We willen precies weten hoe het zit. We willen het naadje van de kous, we willen in het Torentje van Mark Rutte zijn, en achter de deuren van de fracties op het Binnenhof. Vergeet het maar. De mislukte – kunnen we afspreken dat ‘klappen’ geen Nederlands is voor mislukken? – formatie is al dagen onderwerp van gesprek, én van onderzoek. Was het de al te principiële houding van Groen Linksvoorman Klaver, die zich niet wilde laten lijmen door een paar ‘boterzachte’ teksten van de informateur, of zou hij ziende blind in de wijd openstaande val van de drie oude vossen gelopen zijn?
We weten het niet, we waren er niet bij. Daar hebben we onze mensen voor, vragenstellers, onderzoekers, speurneuzen, doorbijters. Ze zijn bereid om het klokje rond voor een dichte deur te blijven staan voor een quote, hangen rond in gangen en portieken, en lezen pagina’s vol boterzachte teksten. Daarbij tegenwoordig stevig gehinderd door nepnieuws, hackers, Trump, en iedere jandoedel met een blog of een Facebookaccount.
Hoogste tijd om als publieke omroep te investeren in (onderzoeks)journalistiek. En dus niet om de zendtijd van de twee onderzoeksjournalistieke Radio 1-programma’s Reporter en Argos te halveren en hun budget met dertig procent te verminderen. Dat zouden althans de plannen voor 2018 zijn van zendermanager Laurens Borst van NPO Radio 1. NPO Radiodirecteur Jurre Bosman liet aan de Volkskrant weten: ‘Het is nog voorbarig om te zeggen dat bepaalde programma’s minder uitzendtijd of budget krijgen.’
Jurre, is het dan niet gewoon nepnieuws? Of zullen we even voor je uitzoeken hoe het zit?