Land van aankomst
Woensdag, nederland 2, 21.10-22.00 uur
Acht jaar zijn documentairemaker René Roelofs en hoogleraar Europese studies Paul Scheffer bezig geweest met Land van aankomst. Althans, vanaf het moment dat het idee ontstond om samen een documentaire te maken over Europese immigratie. Daarna begon de lange zoektocht naar financiering en het bedenken van een scenario.
Drie lagen zou de film bevatten. De makers wilden immigratie om te beginnen in een breder Europees perspectief plaatsen door het vanuit verschillende West-Europese landen te benaderen: Nederland, Zweden, Duitsland, Engeland, België en Frankrijk. ‘Zo kun je parallellen binnen dezelfde ontwikkeling naast elkaar zetten,’ zegt Scheffer.
Daarnaast kozen ze voor een dubbel perspectief, dat van de immigranten én dat van de mensen die er al waren. Hoe was het om op stel en sprong vrouw en kinderen achter te laten en een ongewis avontuur in een beloofd land aan te gaan? En wat gebeurt er wanneer een samenleving plotseling wordt geconfronteerd met een groep vreemdelingen met andere gewoonten?
Het was de bedoeling er vooral een ‘kijkervaring’ van te maken, benadrukt Roelofs. Het ging erom de Europese immigratie zo veel mogelijk in zijn geheel te benaderen. Vanaf de jaren vijftig tot heden, zegt Scheffer: ‘Ons geheugen schiet geweldig tekort. Zonder de geschiedenis begrijpen we niets van de huidige conflicten.’
In de beginfase toerden de makers drie maanden door Europa en namen ze zo’n vijftig personen interviews af. Zo spraken ze met verschillende generaties binnen een immigrantengezin. Spoorden ze mensen op die zich in de jaren vijftig en zestig bedreigd voelden door de stroom nieuwelingen op de arbeids- en huizenmarkt. Het leverde genoeg verhalen en informatie op. Toch was het nog niet wat ze zochten, stelt Roelofs: ‘Vooral ouderen moesten te veel uit hun herinnering putten. Logisch ook, het gaat het om ervaringen van dik vijftig jaar geleden.’