehry ontworpen gebouw. 160 jaar geleden begon Louis Vuitton als tassenontwerper het illustere modemerk. Nu horen de tassen met het bekende logo LV tot de meest vervalste ter wereld. We gaan op zoek naar het geheim van de tas. Verder in het tweede uur o.a. een bijdrage van schrijver Joris van Casteren, die zich nog éénmaal door het nieuws laat inspireren. En in de Kleine Komedie in Amsterdam werd deze week de Nederlandse chansonnier Maarten van Roozendaal geëerd, waar zijn mooiste liedjes werden opgevoerd. Er verschijnt ook een boek: Jij blijft bij mij, een bundeling van zijn complete werk. In Nooit Meer Slapen onderzoeken we zijn nalatenschap.