VPRO Tegenlicht
Zondag, NPO 2, 21.05-22.00 uur
In 2000 voor Christus tekende een oplettende Soemerische schrijver over de toestand in het Midden-Oosten het volgende op: ‘Mensen plunderen en doden en niemand weet wie de koning is.’ Het had zo in de krant van nu kunnen staan. Opnieuw regeert het geweld, in grote delen van de regio. Irak en Syrië zijn uit elkaar gevallen in een lappendeken van elkaar bestrijdende groepen en legers.
In de media wordt vaak gedaan alsof er een ultieme boef is die we moeten platbombarderen om het probleem op te lossen. Die ultieme slechterik is de ene keer Saddam Hoessein, dan weer Osama bin Laden, de volgende keer Assad en nu is het IS.
Deze visie is erg gevaarlijk, zegt Ghassan Salamé, een Frans-Libanese diplomaat die adviseur was van Kofi Annan. Hij komt aan het woord in de Tegenlicht-uitzending van 31 januari. Salamé legt onder meer uit hoe IS is voortgekomen uit frustratie over eerder geweld. ‘Losers become spoilers’, is zijn les, oftewel: na ieder conflict zijn er verliezers die de oorzaak zijn van weer een volgend conflict.
Het is de aanleiding voor Tegenlicht om de recente geschiedenis nog eens op een rij te zetten. Met behulp van een voormalige FBI-agent, een Turkse IS-gijzelaar en de Libanese diplomaat gaat het programma op zoek naar lessen die we kunnen leren om meer geweld in de toekomst te voorkomen.