Dus dit is doodse stilte. Pas na een tijdje, als de nagalm van de lange autorit in het ronkende Russische Ladaatje uit de oren is verdwenen, valt het op. Hier, in het hart van de verlaten stad Pripjat, vlakbij de kerncentrale van Tsjernobyl, is geen geluid te horen. Ja, vogels, die zijn er genoeg. Maar geen stemmen, geen autogeluiden, geen blaffende honden. Geen trein die in de verte voorbij dendert. Ooit woonden in Pripjat 60.000 mensen, voornamelijk werkzaam in de kerncentrale, nu is het een verzameling doodse, half overwoekerde flatgebouwen. Overal kruipt groen uit: daken, ramen, tussen stoeptegels. De vensters waaruit het glas is verdwenen zijn zwarte gaten die je als ogen aanstaren. De huizen zijn leeg. Houten vloeren, peertjes, kachels, complete inboedels, kleding – alles werd geroofd, of verkocht op de vlooienmarkt. Dat zo’n televisie, een gewild en schaars luxeartikel, radioactief stond te gloeien in de woonkamer, ach. Straling zie je niet.
We doen een ‘dagje Tsjernobyl’; zondagochtend worden we om negen uur volgens afspraak opgehaald in Kiev, en naar verwachting om zeven uur ’s avonds zijn we daar weer terug.
Nadat we de slagbomen zijn gepasseerd, rijden we de 30-kilometerzone binnen. Eerste stop is het Tsjernobylinterinform in het dorp Tsjernobyl. Dit ‘internationale platform voor de langdurige gevolgen van de Tsjernobylramp,’ dat alle verkeer in en uit de zone registreert, is gevestigd in een bescheiden houten gebouwtje. Voor de deur staat een stralings- alarm dat tot twee kilometer verder hoorbaar is. Mocht het afgaan, dan moet je naar binnen en de radio aanzetten, vertelt onze gids Dennis. Het Tsjernobylforum is een overheidsinstantie en valt onder het Ministerie van Ram- pen, dat na de kernramp werd opgericht. In een zaaltje hanteert Dennis de aanwijsstok en wijst op grote kaarten omvang en intensiteit van de straling aan in het gebied. De 30-kilometerzone is rood, de 10-kilometerzone waar wij straks ook heengaan nog veel roder. De 10-kilometerzone rond de centrale, waarbinnen Pripjat valt, is totaal verlaten, in de 30-kilometerzone wonen nog ruim driehonderd mensen, voornamelijk bejaarden die weigerden te vertrekken.