Nog steeds komen Braziliaanse voetbaltalenten naar Europa in de hoop op een carrière als profvoetballer. Sterren als Kaká, Robinho, Dante en Neymar staan in de spotlight, maar de vele verliezers in deze afvalrace blijven buiten beeld.
zei Dante toen hij daar voor het eerst het trainingsveld betrad. Hij spreekt inmiddels zes talen en haalde ook het Braziliaanse elftal. ‘Hij sprong toen rond als een gummibal,’ zei regisseur Jens Hoffman in de Süddeutsche. ‘Het was zo roerend omdat het eerlijk en echt was.’
Maar Dante is een van de weinigen die het ondanks alles echt gemaakt hebben. De meesten spelen in de lagere divisies van Europese competities, hopend op een doorbraak, terwijl het thuisfront in Brazilië begerig een groot deel van hun spelerssalaris tegemoet ziet. Veel anderen haken om uiteenlopende redenen af en keren terug naar Brazilië.
Volgens de makers van Mata Mata kwamen in 2012 zo’n 1200 jonge Brazilianen naar Europa, van wie er 900 gefrustreerd en gedesillusioneerd terugkeerden. Naast Dante werden gedurende drie jaar nog tien spelers gevolgd, met wie het beduidend minder goed afliep. Wanneer Carlinhos uit São Paulo naar Bayer Leverkusen gaat, houdt zijn moeder thuis zijn trainingspak voor de camera: ‘Dit zal zijn hele leven, alles veranderen. Dit is het uniform waarin hij voor ons zal vechten!’ Een paar maanden later zit Carlinhos vertwijfeld op de bank in een somber appartementje in Leverkusen. ‘Ze moeten me niet, geen idee waarom.’ Hij wordt uitgeleend aan tweedeklasser Regensburg om in de sneeuw degradatievoetbal te spelen. Daarna vlucht hij naar Brazilië, waar familie inmiddels van zijn centen de tweekamerhut tot drie etages met een barbecueterras had uitgebreid. Volgens het Braziliaanse agentschap Traffic, waarvan de baas toegeeft dat veel geld verdienen het doel is, was Carlinhos’ verblijf in Duitsland ‘perfect verlopen’ en had zich niks negatiefs voorgedaan.