“Ik vond het jammer dat het afgelopen was! Had nog veel meer willen horen”, schreef Maja Put-Pols op onze Facebookpagina na afloop van het gesprek met Robbert Dijkgraaf. Daar sluiten wij ons bij aan. En mocht je niet weten wie hij precies is: Robbert Dijkgraaf studeerde natuurkunde en wiskunde, afgewisseld met een opleiding aan de Rietveld Academie. Hij is universiteitshoogleraar en sinds 2012 directeur van het vermaarde Institute for Advanced Study in Princeton. Veel van Dijkgraafs activiteiten liggen op het snijvlak van wetenschap en maatschappij. Als columnist van NRC schrijft hij voor een breed publiek over wetenschap, kunst en andere zaken. Dit voorjaar presenteerde hij het televisieprogramma The Mind Of The Universe, waarin grote wetenschappers de wereld van morgen schetsen. Pieter van der Wielen sprak met Robbert Dijkgraaf.
Zomer 2017: Onze tien favoriete gesprekken
Om terug te luisteren tijdens onze zomerstop
Nooit Meer Slapen is de komende twee weken met zomerstop. Een goed moment om terug te blikken op alles wat goed ging en waar we blij van werden. Zo selecteerden we tien gesprekken van het afgelopen jaar die we graag nog eens uitlichten. Over twee weken zijn we terug met onze reguliere programmering en tot die tijd hoor je om twaalf uur ’s nachts uitzendingen van Brainwash-festival door HUMAN.
1. Robbert Dijkgraaf
2. Charlotte Dematons
Charlotte Dematons illustreerde talloze kinderboeken. Tijdens het exposeren van haar eindexamenwerk op de Rietveld Academie werd ze opgemerkt door uitgeverij Lemniscaat. Al snel verscheen daar haar eerste prentenboek, getiteld Dido. Daarna werkte ze aan zo'n 150 prentenboeken. Recent verscheen de heruitgave van Hector Malots klassieker Alleen op de wereld, waar Dematons de illustraties voor verzorgde. We verlootten een paar van die boeken op Facebook, waarop Ieke Onnes uit Lent reageerde met een vrolijke berensmilie. Daar konden we ons allemaal in vinden, wel. Pieter van der Wielen sprak met Charlotte Dematons.
3. Michel Szulc-Krzyzanowski
Michel Szulc-Krzyzanowski is een fotograaf die in zijn werk de mens centraal stelt. Zijn werk heeft een documentair karakter, waarbij hij veelal de vorm van een samenhangende reportage hanteert. In een kampeerauto doorkruist hij de wereld om als een nomade zijn medemens in fotografische beelden tegemoet te komen. Zijn bekendste project is Henny, een vrouw met een bewogen leven, die hij al 40 jaar met een camera volgt. Maar Michels eigen leven bleek ook bewogen. 'Ondanks een getraumatiseerde jeugd, een groot kunstenaar geworden. Hoe verwonderlijk toch', schreef Martha op Facebook na afloop van het gesprek. Pieter van der Wielen sprak met Michel Szulc-Krzyzanowski.
4. Britta Böhler
Britta Böhler is een Nederlandse advocate van Duitse afkomst. Ze studeerde rechten, filosofie en politieke wetenschappen, en speelde een rol in enkele van de meest spraakmakende rechtszaken van de afgelopen decennia. Ze verdedigde o.a. de moordenaar van Pim Fortuyn en leden van de Hofstadgroep. Onlangs verscheen bij haar afscheid als bijzonder hoogleraar Advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam; De goede advocaat, een boek over de ethiek van de advocatuur. Eerder schreef ze samen onder het pseudoniem Britta Bolt de thriller Heldhaftig. En in 2013 verscheen haar romandebuut De beslissing. Op Facebook reageerde Floor met een 'Verdorie, ik sliep al!', waarop wij dachten: maar wat kunnen wij daaraan doen? Pieter van der Wielen sprak met Britta Böhler.
5. Saman Amini
Saman Amini is acteur. Hij speelde in de spraakmakende theatervoorstellingen Nobody Home en Jihad. Verder was hij te zien in televisie-series als Van god los en De Fractie. Tevens is hij zanger en maakte hij zijn eigen muziektheatervoorstelling Samenloop van omstandigheden. Sinds vorig jaar maakt Amini deel uit van het Nationale Toneel, waar hij te zien is in The Nation; een zesdelige theaterthriller over een verdwijningszaak in de Haagse Schilderswijk. Op het Holland Festival zijn de eerste drie afleveringen achter elkaar te zien. Ester Naomi Perquin sprak met Saman Amini.
6. Connie Palmen
Connie Palmen is een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers van deze tijd. In 1991 verscheen haar debuutroman De Wetten. Sindsdien is ze niet meer uit de Nederlandse literatuur weg te denken met boeken als I.M., Lucifer en de roman Jij zegt het, waarvoor ze vorig jaar de Libris Literatuurprijs ontving. In het kader van de Boekenweek schreef ze het essay De zonde van de vrouw. Hierin onderzoekt ze de vraag of een vrouw die zich niet aan de voorgeschreven regels houdt, een grens overschrijdt naar een verboden gebied. Voor Noëlle was het gesprek aanleiding tot een persoonlijke ontboezeming op Facebook: 'Zo mooi, ik kan er geen genoeg van krijgen! Misschien ook omdat ik mijn scriptie over Connie Palmen schrijf. De laatste loodjes...' Pieter van der Wielen sprak Connie Palmen.
7. Ted van Lieshout
Ted van Lieshout is schrijver, dichter, scenarist en illustrator. Bij kinderen is hij enorm populair als geestelijk vader van Boer Boris en in 2009 won hij de Theo Thijssenprijs, een prestigieuze oeuvreprijs voor kinderboekenschrijvers. Drie jaar later verscheen zijn eerste roman voor volwassenen, dat hij baseerde op zijn eigen jeugd: Mijn meneer, over een elfjarige jongen en zijn bijzondere vriendschap met een oudere man. Met zijn nieuwe boek Schuldig kind, pakt hij de draad op waar de vorige roman eindigde. Hoe is het de jongen vergaan nadat hij zijn relatie met de man beëindigde? Pieter van der Wielen sprak met Ted van Lieshout.
8. Patricia Kaersenhout
Patricia Kaersenhout is een visueel kunstenaar en cultureel activist. Ze is geboren in Nederland, maar van Surinaamse afkomst. In haar werk onderzoekt ze sociale onzichtbaarheid als gevolg van de Afrikaanse Diaspora. Ook richt ze zich op het kolonialisme in relatie tot haar eigen opgroeien binnen een West-Europese cultuur. Met haar nieuwe community art project Guess Who’s Coming to Dinner Too? (expositie bij WOW Amsterdam) levert ze een reactie op The Dinner Party (1979), het bekendste werk van feministisch kunstenaar Judy Chicago, en vormt een artistiek-inhoudelijke kritiek op de behandeling van de Zwarte vrouw. Pieter van der Wielen sprak met Patricia Kaersenhout.
9. Bernice Nooteboom
Bernice Notenboom is poolreiziger, klimaatjournalist en filmmaker. In 2008 was ze de eerste vrouw die na een tocht van 840 kilometer op ski’s de Zuidpool bereikte. Op haar expedities wordt ze geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Hierover maakte ze o.a. de televisieserie Klimaatjagers en schreef ze het boek Tegenpolen. Dit voorjaar skiede ze twee breedtegraden naar de Noordpool om de urgentie van het '2 graden akkoord' te onderstrepen. Dit akkoord werd in 2016 gesloten om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden. Maar wat moet daar precies voor gebeuren? En hoe snel kan dit? Luisteraar Martha merkte op Facebook lichtelijk scabreus het volgende op: 'Ik zal niet snel vergeten dat deze interessante wetenschapster drie onderbroeken meeneemt voor een expeditie van 60 dagen.' Pieter van der Wielen sprak met Bernice Notenboom.
10. Henk van Os
Henk van Os is kunsthistoricus. Van 1989 tot 1996 was Van Os directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Daarna werd hij universiteitshoogleraar Kunst en Samenleving aan de Universiteit van Amsterdam. Hij presenteerde op televisie een tijdlang diverse kunstprogramma's, waaronder Beeldenstorm en Museumschatten. Recent nam hij afscheid van zijn werk als hoogleraar. Ester Naomi Perquin sprak met Henk van Os.