Wiesje Kuijpers is al bijna vijftien jaar betrokken bij verschillende programma’s van de VPRO. Zo ging ze met Redmond O’Hanlon op pad in Papoe-Nieuw-Guinea voor O’Hanlons helden, deed ze research in Tsjechië voor de historische reisserie Himmlers hersens heten Heydrich en dook ze in de duistere wereld achter Instagram voor #Followme. Met Ruben Terlou is ze nu tweemaal op pad gegaan, voor beide series van De wereld van de Chinezen.
We vragen haar hoe je als programmamaker kiest waar je naartoe wil. En: hoe ontdek je überhaupt dat er op de Solomoneilanden een verhaal is om uit te zoeken? Dat blijkt minder met een wereldkaart te maken en meer met een goed georganiseerde, virtuele mappenkast, zo vertelt ze:
Wiesje Kuijpers: ‘Natuurlijk houden we alles wat met China te maken heeft goed bij. Online hebben we met de crew een gedeelde map, waarin allemaal mapjes met verschillende landen staan. En dat zijn er heel veel: van Australië tot Mongolië, die je beiden in de nieuwe serie ziet, maar bijvoorbeeld ook Sri Lanka, Egypte, Irak, Zambia en Ecuador.'
‘De Solomoneilanden houden we eigenlijk al sinds de eerste serie in de gaten, nog voordat het land definitief de switch maakte van Taiwan naar China. De Chinese invloed nam daar al jaren toe, en die eilandengroep is sowieso interessant, vanwege de strategische ligging in de Stille Oceaan.
‘Dat geopolitieke element is ook precies wat we in het tweede seizoen meer wilden opzoeken: waar de eerste serie vooral draait om de verhalen van Chinezen in de wereld, wilden we nu meer kijken naar wat die Chinese invloed betekent voor zo’n land. Met die blik zijn we dus gaan kijken naar alle landen waar we het eerste seizoen niet zijn geweest. En de Solomoneilanden paste perfect in dat verhaal, zoals je hebt kunnen zien.