zomeravonden
Op een locatie naar keuze, in een omgeving die hun dierbaar is, praten creatieve en inspirerende gasten over wat hen beweegt. In twee uur valt veel te vertellen, dat blijkt elk jaar weer.
donderdag 25 juli: oek de jong
Hij ontving dit jaar de Gouden Boekenuil, voor zijn meest ambitieuze roman tot nu toe: Pier en oceaan. Het boek beslaat achthonderd bladzijden waarin we de (voor)geschiedenis volgen van Abel Roorda. Zijn grootouders, zijn ouders, in een Nederland dat in snel tempo verandert. Oek de Jong (1952) schreef grote delen van zijn roman op het platteland van Frankrijk. Jeroen van Kan loopt met hem door het landschap waarin hij over Pier en oceaan nadacht en bezoekt met De Jong de Franse hoofdstad Parijs, onder meer om het te hebben over zijn grote voorbeeld Marcel Proust en over zijn verslaving aan de Paris Match.
Radio 6, 21.00 uur
woensdag 24 juli: rené gude
René Gude (1957) is in mei benoemd tot Denker des Vaderlands. Hij ziet filosofie als een systematische manier om te kijken naar hoe je denkt. Gude was hoofdredacteur van Filosofie Magazine en schreef over tientallen actuele kwesties in kranten en tijdschriften. De afgelopen elf jaar was hij directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte. Verslaggever Anton de Goede bezoekt met Gude deze school die zich in Leusden bevindt op een landgoed en voor Gude geldt als 'by far de meest dierbare plek van mijn leven.' Hij is er op zijn 23ste voor het eerst als student naartoe gegaan, werkte en woonde er later als conciërge, de redactie van Filosofie Magazine zat er in de jaren negentig en vanaf 2002 tot een maand geleden was hij er directeur. Met René Gude gaan we in deze uitzending op zoek naar de zin van het bestaan.
dinsdag 23 juli: ton kas
Acteur Ton Kas (1959) kruipt vaak in de rol van volkse Amsterdammer, soms wat cynisch, soms meer tragikomisch, zoals bijvoorbeeld in Het Schaep met de vijf pooten. Een rol die hem op het lijf geschreven lijkt. Maar dit jaar was anders. Hij speelde een naïeve huisvader in een dolgedraaid gezin in de film De ontmaagding’ van Eva van End en de rol van gereformeerde eenzame weduwnaar in Matterhorn. In juni kocht hij een boerderij in een pittoresk dorpje in Waterland. Emmie Kollau zoekt hem op en praat over acteren, de weerzin om het podium op te gaan en de essentie van humor.
maandag 22 juli: anne vegter
De eerste vrouw die Dichter des Vaderlands werd is op allerlei manieren een buitenbeentje. Anne Vegter (1958) werkte o.a. in een psychiatrische inrichting. De domineesdochter uit Delfzijl, schrijfster van vier dichtbundels, schuwt uitersten niet. Niet in vorm, niet in inhoud. Daarom toog Wim Noordhoek voor haar Zomeravond met Anne Vegter naar de plek waar zee, hemel en aarde elkaar raken: het zeegat. Ze is gewend na te denken over vragen, dat kan soms duren. Tijd voor de meeuwen op de radio.
vrijdag 19 juli: bert wagendorp
Soms valt het allemaal samen. Bert Wagendorp, alom gewaardeerd als columnist en sportjournalist bij de Volkskrant, had al eerder een roman afgeleverd maar deze bleef grotendeels onopgemerkt. Nu heeft hij met 'Ventoux' zomaar een succes te pakken, een roman waarin de mannenvriendschap wordt onderzocht. Maarten Westerveen trok met hem naar de Achterhoek, het decor voor 'Ventoux' en tevens, en die volkomen toevallig, ook de geboortestreek van Bert Wagendorp is.
donderdag 18 juli: nanouk leopold
Voor het eerst baseerde ze een film op een boek, ‘Boven is het stil’, de succesvolle roman van Gerbrand Bakker. Nanouk Leopold (1968) liet nogal wat los de afgelopen periode: de strakke kaders, de afwezigheid van muziek, vrouwelijke hoofdpersonen. Ze heeft zichzelf opnieuw uitgevonden met het maken van deze film. Jeroen van Kan spreekt met haar in haar woonplaats Rotterdam, over haar ambities, afkeer van ornamenten en haar voornemen eens een krimi te maken.
woensdag 17 juli: marjolijn van heemstra
Marjolijn van Heemstra (1981) is dichter, schrijver en theatermaker. In september 2012 debuteerde ze met haar roman 'De laatste Aedema', en ze trad toe tot het RoTheater als vaste theatermaker. Afgelopen voorjaar maakte ze daar de voorstelling 'Garry Davis', waarin ze het gedachtegoed van deze wereldreiziger en vrijdenker in een filosofische voorstelling over het voetlicht bracht. En alsof dat nog niet genoeg is, schrijft ze ook nog een column voor dagblad Trouw. Botte Jellema ontmoet deze veel reizende jonge vrouw in het Space Expo in Noordwijk.
dinsdag 16 juli: joep pelt
Joep Pelt (1979) is een muzikale globetrotter. Muzikaal opgevoed op de modderige oevers van de Mississippi en de Niger door artiesten als R.L. Burnside en Ali Farka Touré, trekt hij geregeld door zowel Afrika als Amerika, op zoek naar nieuwe muzikale ingrediënten. In januari raakte de singer-songwriter levensgevaarlijk gewond bij een auto-ongeluk in Zuid Afrika. Daar was hij samen met zijn vrouw op vakantie. Bij het ongeluk is zijn vrouw om het leven gekomen, hijzelf verkeerde lange tijd in kritieke toestand. Terug in Amsterdam probeert hij zijn leven weer op te pakken. Maarten Westerveen pakte een fles whisky in en zocht Joep Pelt op om over zijn reizen, zijn muziek en zijn grote rode kater te spreken.
maandag 15 juli: mark manders
Beeldend kunstenaar Mark Manders (1968) dicht met voorwerpen. Een kopje, een stuk touw, een krant, een bovenbeenbot. Hij probeert de kern, het idee van een voorwerp te grijpen. Voor de 55ste editie van de Biënnale voor hedendaagse kunst in Venetië werd Mark Manders gekozen om Nederland te vertegenwoordigen. Katharina Smets zoekt hem op in Venetië tijdens de eerste dagen van de Biënnale en praat met hem over het ongrijpbare van herinneringen, de bijzondere wereld waar kunst ontstaat en de dood, die misschien niet zo erg is.