In het Eye in Amsterdam zijn vandaag zo'n 200 VPRO-leden verzameld. Om al die mensen gestructureerd de dag door te loodsen is een groots schema opgezet, inclusief kleurcodes en en zaalrotatie (voor de sprekers, het publiek blijft lekker zitten).
‘We kregen vroeger zo veel vragen na de ALV,’ vertelt Christa Niekamp VPRO evenementen, ‘Maar dan was iedereen al moe en zat.’ Om alle prangende vragen direct te beantwoorden, is het vragenuurtje in het leven geroepen.
Begrotingen, nieuwe programma's en een beloning voor trouwe leden; op de Algemene Ledenvergadering (ALV) komt alles aan bod.
berichten uit de villa
De hoofdredactie TV, Stan van Engelen en Karen de Bok, begint het blok in zaal 1 met een verhaal dat deze dag nog vaak herhaald zal worden: het zijn moeilijke financiële tijden, en om overeind te blijven, zal de VPRO zich eigenzinnig en uniek moeten blijven profileren. Soms gaat dat ten koste van geliefde programma's, maar er staat ook genoeg nieuws op de planning: zo zal Stine Jensen ons door Scandinavië leiden, en gaat Wilfried de Jong een nieuw cultuurprogramma presenteren.
Wanneer het belletje rinkelt komen de volgende sprekers binnen. Silvia van der Heiden (Marketing & Communicatie) houdt trots twee A4tjes omhoog: ‘Vorig jaar beloofde ik u uit te gaan zoeken hoe leden donaties konden geven, en ik heb hier het resultaat.' 701.582 euro. VPRO-leden blijken bijzonder gul te zijn waar het hun omroep betreft, en stellen zelfs notariële aktes op.
Gidsredacteur Hugo Blom houdt ook twee vellen op: 190.000 (het aantal gidsabonnees) en 0 (het aantal digitale gidsabonnees). Afgaande op de reacties zal dat aantal spoedig stijgen:
‘Oh, wat leuk,’ klinkt het door de zaal, terwijl Hugo demonstreert hoe de Hollandse Nieuwe-cover direct – ‘als je dat wilt!’ – doorverwijst naar de trailer. Met zo’n gids heb je, volgens Hugo, geen tv meer nodig.
een veranderend medialandschap
Ook de volgende hoofdredacteuren, Erik van Heeswijk (digitaal) en Gerard Walhof (radio) zetten in op digitale platforms: vpro.nl en toekomstig audioplatform woord.nl cureren uit dat grote internet. Net als het gelijknamige programma opent woord.nl de deuren naar mooie audiofragmenten uit het verleden.
‘Ja, mag ik u even onderbreken?’ roept een vrouw van achter uit de zaal, ‘Want dat programma Woord, dat vind ik zo ontzéttend leuk! Daar luister ik steeds naar, en dan ben ik blij dat ik niet kan slapen!’
Gerard verzekert haar dat ze in oktober, na de lancering van woord.nl, nooit meer zal hoeven slapen.
Wanneer de 'echte' alv aanvangt, geven Lennart van der Meulen (algemeen directeur) en Kick van der Pol (voorzitter raad van toezicht) hun visie op de veranderingen. Er waait een straffe Noord-Oostenwind deze lente, zegt Lennart beeldend, die de VPRO zeker niet onberoerd laat. De maatregelen liegen er echter niet om: vanaf 1 december zal de organisatie flink moeten inkrimpen.
Tegelijkertijd benadrukken beide dat er zelfs in tijden van bezuiniging ruimte voor vernieuwing is. Zo zullen kleine VPRO jazz programma’s op radio 6 ruimte maken voor een breder, overkoepelend muziekprogramma Vrije Geluiden – dat op radio 4 onder dezelfde naam en met dezelfde uitgangspunten klassieke muziek zal behandelen.
de leden
De luxe lunch, met broodjes van Menno, een salade en chocolaatjes toe, smaakt zo goed dat er nog een half uur over wordt doorgepraat - hoewel een van de leden later zal opmerken dat het van hem allemaal wel wat duurzamer mag; waar zijn de eigengemaakte broodjes pindakaas gebleven?
Hij is niet de enige met eigenzinnige en betrokken voorstellen. VPRO-leden dragen continu nieuwe ideeën aan, en hebben overal een mening over. Waarom stapt de vpro bijvoorbeeld niet over van ING naar Triodos? En kan ze niet (nog) meer aandacht besteden aan de kwestie Israel-Palestina?
Geheel onbaatzuchtig is men echter ook niet: vorig jaar werd al gevraagd om iets te doen voor trouwe leden, en ze hebben nog steeds niets teruggezien. Lennarts voorzichtige suggestie om VPRO-speldjes uit te reiken aan langdurige leden wordt met gejuich ontvangen - een applaus dat nog meermaals zal terugkeren, bij elke referentie aan de speldjes.
Een van de speldjeskanshebbers is Henk Heijnen, vanuit Eindhoven naar de ALV gereisd. Helemaal alleen, want omdat het lidmaatschap enkel op zijn naam stond, was zijn echtgenote niet uitgenodigd.
‘Niet handig,’ zegt hij, 'want zij is degene die aan de iPad verslingerd is. Ze zal er vast over tweeten; de hele dag door zit ze op Twitter.’
Wat blijkt; deze vijfenzestigjarige heeft zich behoorlijk populair gemaakt met haar 612 volgers. Als Henk anderen op hun mobiel bezig ziet, verzucht hij:
‘Volgend jaar laat ik haar gaan. Ze heeft er vast veel over te zeggen.’
Na een lange verhandeling over de begroting van 2012, en de begroting van 2013, én de meerjarenbegroting (alle belangrijk, maar toch echt te saai en ingewikkeld om hier kort samen te vatten), loopt het officiële middagprogramma ten einde.
‘Kunnen we dit niet eens in de twee jaar doen?’ vraagt een betrokken lid, ‘Dat zou helpen met de bezuiniging.’
Helaas moet een vereniging volgens het statuut eens per jaar een Algemene Ledenvergadering organiseren.