In 2011 voltooide schrijfster Frederique Schut als eerste Nederlander de Mongol Derby, 's werelds langste en zwaarste paardenrace. In Missie: Mongolië beschrijft ze de reis door een land dat haar volkomen vreemd is, onder zulke extreme omstandigheden dat alles onder druk komt te staan: haar ervaringen, haar gezondheid, haar relatie, haar moraal. Pieter van der Wielen praat met Frederique Schut over haar paardenavontuur. In de weekserie staan de foto's van de Irakese fotograaf Yaseen Al-Obeidy centraal, die nu in het Tropenmuseum worden getoond. Jurist en Irak-kenner Zainab Al-Touraihi en conservator Mirjam Shatanawi bespreken iedere dag een portret uit een ander decennium en de verhalen die daarachter schuilgaan. Vandaag: Het welgestelde echtpaar, jaren '60.
27-31 januari
Deze week zijn er in Nooit Meer Slapen gesprekken met o.a. schrijfster Frederique Schut, criminoloog Cyrille Fijnaut, beeldend kunstenaar Joep van Lieshout, filosoof Hans Achterhuis en reisboekenschrijfster Karin Anema.
maandag 27 januari
Goethe schreef met Faust een verhaal over hoe een mens z'n ziel aan de duivel verkocht. In de voorstelling Mijn Faust laten theatermakers Schippers&VanGucht, muziektheatergroep BOT, actrice Sanderijn Helsen en filmmaker Douwe Dijkstra die donkere kant zien. We bezochten de repetitie in Breda en spraken met de makers. In het tweede uur ook een gesprek met debutant Auke van Stralen, die in de roman Tankstelle de drugshandel in de jaren negentig beschrijft. Over zijn roman meldt hij: '50% is eigen ervaring, 30% komt uit de eerste hand, en 20% is fictie.' En we bellen met schrijfster Maartje Wortel die zich deze week door het nieuws laat inspireren en dichter Menno Wigman vertelt wat hem door de nacht helpt.
dinsdag 28 januari
Criminologie en strafrechtsbedeling, zo heet het nieuwe boek van criminoloog Cyrille Fijnaut. Het omvangrijke werk beschrijft de geschiedenis van het denken over misdaad en straf in Europa en in de V.S. Lessen die heel actueel blijken te zijn. Achterstandswijken van nu en de wietindustrie in Brabant zijn te vergelijken met het Chicago van begin vorige eeuw. Ook beschrijft het boek de veranderende manier waarop we tegen celstraffen aankijken. Wat doet vrijheidsbeneming met mensen en waarom vinden we het belangrijk dat tbs-ers en Volkert van der G. met proefverlof gaan? Pieter van der Wielen praat met Cyrille Fijnaut. In de weekserie staan de foto's van de Irakese fotograaf Yaseen Al-Obeidy centraal, die nu in het Tropenmuseum worden getoond. Jurist en Irak-kenner Zainab Al-Touraihi en conservator Mirjam Shatanawi bespreken iedere dag een portret uit een ander decennium en de verhalen die daarachter schuilgaan. Vandaag: De jonge vrouw, jaren '80.
Jantien Jongsma maakt enorme tekeningen waarin de tentoonstellingsbezoeker zich net zo kan verliezen als zij wanneer ze eraan werkt. Dat blijkt bijvoorbeeld in het Stedelijk Museum Kampen, waar werk van haar te zien is. Volle, verhalende tekeningen zijn het. We gaan er kijken. Verder in het tweede uur aandacht voor IMPRO Amsterdam, het grootste internationale improvisatie-theaterfestival van Nederland, journalist Gawie Keyzer vertelt wat hem door de nacht helpt en schrijfster Maartje Wortel reageert op het nieuws met fictie.
woensdag 29 januari
Deze week verschijnt het boek New Tribal Labyrinth van beeldend kunstenaar Joep van Lieshout. Het geeft inzicht in de serie kunstwerken die hij sinds 2010 onder diezelfde noemer heeft vervaardigd. Zijn sculpturen, machines, modellen en tekeningen reflecteren op onze geavanceerde en complexe samenleving, waarin overconsumptie en uitputting van grondstoffen een cruciale rol spelen. Joep van Lieshout is in het eerste uur te gast. In de weekserie staan de foto's van de Irakese fotograaf Yaseen Al-Obeidy centraal, die nu in het Tropenmuseum worden getoond. Jurist en Irak-kenner Zainab Al-Touraihi en conservator Mirjam Shatanawi bespreken iedere dag een portret uit een ander decennium en de verhalen die daarachter schuilgaan. Vandaag: Het baby-jongetje, jaren '90.
Daarna, in het tweede uur, onder meer aandacht voor de documentaire Feel my love. Een jaar lang volgde de Vlaamse filmmaker Griet Teck dementerende ouderen, begeleid en geholpen door verpleging, familie en anderen. Een bijna antropologische film is het, over een onderwerp waar iedereen ooit mee te maken krijgt, maar niemand graag over nadenkt. Verder doen we verslag van de uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2014 in Rotterdam, de prijs die jaarlijks de beste dichtbundel bekroont, schrijfster Maartje Wortel belt een nieuw prozafragment door en dichter Erik Lindner vertelt wat hem door de nacht helpt.
donderdag 30 januari
Modernisering: de term alleen al is controversieel en roept gemengde gevoelens op, van heftige weerstand tot gretige bijval - en alles daartussenin. Vorige week begonnen filosoof Hans Achterhuis en andragoloog Nico Koning met hun actieve filosofische colleges Modernisering aan de Universiteit van Amsterdam, waarin o.a. de moderniseringstheorieën van Marx, Weber en Fukuyama aan de orde komen. Maar ook: de moderniteit interpreteren als geavanceerde geweldbeteugeling. Pieter van der Wielen praat met Hans Achterhuis over wat de moderniseringsprocessen inhouden en wat onze rol daarin is. In de weekserie staan de foto's van de Irakese fotograaf Yaseen Al-Obeidy centraal, die nu in het Tropenmuseum worden getoond. Jurist en Irak-kenner Zainab Al-Touraihi en conservator Mirjam Shatanawi bespreken iedere dag een portret uit een ander decennium en de verhalen die daarachter schuilgaan. Vandaag: Twee jonge meisjes, jaren 2000.
In haar poëziedebuut Hier kijken we naar beschrijft Hannah van Wieringen een naadloze nacht in de stad, temt een zeepaardje en telefoneert voor een open raam. We ontmoeten de actrice en verhalenschrijfster in het theater, de plek waar ze vooral actief is. En een ontmoeting met fotograaf Martijn van de Griendt. Al vijftien jaar fotografeert hij jongeren, overal ter wereld. Het lukt hem om ze in al hun kwetsbaarheid vast te leggen, terwijl ze vooral met zichzelf en hun vrienden bezig zijn. Nu is er een boek en een gelijknamige tentoonstelling in de Kunsthal: Forever Young. Verder leest schrijfster Maartje Wortel een kort prozafragment dat op de actualiteit van de dag is geïnspireerd en vertelt journalist Francisco van Jole wat hem door de nacht helpt.
vrijdag 31 januari
Nooit Meer Slapen wordt op vrijdag voorafgegaan door het 20-delig hoorspel Bonita Avenue. Na afloop gaat Wim Brands op bezoek bij Karin Anema, schrijfster van reisboeken, n.a.v. haar boek Vandaag koop ik alle kleuren. Ze schreef deze keer geen verhaal over een vreemde cultuur, maar exploreerde het innerlijk van een man met een psychiatrisch verleden en de diagnose schizofrenie. Na een zeer lange periode waarin hij kampte met psychoses, een gedwongen opname en verblijf in opvanghuizen, lukt het hem zonder hulp en zonder medicijnen een zelfstandig leven op te bouwen en een baan te vinden.
In het tweede uur een ontmoeting met beeldend kunstenaar Caspar Berger die voor zijn project Skeleton de modernste technieken inzet om het onzichtbare zichtbaar te maken. Bone is de titel van zijn solotentoonstelling in museum Beelden aan Zee te Scheveningen. En we gaan op atelierbezoek bij beeldend kunstenaar Arnoud Holleman. In de tuin van het Eindhovense Van Abbemuseum gaat hij Rodins beeld van Balzac op een draaiend plateau plaatsen en brengt hij de speciaal ontwikkelde radiozender Radio Balzac in de lucht. Verder een bijdrage van Maartje Wortel, die zich nog eenmaal door het nieuws laat inspireren, en journalist Jos de Putter vertelt wat hem door de nacht helpt.