Het is eind augustus en dan verheug ik me op de herfst. In een supermarkt zag ik de pepernoten al klaar liggen, Nationale Hitteplannen kunnen weer in de kast, en de kranten staan vol met stukjes over Het Nieuwe Seizoen. Dat gaat over het moment waarop de televisie weer begint. Die was namelijk even gestopt. Niet op Netflix, niet op Amazon, niet op HBO, niet over de hele wereld, maar wel in Nederland. Hier is tv nog steeds een seizoensgroente waar je op moet wachten. Nou ja, gezeur, we gaan weer beginnen.
Ik raakte een beetje in de war van de berichtgeving. In de Volkskrant las ik twee interviews, een met de directeur van RTL Nederland, Sven Sauvé, die vertelde dat Videoland (van RTL) de komende drie jaar samen met het Nederlands Filmfonds geld gaat steken in talentontwikkeling van jonge film- en documentairemakers. Er wordt een miljoen per jaar geïnvesteerd onder de noemer Videoland Academy. Dat is een mooi initiatief, dat ook goed bij de publieke omroep zou passen.
Daarna las ik een interview met de directeur video van de Nederlandse Publieke Omroep, Frans Klein. Die zag uit naar de concurrentiestrijd met RTL rondom de latenighttalkshow. Het blijft vreemd dat een publieke omroep zich bezighoudt met concurrentie, maar dan komen we weer bij de sterreclame en de politiek uit, nu even niet. Ook werd Klein nog gevraagd waar hij zich het meest op verheugde. Hij noemde De ijzersterkste, waarin bekende Nederlanders hun schaatsrecords gaan verbreken onder leiding van topschaatsers.
Ik citeer: ‘Het zou sociaal wenselijk zijn een mooi journalistiek programma te noemen, maar dat vind ik te makkelijk.’ Ik geloof niet dat de tv-baas van de NPO sociaal wenselijke antwoorden moet geven, maar dát hij dit een sociaal wenselijk antwoord vindt, stemt wel somber.