Er zijn verschillende programma’s (opnieuw) te bekijken en beluisteren die in het teken staan van 4 en 5 mei. Hieronder vind je een overzicht.

zaterdag 4 mei 2019

Riphagen

Riphagen (2016) is een WOII-misdaadthriller gebaseerd op het leven van Andries ‘Al Capone’ Riphagen. Riphagen (Jeroen van Koningsbrugge) is niet alleen een bokser, zwarthandelaar en souteneur, maar vooral een fervent Jodenjager. Riphagen wordt onmetelijk rijk met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers en waant zich hierbij onaantastbaar. Maar als hij een belangrijke verzetsgroep verraadt, opent de jonge politieagent en verzetsstrijder Jan van Liempd (Kay Greidanus) de jacht op hem.

De drie afleveringen van Riphagen worden als marathon-herhaling uitgezonden op zaterdag 4 mei, 22.20 uur, NPO 3, en zijn tevens online te bekijken →

Son of Saul

Son of Saul (2015) is de indrukwekkende debuutfilm van László Nemes over de Joodse Saul, gevangene in vernietigingskamp Auschwitz. Als lid van een Sonderkommando moet Saul andere gevangenen de gaskamers in drijven en daarna hun lijken naar de ovens brengen. Nemes drukt ons met onze neus op Sauls werkelijkheid; de camera wijkt geen moment van zijn zijde.

Son of Saul wordt uitgezonden op zaterdag 4 mei, 22.35 uur, NPO 2.

VPRO Jeugd: Nog een week en dan gaat mijn vader op vredesmissie naar Mali

De vader van Anna werkt in het leger en vertrekt naar Mali, een land in Afrika waar oorlog is. Hij gaat daarheen omdat de Nederlandse regering soldaten stuurt om te proberen vrede te brengen. Anna noemt het geen vredesmissie, maar doet liever alsof haar vader naar Mali op vakantie gaat. Nu het vertrek dichterbij komt, wil ze toch weten hoe gevaarlijk het daar eigenlijk is... 

Deze aflevering van Nog een week (2018) wordt opnieuw uitgezonden op zaterdag 4 mei, 19.25 uur, NPO Zapp, en is tevens online te bekijken →

zondag 5 mei 2019

OVT

Radioprogramma OVT besteedt aandacht aan verschillende thema's.

Philip Mechanicus
Zijn verslag over Westerbork, In depot, is van een van de meest indrukwekkende egodocumenten uit de Tweede Wereldoorlog. De journalist Philip Mechanicus (1889-1944) heeft nu zijn herziene en uitgebreide biografie, geschreven door Koert Broersma, die nieuw materiaal vond over de arrestatie van zijn hoofdpersoon.

Kampcommandant Gemmeker
Hij was verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan tachtigduizend joden vanuit Westerbork naar de vernietigingskampen. Albert Konrad Gemmeker, commandant van Kamp Westerbork, kreeg na de oorlog tien jaar. Wegens goed gedrag kwam hij na zes jaar weer vrij. Moordwerk en karakter van de zogeheten ‘gentleman-commandant’ SS-Obersturmführer Albert Gemmeker zijn nu beschreven in de biografie van Ad van Liempt. De auteur is te gast.

Concentratiekampjasje
Een gestreept concentratiekampjasje is een van de aangrijpende stukken uit de moderne historische collectie van het Rijksmuseum. Het werd ooit gedragen door kampoverlevende Isabel Wachenheimer. Zij liet een uitgebreid archief na, met vooral fotoalbums.

Het Spoor Terug: Zuchthaus Siegburg
De student Theo Vogels uit Hilvarenbeek weigerde in april 1943 de zogeheten loyaliteitsverklaring van de bezetter te ondertekenen. In plaats daarvan ging hij bij het verzet. Hij werd gepakt, naar Duitsland getransporteerd en overleed in een kleine cel in een gevangenis in Siegburg. Documentairemaker Rene Oomen reconstrueerde zijn verzetsdaden, gevangenneming en laatste jaren, en maakte daar de documentaire Zuchthaus Siegburg over.

OVT: zondag 5 mei, 10.00 uur, NPO Radio 1 of online.

Radio Doc: Frans Weisz op zoek naar zijn vader

Radioprogramma Radio Doc zendt een portret uit van filmmaker Frans Weisz, wiens vader omkwam in vernietigingskamp Auschwitz.

Filmregisseur Frans Weisz (1938) gaat op zoek naar zijn vader, de in 1933 voor de nazi's uit Duitsland gevluchte acteur Géza L. Weisz (1904-1944). Met Tom Rooduijn onderzoekt Weisz de levensloop van Géza – van zijn komische rollen in Duitse films tot het steeds zorgelijker bestaan als cabaretier en fotograaf in Nederland.

Radio Doc - Het Schimmenspel: zondag 5 mei, 21.00 uur, NPO Radio 1 of online.

online kijk- en luistertips

2Doc: De erfenis van een verzetsheld

Straten, scholen en een kazerne zijn naar hem vernoemd: de idealistische Drentse boer Johannes Post. Hij redt in de oorlog honderden joden, wordt door de nazi’s in de duinen doodgeschoten en leeft verder als een mythische oorlogsheld. Zijn familie blijft met andere herinneringen achter: de kinderen moesten onderduiken en verloren hun vader. De 2Doc: De erfenis van een verzetsheld toont het on-geromantiseerde verhaal van de verzetsheld.

De documentaire is reeds uitgezonden op de tv. Bekijk de documentaire online →

138 minuten stilte

138 minuten stilte (2015) van VPRO Dorst: sinds 1945 zijn we in totaal 138 minuten stil geweest om oorlogsslachtoffers te herdenken. Videokunstenaar Eefje Vaghi voegde al die minuten beeld en geluid samen tot één herdenking: 'Het beeld- en audiomateriaal van de afgelopen negenenzestig jaar heb ik terug gemonteerd tot één herdenking van twee minuten. Door alle herdenkingen door elkaar te snijden worden de strenge regels van het ritueel en de tijd die verstrijkt zichtbaar. De audio is gestapeld, zodat te horen is hoe meerdere dodenherdenkingen samen klinken.'

Bekijk 138 minuten stilte online →

Unsere Mütter, unsere Väter

Driedelige televisiefilm (2013) over de afzonderlijke oorlogservaringen van vijf Berlijnse vrienden van de zomer van 1941 tot aan de vroege zomer van 1945. Wilhelm, zijn jongere broer Friedhelm, Charlotte, Viktor en Greta nemen in de zomer van 1941 in Berlijn afscheid van elkaar, met de afspraak dat ze elkaar na de oorlog terug zullen zien. Ze hebben nog niet in de gaten hoe de belevenissen, ontberingen en gruwelijkheden van de oorlog hen zullen veranderen.

De afleveringen zijn helaas niet meer te bekijken op de site van de VPRO, maar zijn met een abonnement te zien op NPO Start Plus.
Meer informatie →
Naar NPO Start Plus →