Schattingen spreken van ongeveer tweeduizend illegale radiostations in Nederland, maar volgens Dirk Eemans van Agentschap Telecom – de instantie die verantwoordelijk is voor de opsporing – is lastig te zeggen hoeveel het er precies zijn.
Het waren er ooit veel meer, dat staat vast. In 2010 geïntroduceerde strengere wet- en regelgeving, waardoor piraten boetes tot 45.000 euro kregen opgelegd, zorgde dat menig piraat het voor gezien hield. Een goede zaak, zegt Eemans, want piraten zorgen voor veel overlast. Legale radiostations betalen veel geld voor een frequentie, en als dan zo’n piraat zijn signaal tussen twee zenders wringt, neemt de kwaliteit van die zenders af.’ Het gevolg: weglopende luisteraars en, daardoor, afhakende adverteerders. Piraterij kan bovendien gevaarlijke toestanden opleveren. ‘Het komt voor dat zo’n piratensignaal over de rand van de eigen frequentie klotst en een van de naastgelegen luchtvaartbanden stoort, en je wilt niet tijdens een landing Jantje Koopmans over je boordradio horen.’ André Hazes in de cockpit, het gebeurde echt in 2018.
Meestal staan die masten in het noorden en oosten van het land. Want het aantal illegale etherpiraten is dan weliswaar over het hele land gemeten afgenomen, voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel geldt dat minder, daar is volgens sommigen mogelijk zelfs sprake van een recente toename (het agentschap heeft desgevraagd geen cijfers beschikbaar).