Koken met Van Boven
Ma-vr, NPO 2, 19.25-20.00 uur
Yvette van Boven draagt een schort. Een groot donkerblauw schort. Dat lijkt misschien niet opzienbarend voor iemand die het grootste deel van haar tijd achter de pannen doorbrengt, maar onder televisiekoks is het schort geen populair accessoire. Jamie Oliver droeg graag houthakkershemden en Nigella stond rustig slagroom te kloppen in een kasjmier truitje. Zo niet onze Yvette. Die weet dat een thuiskok een schort nodig heeft.
Machteld van Gelder en Agnes de Ruijter, die ook Maartens moestuin maakten, vonden dat het wel eens tijd werd voor een vrouw in de keuken. Dus deden ze wat eigenlijk enorm voor de hand lag: ze polsten Yvette ‘Home Made’ van Boven voor een programma over koken en eten.
Yvette van Boven is een culinair fenomeen. Haar recepten, voorzien van zelfgemaakte geinige tekeningetjes, staan in Volkskrant Magazine, Libelle en Delicious. Haar vier Home Made-boeken worden niet alleen in ons land heel goed verkocht, maar ook over de grens. Er zijn vertalingen in het Engels, Duits, Spaans en Frans. De Amerikaanse Huffington Post beweerde in een interview dat haar boeken ‘seem sprinkled with fairy dust’.
Zoiets zul je Yvette zelf nooit horen beweren. Zij is de vleesgeworden Hollandse nuchterheid, al bracht ze haar jeugd door in Ierland en woont ze tegenwoordig de helft van de tijd in Parijs. Die invloeden vind je terug in haar recepten, maar ze vergeet nooit waar wij Hollandse thuiskoks het mee moeten doen, qua weer en boodschappen. Aan culinaire modes doet ze niet mee. Van Yvette mag alles.