Het was zo’n mooi idee voor ons Europeanen: ons werelddeel als de plek waar 40.000 jaar geleden kunst ontstond. De jager en verzamelaars die in de ijstijd opeens op rotswanden schilderingen gingen maken, en waarvan diep in de grotten van Chauvet en Lascaux nog de indrukwekkende overblijfselen te zien zijn. Nergens anders ter wereld kwam zo vroeg zulke mooie kunst tot stand. Wij Europeanen, zouden de kunst hebben uitgevonden.
Maar die opvatting kan nu de prullenbak in. In Indonesië, op Sulawesi zijn rotstekeningen gevonden die op z’n minst zo oud blijken te zijn, als de tekeningen in Europa. En ze lijken er ook heel erg op: dieren van opzij en afdrukken van handen. Het staat in een artikel in Nature, dat deze week verschijnt, en dat geschreven is door de archeoloog M. Aubert een Australiër.
Mathijs Deen praat vannacht in Nooit Meer Slapen met de Leidse archeoloog professor Wil Roebroeks over wat deze ontdekking betekent voor onze kennis van kunst en van onszelf. Even na 01.00 uur op Radio 1! Of achteraf op deze plek online.
Het eind van een mythe
Vondst van 39.000 jaar oude Indonesische grottekeningen bewijst: Europa is niet de geboortegrond van de kunst. De Leidse archeoloog professor Wil Roebroeks vertelt in Nooit Meer Slapen over wat deze ontdekking betekent voor onze kennis van kunst en van onszelf.