Er staat een blote meneer op de voorkant van deze gids en ik maak me sterk dat er de komende weken wel wat mailtjes en telefoontjes en misschien zelfs handgeschreven brieven over zullen binnenkomen. Op de redactie zullen we dan met elkaar over de piemelpost spreken, dan weet u dat vast. Want daar gaat het natuurlijk om, de piemel van deze meneer.
Nee, daar gaat het niet om. Deze meneer moet vooral geprezen worden dat hij zich zo, in maart bij een temperatuur van 10 graden, in een weiland, met een natte koeienneus om de hoek en zijn levensgezellin – Sunny Bergman, aangekleed, en op veilige afstand van de koe – liet fotograferen. Alles voor de ontwapen(en)de mannelijkheid. Ik heb de film die Bergman maakte, en waarover ze in deze gids geïnterviewd wordt nog niet gezien, maar bleef tijdens het maken van deze editie van de gids hangen aan een citaat van haar. De opgemaakte pagina's van het blad hangen op zeker moment aan de muur, opdat we allemaal kunnen zien waar we mee bezig zijn.
En daar stond pontificaal: ‘Feminisme is goed voor mannen, omdat het betekent dat zij ook volledig mens mogen zijn.’ Ik las het hardop terwijl de interviewster, Elja Looijestijn, naast me stond. Ze zei: 'Daar bleven wel meer mannen van de redactie aan hangen.' We zijn ook allemaal hetzelfde. Ik las: mannen zijn geen volledige mensen. Dat staat er niet, dat maak ik er van. Want, wie of wat is een volledig mens? Hoe weet ik hoe feministisch ik ben? En vooral: laat me.
In een analyse in NRC lees ik dat 85 procent van de nieuwe Provinciale Statenleden voor FvD man is. Dat lag voor de hand, maar het zegt natuurlijk ook iets. Zullen we samen naar de film?